Ιωάννα Καρδάρα
▸ Δραματικά ασφυκτική είναι πανελλαδικά η κατάσταση στα νοσοκομεία εξαιτίας του τρίτου κύματος της πανδημίας που «σαρώνει» τη χώρα και πλήττει σφόδρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Έναν χρόνο μετά και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για τη στελέχωση του συστήματος υγείας αλλά προσπαθεί με πατέντες και παρακαλώντας τους κλινικάρχες και τους ιδιώτες γιατρούς — δίνοντας παράλληλα «τρελές» αποζημιώσεις — να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Μέχρι την Πέμπτη 18 Μαρτίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν 645, με τις κλίνες ΜΕΘ να έχουν γεμίσει ειδικά στην Αττική και δεκάδες νοσηλευόμενοι να περιμένουν πότε θα αδειάσει ένα κρεβάτι.
Συγκεκριμένα, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, στις πτέρυγες νοσηλείας Covid του Νοσοκομείου Νίκαιας έξι διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους ο ένας εξ’ αυτών εδώ και 3 μέρες. Παράλληλα στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και οι 43 κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες με ασθενείς, ενώ στο Σισμανόγλειο που διαθέτει 300 κρεβάτια για Covid μέχρι τις 17 Μαρτίου υπήρχαν 256 εισαγωγές, 14 ασθενείς σε ΜΕΘ και 13 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Συνολικά μέχρι την Τετάρτη, 125 διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής την ώρα που το αργότερο σε 48 ώρες, έπρεπε να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Η Αττική βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης φτάνοντας στο επίπεδο της Θεσσαλονίκης την περίοδο του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Μέχρι τα μέσα του περασμένου Μαρτίου οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα ήταν 565, την ώρα που οι διεθνείς οδηγίες προέβλεπαν ότι το 10% του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών πρέπει να είναι κλίνες εντατικής θεραπείας ή αυξημένης φροντίδας. Δηλαδή να υπήρχαν 2.000 κλίνες ΜΕΘ συν άλλες 1.500 κλίνες ΜΑΦ οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ. Άρα 3.500 συνολικά!
Όμως, το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 έφτασε στις 1.092, εκ των οποίων 459 στην Αττική. Όλες οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι γεμάτες, με περίπου 370 να έχουν μετατραπεί σε Covid, ενώ απέμειναν μόλις 90 για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στις συνολικά 1.092 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το ΕΣΥ υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός που μπορούν να μετατραπούν από non Covid σε Covid για κατασκευαστικούς λόγους, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις για παράδειγμα που δεν το επιτρέπει το σύστημα εξαερισμού. Πέρα ωστόσο από τις ΜΕΘ, ελλείψεις πλέον παρουσιάζονται και στους αναπνευστήρες καθώς πολλοί είναι οι γιατροί που αναφέρουν έλλειμμα στον εξοπλισμό.
Παράλληλα εδώ κι έναν χρόνο, η κυβέρνηση δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να ικανοποιήσει το διαχρονικό αίτημα των υγειονομικών για προσλήψεις, το οποίο είναι πιο επιτακτικό από ποτέ, καθώς οι κλίνες χρειάζονται προσωπικό. Πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών σε άλλα νοσοκομεία. Στις βάρδιες χρειάζεται πάνω από ένας εξειδικευμένος γιατρός (εντατικολόγος) ανά κλίνη και τουλάχιστον τρεις νοσηλευτές. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι υποστελεχωμένα σε ιατρονοσηλευτικό επίπεδο την ώρα που η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στους υγειονομικούς, οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται.
Από την άλλη, η συνεισφορά των ιδιωτικών κλινικών φαίνεται να αποτελεί μία σταγόνα στον ωκεανό καθώς δύο νοσοκομεία έχουν δώσει από 70-80 κρεβάτια απλές κλίνες, εκ των οποίων το ένα (Κλινική «Λητώ») ζήτησε να στελεχωθεί με ειδικευόμενους γιατρούς από το Νοσοκομείο «Λαϊκό» και το Ιπποκράτειο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, η απόφαση αυτή προσκρούει στο άρθρο 80 του Ν. 4745/20 και αυτό γιατί δεν πρόκειται για μετακίνηση ιατρικού προσωπικού σε πληττόμενη περιοχή από μη πληττόμενη, καθώς όλη η Αττική είναι πληττόμενη περιοχή.
Για το λόγο αυτό η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της απαιτεί την άμεση, επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και την εξασφάλιση ΜΕΘ τόσο για non Covid όσο και για Covid ασθενείς, ενώ υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά την ανάγκη για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών.