Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Σαφές μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ πως είναι με τους επενδυτές και το κεφάλαιο
«Είμαστε με τους επενδυτές», το σαφές αυτό μήνυμα έδωσε την περασμένη Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Συναθροίστηκε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, ώστε με 264 ψήφους να περάσει το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό.
Το γεγονός ότι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας, απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία, δείχνει ότι το μήνυμα απευθύνονταν και στο εσωτερικό του κόμματος. Χρεώνεται, μάλιστα, στον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα που αξιοποίησε τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, προκειμένου να δώσει έμφαση στον πολιτικό λόγο που θα έχει εφεξής η αξιωματική αντιπολίτευση. Για τη στάση του κόμματος στη Βουλή προηγήθηκε σύσκεψη του λεγόμενου «πρωινού καφέ», όπου ο Α. Τσίπρας «πήρε πάνω του» το θέμα, θέτοντας βέτο σε σκέψεις που εκφράστηκαν για να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «παρών».
Ξεκάθαρο ήταν το στίγμα του Αλέξη Τσίπρα και στη Βουλή. Αιτιολόγησε την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η επένδυση πρέπει να προχωρήσει», κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως «εσείς δεν είστε ικανοί, όχι μόνο να διασφαλίσετε το δημόσιο συμφέρον στα πλαίσια της επένδυσης, αλλά ούτε καν να διασφαλίσετε την ομαλή της πορεία, γιατί μια τόσο σοβαρή επένδυση χρειάζεται σοβαρότητα και σχέδιο». Αποκάλεσε μάλιστα «αγαπημένο μύθο της κυβέρνησης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα και ήταν μια κυβέρνηση εχθρική προς τους επενδυτές», δηλώνοντας ότι «σπάσαμε όλα τα ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, το λεγόμενο FDI, Foreign Direct Investments. Πότε; Το 2018 και το 2019». Ειδικά για το Ελληνικό, δήλωσε πως «καταφέραμε να κερδίσουμε ενάμισι δισεκατομμύριο περισσότερες επενδύσεις, όχι στο τίμημα, δεδομένου ότι θα πήγαινε απευθείας στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά σε έργα υποδομής, τα οποία θα απολαμβάνει ο πολίτης και τα οποία ανέλαβε ο επενδυτής».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μιας κλειστής δομής για εύπορο τουρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δίνετε τη δυνατότητα και μετά την ολοκλήρωση των έργων να φτιαχτεί μια περίκλειστη πόλη, όπως άλλωστε ζητούσε η εταιρεία από την αρχή». Μάλιστα, στη δήλωση που έκανε ο Νίκος Φίλης προκειμένου να αιτιολογήσει την αποχή του από την ψηφοφορία, μίλησε για νομοσχέδιο που προβλέπει «αποκλεισμό των κατοίκων των όμορων περιοχών και όλου του λεκανοπεδίου από την πρόσβαση στη θάλασσα. Στο διάγραμμα διανομής προβλέπεται μια ολόκληρη τεθωρακισμένη και περίκλειστη πόλη, για την επίδειξη στους πληβείους ενός αναιδούς και προκλητικού πλούτου. Κάτι απεχθές για τον πολιτισμό μας, που συναντιέται μόνο σε τριτοκοσμικές μπανανίες».
Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε –όπως ήταν αναμενόμενο– η Νέα Δημοκρατία, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρεται στη Βουλή στη συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στη Lamda Development (συμφερόντων Λάτση) και την Ιντρακάτ (συμφερόντων Κόκκαλη) στην επένδυση του Ελληνικού. Όπως είπε, «η εταιρεία που ανέλαβε το γκρέμισμα των έργων και που πληρώθηκε από τη Lamda Development είναι η εταιρεία Intrakat. Ποιος όμως ήταν μέχρι πρότινος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής της εταιρείας; Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, δηλαδή ο ευρωβουλευτής σας».