Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ «Αποστάσεις» από τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, «φλερτ» με τους «νοικοκυραίους»
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αστυνομία στα ΑΕΙ. «Ψηφίζει» όμως το επίπλαστο πρόβλημα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για να το κατασκευάσει, αναγνωρίζοντας διά στόματος Αλέξη Τσίπρα την ανάγκη «φύλαξης των πανεπιστημίων». Σαφέστατη ως προς αυτό ήταν η «ατάκα» του Αλέξη Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Απευθυνόμενος στον ερωτώντα δημοσιογράφο, είπε: «εγώ θα σας αιφνιδιάσω σήμερα, θα σας πω ότι θεωρώ ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα πανεπιστήμια, όχι σε όλα, σε κάποιες πανεπιστημιακές σχολές, ιδίως στο κέντρο, με την κατ’ εξακολούθηση παραβατική στάση ορισμένων εξωπανεπιστημιακών στοιχείων που προσβάλλουν και την ίδια την έννοια του ασύλου». Μάλιστα, έθεσε το εξής δίλημμα: Αν αυτό «αντιμετωπίζεται με τον προκλητικό τρόπο της δημιουργίας αστυνομικών τμημάτων με ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς μέσα στα πανεπιστήμια ή αντιμετωπίζεται με τις ίδιες τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, που λέει να φτιάξουμε σώματα φύλαξης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους που να έχουν τη δυνατότητα της επιτήρησης και, όταν χρειάζεται, να καλούν τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να επέμβουν».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι το σημαντικό ζήτημα στο επίμαχο νομοσχέδιο είναι οι σχέσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της κυβέρνησης με συγκεκριμένους ιδιοκτήτες κολεγίων και όχι οι αυταρχικές της επιλογές. Χαρακτηριστικά είπε πως «το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ολοκληρώσει αυτό το ρουσφέτι στους ιδιοκτήτες κολεγίων, φέρνει και ως πυροτέχνημα την πανεπιστημιακή αστυνομία, για να μη συζητάμε το μείζον, να συζητάμε το έλασσον». Αυτά, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή –υπογράφεται από τη Σία Αναγνωστοπούλου– που θεωρεί ψεύτικο τον ισχυρισμό ότι οι δείκτες εγκληματικότητας είναι αυξημένοι στα πανεπιστήμια, ζητώντας την τεκμηρίωσή του. Αυτό άλλωστε ήταν και το βασικό επιχείρημα του τομεάρχη Παιδείας, Νίκου Φίλη, που πολλάκις επισήμανε στις παρεμβάσεις του στη Βουλή πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί μεμονωμένα περιστατικά.
Με την τηλεοπτική παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τον τόνο της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αποσαφήνισε, δηλαδή, το εδώ και καιρό οριστικό «διαζύγιο» της ηγεσίας του με τα ζητούμενα του φοιτητικού κινήματος και γενικώς των κινημάτων. Ξεκαθάρισε ότι κυρίως ενδιαφέρεται να «μπολιαστεί» με τα «νοικοκυρίστικα» αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του λεγόμενου πολιτικού κέντρου. Να καθιερωθεί ως μια «εναλλακτική» διακυβέρνηση που δεν θα οδηγεί «σε περιπέτειες» και στη βάση αυτή να δημιουργήσει ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες. Στην ίδια γραμμή, άλλωστε, κινείται και η κριτική που ασκείται στη ΝΔ για ιδέες προερχόμενες από τη δεκαετία του ’60, από τη σκοπιά μιας «εκσυγχρονιστικής» κριτικής. Αυτήν εξέφρασε, για παράδειγμα, στη Βουλή ο βουλευτής Αλέκος Φλαμπουράρης, λέγοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να κυβερνήσει το 2021 με χαρακτηριστικά της Δεξιάς της δεκαετίας του 1960».