▸Επικουρική Επιμελήτρια Β΄ Παθολογίας στο νοσοκομείο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» («Ερυθρός Σταυρός»)
«Η κυβερνητική διαχείριση είναι πλήρως αποτυχημένη και έχει ξεκάθαρα ταξικό προσανατολισμό. Προσπάθησαν να μειώσουν όσο το δυνατόν το κόστος που έπρεπε να εναποθέσουν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, να μην πάρουν προσωπικό, να μην στελεχώσουν το ΕΣΥ», δηλώνει στο Πριν η παθολόγος σε κλινικές Covid-19 του «Ερυθρού Σταυρού» Μαρία Καραμπέλη, την ώρα της υπεράνθρωπης μάχης των υγειονομικών για την υγεία του λαού.
Συνέντευξη στην Ιωάννα Καρδάρα
▶ Τα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, είναι πλέον στο βαθύ «κόκκινο». Πώς έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή;
Ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και η κατάσταση στα νοσοκομεία – το λιγότερο που μπορούμε να πούμε– είναι δραματική. Αφενός, υπάρχει πληθώρα περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία αλλά είναι πάνω από τα όρια του συστήματος. Αφετέρου, υπάρχει ένα πλήρως εξαντλημένο προσωπικό που δουλεύει εδώ και πάρα πολλούς μήνες χωρίς ρεπό και άδειες, προσπαθώντας να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προσφέρει αξιοπρεπή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα και περίθαλψη. Όμως, αυτή η κατάσταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.
Η κυβέρνηση την οργάνωσε, καθώς φρόντισε να μην υπάρχει η απαραίτητη στελέχωση των νοσοκομείων. Τα προβλήματά μας ήταν πάρα πολλά και πριν την πανδημία, γιγαντώθηκαν όλους αυτούς τους μήνες και φτάσαμε σήμερα στο αποκορύφωμα. Με νοσοκομεία υποστελεχωμένα που καταρρέουν, τους ελάχιστους υγειονομικούς σε σχέση με τις απαιτούμενες ανάγκες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα, να νοσηλεύουν εκατοντάδες ασθενείς με ή χωρίς κορονοϊό. Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στις δραματικές εκκλήσεις των υγειονομικών τις τελευταίες μέρες. Πλέον μιλάμε για τριψήφιο νούμερο διασωληνωμένων καθημερινά εκτός ΜΕΘ.
Η διακίνηση είναι τρομακτικά δύσκολη γιατί, για να αδειάσει μία κλίνη εντατικής θεραπείας, πρέπει να αποσωληνωθεί ένας ασθενής, το οποίο κρατάει αρκετές μέρες. Είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να επισπευθεί, δεν μπορούμε να μειώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να βγει από τον αναπνευστήρα και να μεταβεί από τη μονάδα εντατικής θεραπείας σε μία απλή κλίνη.
Πλέον έτσι είναι η διαχείριση. Οπότε, πλέον μιλάμε για 100% πληρότητα και εκατοντάδες ασθενείς σε κοινές κλίνες να είναι διασωληνωμένοι με πρόχειρους αναπνευστήρες χωρίς να υπάρχει ούτε το εξειδικευμένο προσωπικό ούτε τα κατάλληλα μηχανήματα ούτε η απαραίτητη 24ωρη επίβλεψη. Ούτε νέα κρεβάτια υπάρχουν, όχι γιατί δεν υπάρχουν οι κλίνες αυτές καθαυτές αλλά κυρίως δεν υπάρχει προσωπικό να μπορέσει να το επανδρώσει.
Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε ελλείψεις στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε πιο εξειδικευμένα μηχανήματα που έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες ότι βοηθούν σε αναπνευστικά θέματα που προκαλούνται από τον κορονοϊό. Πρόκειται για μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου που τα χρησιμοποιούμε στις απλές κλίνες και βοηθάνε πάρα πολύ τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τη βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια χωρίς να χρειαστεί να διασωληνωθούν. Αυτά φυσικά τα μηχανήματα δεν επαρκούν.
▶ Πόσα νοσοκομεία στην Αττική έχουν μετατραπεί σε μονάδες νοσηλείας μόνο για Covid-19;
Το ένα μετά το άλλο. Για παράδειγμα, ο «Ερυθρός Σταυρός» κάλυπτε ένα τεράστιο κομμάτι όλου του κεντρικού τομέα γιατί ήταν ένα νοσοκομείο κορμού με όλες τις ειδικότητες. Μπορούσε να αντιμετωπίσει πληθώρα περιστατικών. Αλλά και εδώ, με μια ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε σε μια διαδικασία μετατροπής σε νοσοκομείο μιας και μοναδικής νόσου, πετώντας όλη την υπόλοιπη νοσηρότητα εκτός. Χωρίς παράλληλα να διευκρινίζεται πού θα βρουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι τον ενδεδειγμένο γιατρό που χρειάζονται για την πάθησή τους.
▶ Στο νοσοκομείο που είστε, πόσες εισαγωγές με Covid-19 γίνονται κατά μέσο όρο σε μία εφημερία;
Είχαμε ξεκινήσει με 50 εισαγωγές και τώρα φτάνουμε ακόμα και 80 με 90 εισαγωγές. Χωρίς φυσικά να έχουν διατεθεί οι επιπλέον κλίνες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που απαιτούνται.
▶ Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υγειονομικοί, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας;
Υπάρχει πολύ μεγάλος θυμός. Προφανώς έχουμε πανδημία, το αντιλαμβανόμαστε, θα δουλέψουμε πολύ παραπάνω, θα γίνουμε χίλια κομμάτια για το καλό των ασθενών μας, για να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Και με αυτό, νομίζω, εκφράζω όλους τους συναδέλφους μου. Από την άλλη όμως, υπάρχει ένας χρόνιος πλέον εμπαιγμός από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.
Παρότι ήξεραν την κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία, έκαναν την ξεκάθαρη πολιτική επιλογή να τα αφήσουν εντελώς απογυμνωμένα, χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και όλο το προσωπικό που χρειάζεται ένα νοσοκομείο για να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίσει μια κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», όπως η τωρινή.
Έκτακτη ανάγκη θα μπορούσε καλόπιστα να ισχυριστεί κάποιος ότι ήταν πέρσι τον Μάρτιο, όταν λέγαμε ότι δεν ξέραμε τι μας βρήκε και ήμασταν κάπως απροετοίμαστοι. Ένα χρόνο μετά, η… έκτακτη ανάγκη έχει γίνει κυβερνητική εγκληματική πολιτική.
▶ Αν σου ζητούσα, ως υγειονομικός, να κάνεις μια συνολική αποτίμηση της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, ποια θα ήταν;
Η κυβερνητική διαχείριση είναι πλήρως αποτυχημένη και έχει ξεκάθαρα ταξικό προσανατολισμό. Προσπάθησαν να μειώσουν όσο το δυνατόν το κόστος που έπρεπε να εναποθέσουν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, να μην πάρουν προσωπικό, να μην στελεχώσουν το ΕΣΥ.
Δεν θέλησαν να βρουν και να εφαρμόσουν μέτρα τα οποία πραγματικά θα είχαν υγειονομικό αντίκτυπο, όπως το να ενισχύσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να ενισχύσουν την τηλεργασία με πραγματικούς όρους ελέγχου σε μεγάλες επιχειρήσεις που μπορεί να μην τηρείται κανένα απολύτως μέτρο.
Έτσι, φτάσαμε σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει. Πολύ φοβάμαι ότι η καταστροφική πολιτική διαχείριση της πανδημίας θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι, με αντίστοιχες δηλώσεις σαν εκείνες του περασμένου Ιουνίου.
▶ Η κυβέρνηση όμως ισχυρίζεται ότι έχει ενισχύσει το ΕΣΥ με νέες κλίνες και προσωπικό. Λέει ψέματα;
Δεν ισχύουν τα νούμερα που δίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί στην δημοσιότητα, κυρίως γιατί δεν άνοιξαν νέες απλές κλίνες. Υπήρξαν κάποιες δωρεές μεγαλοεφοπλιστών σε μονάδες, χορηγίες για φοροελαφρύνσεις, οι οποίες στελεχώθηκαν όμως με υπάρχον προσωπικό. Όσο για τις υποτιθέμενες προσλήψεις, μιλάνε από μόνες τους οι συνεχείς μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα κάποια κενά. Για παράδειγμα πήραν έναν πνευμονολόγο ενός απλού νοσοκομείου και τον έκαναν πνευμονολόγο ΜΕΘ. Αυτό ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης όλον αυτόν τον καιρό.
Πλέον μιλάμε για 100% πληρότητα και εκατοντάδες ασθενείς σε κοινές κλίνες να είναι διασωληνωμένοι με πρόχειρους αναπνευστήρες χωρίς την απαραίτητη 24ωρη επίβλεψη
Παράλληλα, οι μόνιμες κρίσεις γιατρών –γιατί υπήρχαν σε αυτό το διάστημα δύο προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ– δεν έχουν προχωρήσει. Και φτάσαμε στο τωρινό σημείο της πλήρους αποτυχίας να εγκαλούν στο «καθήκον» τον ιδιώτη γιατρό, ο οποίος κρατάει με νύχια και με δόντια το ιατρείο της γειτονιάς και εξυπηρετεί ένα κομμάτι κόσμου που χρειάζεται περίθαλψη και δεν μπορεί να προστρέξει στο δημόσιο νοσοκομείο ή αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα.
▶ Οι υγειονομικοί ζητάτε την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αντί αυτού όμως αποφασίστηκε η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Πώς το σχολιάζεις;
Η ανακοίνωση του υπουργείου και τα φύλλα πορείας που μοιράστηκαν είναι στην ουσία η ομολογία της κυβέρνησης ότι απέτυχε στον έλεγχο της πανδημίας. Αντί να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια που έχουν τον εξοπλισμό, τις κλίνες και το προσωπικό ώστε να συμβάλλουν στη διαχείριση των ασθενών με κορονοϊό, επιτάσσει τον γιατρό της γειτονιάς. Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή αλλά αντιθέτως έχει πολιτική σκοπιμότητα. Είναι ξεκάθαρη επιλογή στήριξης των ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών οι οποίοι δεν ήθελαν με τίποτα να μπουν στο «παιχνίδι», αλλά να διαλέξουν εκείνο που είναι πιο προσοδοφόρο. Πιο προσοδοφόρο λοιπόν για αυτούς ήταν και είναι να μπορέσουν να συνεχίσουν τα χειρουργεία –τα οποία και αυξήθηκαν λόγω της ασφυξίας των δημόσιων νοσοκομείων– παρά να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορονοϊό και να δίνουν τα αντίστοιχα φάρμακα, τα οποία έχουν αυξημένο κόστος.
▶ Ποιες είναι οι συνέπειες της μετατροπής ενός ολόκληρου συστήματος υγείας σε ένα ΕΣΥ μόνο για Covid-19;
Τρομακτικές. Αφενός στο χειρουργικό σκέλος, αναβάλλονται σε συντριπτικό ποσοστό τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία με τους ασθενείς να προσφεύγουν αναγκαστικά στα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα για να λυθεί το πρόβλημά τους. Το πρόβλημα δεν θα κρυφτεί κάτω από το χαλί, ο κόσμος θα ανατρέξει για να βρει λύση στα ιδιωτικά κέντρα. Άλλο ένα δώρο της κυβέρνησης στους μεγαλοκλινικάρχες.
▶ Από τον περασμένο Μάρτιο, οι υγειονομικοί δεν έχετε σταματήσει να διεκδικείτε και να αγωνιζόσαστε για την υγεία του λαού. Τι παρακαταθήκη πιστεύεις ότι αφήνουν για το υγειονομικό κίνημα οι μάχες που δώσατε;
Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή! Διεκδικούμε και φωνάζουμε ότι το ΕΣΥ πρέπει εδώ και τώρα να ενισχυθεί, να στελεχωθεί. Όλοι οι υγειονομικοί προσπάθησαν, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους και την ΟΕΝΓΕ, να βγουν μπροστά. Είχαμε και απεργιακές κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα και πιστεύω ότι θα είμαστε μπροστά, στην πρώτη γραμμή, να παλεύουμε πρωτίστως για τα δικαιώματα των ασθενών μας αλλά και για την δική μας εργασιακή αξιοπρέπεια. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες κινητοποιήσεις και θέλουμε τη στήριξη όλου του αγωνιζόμενου κόσμου, που αυτή τη στιγμή βλέπει ότι πρέπει να παλέψει για δημόσια και δωρεάν υγεία υψηλής ποιότητας για όλους.