Δημήτρης Σταμούλης
Με προκαταβολές ντροπής και ποσά πείνας που καθηλώνουν τους απόμαχους της δουλειάς στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκτονώσει την εκρηκτική κοινωνική πίεση των περίπου 160.000 εκκρεμών συντάξεων.
Από το αίτημα της απονομής άμεσης και πλήρους σύνταξης πήγαμε στην προσωρινή και πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί υπουργίας Χατζηδάκη καθιερώνει την… προκαταβολή της προσωρινής σύνταξης. Κι όμως μόλις τον περασμένο Ιούλιο ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης υποσχόταν με τις εξαγγελίες περί «ψηφιακής σύνταξης» στους «εν αναμονή» συνταξιούχους την άμεση καταβολή των συντάξεων, συγκαλύπτοντας μάλιστα το σκάνδαλο των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων.
Μήνες μετά, όχι μόνο δε βελτιώθηκε η κατάσταση, αλλά αυξήθηκαν περαιτέρω οι εκκρεμείς αιτήσεις, κατά 46%, από Ιανουάριο 2019 έως Σεπτέμβριο 2020, όπου εκτινάχθηκαν στις 170.000! Το σύστημα «Άτλας» υπολόγιζε τον Νοέμβριο 2020 σε 157.000 τις εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Το συνολικό κόστος τους δε, ανερχόταν σε 600 εκατ. ευρώ. Εάν προστεθούν τα «φέσια» που έχουν δημιουργηθεί για την επικουρική σύνταξη, τα εφάπαξ, αλλά και οι διεθνείς κύριες συντάξεις, τότε το συνολικό χρέος υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Η σπουδή της κυβέρνησης να παρουσιάσει την Πέμπτη τη διαδικασία για την «προκαταβολή σύνταξης» σχετίζεται και με την 9η έκθεση της μετα-μνημονιακής αξιολόγησης, στην οποία η Κομισιόν μιλά για καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, προφανώς γιατί θέλει να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο με το πόσα και σε… ποιους οφείλει το ελληνικό κράτος, με την έγνοια των Βρυξελλών βέβαια να εστιάζεται στους διεθνείς δανειστές και όχι στους… ιθαγενείς συνταξιούχους.
Οι ιδιώτες εισβάλλουν στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με project manager και εταιρείες καταχώρησης δεδομένων
.Πάντως η παρουσίαση της διαδικασίας «χορήγησης προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης», έδειξε ότι κανένας συνταξιούχος δεν πρόκειται να λάβει παραπάνω από 384 ευρώ! Αυτό είναι το «ταβάνι» για προκαταβολές συνταξιούχων που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) ή το 62ο έτος και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης. Το ίδιο ποσό θα λάβουν και οι αιτούντες λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου. Ακόμα λιγότερα, 360 ευρώ, προβλέπονται για όσους έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης. Πρόκειται λοιπόν για προκαταβολές ντροπής, ποσά πείνας που καθηλώνουν τους απόμαχους της δουλειάς στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης.
Οι τρομακτικές καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων σχετίζεται βέβαια και με την μνημονιακή αποψίλωση εργαζομένων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, με τους σημερινούς εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ να είναι στα όριά τους. Η κυβέρνηση ακολουθεί κι εδώ το ίδιο «μοντέλο» απαξίωσης της δημόσιας υγείας εν καιρώ κορονοϊού. Παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, εξήγγειλε ότι… θα προσλάβει για τον e-ΕΦΚΑ (τέως ΕΦΚΑ και τέως ΕΤΕΑΕΠ) 86 μόνιμους εργαζόμενους και αργότερα άλλους 100 υπαλλήλους. Η ΠΟΠΟΚΠ (ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) αποκαλεί εργασιακό κάτεργο τον e-ΕΦΚΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν επιλέγει την πραγματική στήριξή του, με ενίσχυση σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, και υπενθυμίζει την απαξίωση των 3500 πτυχιούχων εργαζομένων με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που παρότι αποδεδειγμένα στήριξαν τον φορέα για ένα 12μηνο, αποκτώντας εξειδικευμένη εργασιακή εμπειρία για την έκδοση συντάξεων, απολύθηκαν ενώ στη συνέχεια αναζητήθηκε η «λύση» του «δανεικού προσωπικού» ή η προσέλκυση… συνταξιούχων πρώην εργαζομένων στα ταμεία! Αυτό εξηγεί και την υπουργική απόφαση για απαγόρευση (!) για δυο χρόνια των μετατάξεων, αποσπάσεων και άλλων μορφών μετακίνησης υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ, με την κυβέρνηση να δημιουργεί μια ιδιότυπη «εργασιακή φυλακή» όπως καταγγέλλουν τα σωματεία του κλάδου.
Το πιο σημαντικό ίσως σε όλη αυτή την δήθεν προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, είναι ότι ανοίγει διάπλατα την… πόρτα στους ιδιώτες για να εισβάλουν στους ασφαλιστικούς φορείς, προάγγελος της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης με βάση τη «συνταγή» Πισσαρίδη. Ήδη έχουν εγκαταστήσει «project manager» και «Ομάδα Έργου» στον ΕΦΚΑ ενώ ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου προανήγγειλε τη «διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ειδικά στο κομμάτι της καταχώρησης δεδομένων (data entry) και της δημιουργίας φακέλων». Μεθοδεύουν δηλαδή τη συνεργασία με «εξειδικευμένους στην ψηφιοποίηση ασφαλιστικών στοιχείων», στήνουν call center με ιδιωτικές εταιρίες κ.α. με τελικό στόχο την πλήρη παράδοση του συνόλου των αρμοδιοτήτων της δημόσιας ασφάλισης σε ιδιωτικά συμφέροντα.