▸ Σοκαριστικές ήταν οι εικόνες που αντίκρισαν τη Δευτέρα, πρώτη μέρα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων μετά το πολύμηνο «λουκέτο» στα πλαίσια του lockdown, οι επισκέπτες και οι αρχαιολόγοι στον βράχο της Ακρόπολης.
Παντού ακαλαίσθητες και τσιμεντένιες παρεμβάσεις με το πρόσχημα της «προσβασιμότητας των αναπήρων».
Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) Δέσποινα Κουτσούμπα, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις δεν εξυπηρετούν καν τον «σκοπό» τους καθώς έχουν δημιουργηθεί διαδρομές με κλίση όπου δεν είναι δυνατή η αυτόνομη μετακίνηση αμαξιδίου.
Το «έργο» έγινε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.
Ο ΣΕΑ, την Παρασκευή 19 Μαρτίου, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου στην οποία κατήγγειλε ότι δεν επετράπη σε μέλη του να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένη αυτοψία στις 13 Μαρτίου. «Η Ακρόπολη, ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, φέρει πανανθρώπινες αξίες οι οποίες δεν δύνανται να απολεσθούν.
Ο αποκλεισμός μας από την Ακρόπολη συντείνει στη σκανδαλώδη εικόνα μίας υπόθεσης, για την προώθηση της οποίας έχουν χαθεί τα επιστημονικά και διοικητικά ερείσματα», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το μέλος του ΔΣ του μουσείου της Ακρόπολης Κυριάκος Κατζουράκης υπέβαλε την παραίτησή του, αναφέροντας στίχους από το ποίημα του Νίκου Γκάτσου Ο εφιάλτης της Περσεφόνης.