Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Συνδέει με την καπιταλιστική ανάπτυξη τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά συνεχώς για τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και την ανάγκη για ενίσχυση του ΕΣΥ. Η διακήρυξη αυτή ακούγεται ωραία αλλά αποκτά το πραγματικό της περιεχόμενο όταν μεταφράζεται στις διακυβερνητικές προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτές που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.
Η παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία πραγματοποιήθηκε όχι τόσο για να κοινοποιηθούν οι πολιτικές προτάσεις του, όσο για να προβληθεί ως «παράδειγμα» η μεθοδολογία με την οποία η ηγεσία του προτίθεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο τη δημιουργία της «προοδευτικής παράταξης». Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι κεντρική θέση στην παρουσίαση αυτή είχαν δύο πρόσωπα από τον χώρο της υγείας τα οποία συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν προσωπικές επαφές του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα: η Αθηνά Λινού και ο Ηλίας Μόσιαλος.
Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, θυμίζουμε ότι έχει προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ως πρόσωπο «κοινής αποδοχής» ώστε να αναλάβει υπουργός Υγείας σε ρόλο διακομματικής στήριξης. Την πρόταση για κοινό υπουργό Υγείας είχε κάνει ο Αλ. Τσίπρας στις 11 Νοεμβρίου του 2020 απευθυνόμενος στη ΝΔ, την οποία καταγγέλλει παράλληλα για την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών στον χώρο της υγείας.
Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική της υγείας που θα πρέπει να έχει «η σύγχρονη κεντρο-αριστερά» και παρέθεσε μια σειρά τεχνοκρατικών προσεγγίσεων για τα οικονομικά της υγείας. Παράλληλα έντονες ήταν οι αναφορές που έγιναν από πολλούς ομιλητές για τη συνέχιση της λογικής που δημιούργησε το ΕΣΥ το 1981 επί κυβέρνησης Παπανδρέου, σε μια εμφανή προσπάθεια να προσεταιριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους από τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής σε αυτή τη βάση.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βασίζονται σε μία λογική καθαρά διαχειριστική. Είναι ενδεικτικό πως παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερθεματίζει για τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, στην πρόταση που κατέθεσε όσον αφορά τη χρηματοδότησή της κάνει λόγο για 7% όχι όμως από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από το… Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Έτσι ώστε όχι μόνον να μην αναλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για τα κονδύλια της δημόσιας υγείας αλλά πολύ περισσότερο να τα συνδέει με τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πρακτικά δηλαδή το ποσό που θα διατίθεται από τη δημόσια υγεία να είναι συνάρτηση του μεγέθους του ΑΕΠ που σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς σημαίνει κατά βάση αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ανάγκη για «αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του συστήματος… με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές». Πρόκειται για μια αντίληψη που είναι συμβατή και με το… παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή τη «συμβολή» των μνημονιακών κυβερνήσεών του στη ζοφερή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ιδίως με τις πολιτικές υπο-χρηματοδότησης των νοσοκομείων και περικοπές της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ στην 4ετία της διακυβέρνησής του. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο υπήρξε αύξηση της δαπάνης προς τις φαρμακευτικές εταιρίες καθώς και καθήλωση των δαπανών του προϋπολογισμού για το ΕΣΥ.