Ιωάννα Καρδάρα
▸ Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα ωστόσο κάποιοι συνεχίζουν να μένουν στο «έλεος» της πανδημίας και να είναι αόρατοι από την πολιτεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όπου τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου 2020 στην δομή της Ριτσώνας. Τότε είχαν διαγνωστεί 23 άτομα θετικά στην Covid-19 ενώ ένα μήνα μετά διαγνώστηκαν ακόμη 150 θετικά στην περιοχή του Κρανιδίου. Παρόλα αυτά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξακολουθούν να είναι ασφυκτικές και ακατάλληλες.
Η κυβέρνηση, αντί να προσπαθήσει να αποσυμφορήσει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις δομές και να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας αποφάσισε να ασκήσει για ακόμη μία φορά την πολιτική της απαγόρευσης και του περιορισμού των ελευθεριών. Συγκεκριμένα, με βάση το ΦΕΚ του lockdown, για όσους διαμένουν σε ΚΥΤ αναστέλλεται η έξοδός τους απ’ αυτό. Επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία εκπροσώπων οικογενειών ή ομάδων μέσα στο ΚΥΤ από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα προς τα πλησιέστερα αστικά κέντρα ώστε να αγοράσουν τρόφιμα και είδη ανάγκης.
Πουθενά όμως δεν αναφέρεται η διεξαγωγή τακτικών τεστ για τον πληθυσμό των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους και να αποφευχθεί ενδεχόμενη διασπορά μέσα στα καμπ.
Στον ένα χρόνο πανδημίας, εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού υπήρξαν οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, με πολλούς ηλικιωμένους να χάνουν τελικά τη ζωή τους. Τα απανωτά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο ενώ σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 40% των θανάτων σε Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Βέλγιο συνέβησαν σε γηροκομεία. Δίχως να υπάρχουν σαφή στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα δεν είναι τυχαίο ότι κάθε εβδομάδα περίπου γίνεται γνωστό πώς υπάρχει συρροή κρουσμάτων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Τα μέτρα ωστόσο που έχουν ληφθεί για να περιοριστούν αυτές οι καταστάσεις είναι ελλιπέστατα. Μέσα στους οίκους ευγηρίας διαπιστώνονται μια σειρά από παραβάσεις, όπως ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, ελάχιστο προσωπικό, υπεράριθμοι ηλικιωμένοι σε μονάδες ενώ αρκετές μονάδες λειτουργούν δίχως να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Παρόλα αυτά για ακόμη μία φορά τα μέτρα που λήφθηκαν τον Αύγουστο δεν περιλαμβάνουν την διεξαγωγή τακτικών τεστ ούτε στους τρόφιμους ούτε στους εργαζόμενους, παρά μόνο όταν οι δεύτεροι επανέρχονται στην εργασία μετά από άδεια.
Όσον αφορά τους αστέγους εξακολούθησαν να παραμένουν αόρατοι μέσα στην πανδημία. Στο δήμο Αθηναίων οι δομές για άστεγους είναι ελάχιστες ενώ ειδικά το τελευταίο διάστημα λόγω πανδημίας δεν μπορούν να βρουν στέγη ούτε για λίγες ώρες στους χώρους που ήταν διαθέσιμοι στο παρελθόν, όπως οι λέσχες φιλίας, με συνθήκες υπερσυγχρωτισμού, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους.
Τα άτομα που έχουν βρεθεί στο δρόμο, μέσα από την ραγδαία φτωχοποίηση των τελευταίων χρόνων, η οποία έχει επιδεινωθεί από την πανδημία, έχουν αυξηθεί αρκετά.