Γιώργος Μουρμούρης
▸ Κυβερνητικά σχέδια για νέες σκληρές απαγορεύσεις, στον αέρα το εμβολιαστικό πρόγραμμα
«Το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα». Αυτό δήλωνε την Τετάρτη
3 Φεβρουαρίου από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας μια πρόγευση του πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει και το –σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις διαφαινόμενο– τρίτο κύμα της πανδημίας. Μέχρι τη στιγμή που το Πριν όδευε προς το τυπογραφείο, το απόγευμα της Παρασκευής, κυβέρνηση και επιτροπή λοιμωξιολόγων συνεδρίαζαν για την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στην Αττική, με πρόταση για περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 18 μ.μ. τουλάχιστον για τα Σαββατοκύριακα.
Πρόκειται, βεβαίως, για το ίδιο «μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο» που είχε ως αποτέλεσμα για αρκετές εβδομάδες, κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος, να καταγράφεται καθημερινά τριψήφιος αριθμός νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα. Για το ίδιο μέτρο που είχε ως αποτέλεσμα στις «κόκκινες» περιοχές, όπως στη δυτική Αττική την περίοδο των Χριστουγέννων, η διασπορά να συνεχίζεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στις εκατοντάδες βιοτεχνίες και βιομηχανίες της περιοχής, ωστόσο οι εργαζόμενοι να υποχρεούνται να κλείνονται στο σπίτι από τις 6 μ.μ., χωρίς οποιαδήποτε κρατική μέριμνα για την υγεία τους παρά μόνο μέτρα καταστολής.
Η δραματική καθυστέρηση στη διαδικασία των εμβολιασμών οδήγησε σε αυτό για το οποίο σημαντικό τμήμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είχε προειδοποιήσει: Την εμφάνιση μεταλλάξεων του ιού, για την επικινδυνότητα των οποίων υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία ανά περίπτωση αλλά και διαφορετικές επιστημονικές εκτιμήσεις. Ο «εθνικισμός των εμβολίων» που από την πρώτη στιγμή άφησε «ανοχύρωτες» χώρες του «δεύτερου» και του «τρίτου» κόσμου και η μαυραγορίτικου τύπου κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιρειών, σε συνδυασμό με το «επιτελικό μπάχαλο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά τα «καθ’ ημάς», είχαν ως αποτέλεσμα το «τρίτο κύμα» να καταφθάνει πριν προλάβει να θωρακιστεί μέσω της εμβολιαστικής κάλυψης ένα υπολογίσιμο τμήμα του πληθυσμού. Ανεμβολίαστο, δυστυχώς, παραμένει και ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού, κατά τραγική αποτυχία των αρμόδιων αρχών να πείσουν για την ασφάλεια και τα οφέλη του εμβολιασμού, σπεύδοντας τώρα να «ρίξουν στην πυρά» το προσωπικό των νοσοκομείων που νόσησε από τον νέο κορονοϊό.
Στοχοποίηση και διώξεις κατά των «ηρώων» των νοσοκομείων
Την ίδια στιγμή, για ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ ούτε λόγος: Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε 30 νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΚΑΤ, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη χορηγία του. Βάζοντας «από το παράθυρο» τον ιδιωτικό τομέα, μέσω του branding των δωρητών, στο δημόσιο σύστημα υγείας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός «νέου ΕΣΥ», με το οποίο «κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας να αισθάνονται ασφαλείς όταν πρόκειται για την υγεία τους». Την ίδια στιγμή που κατά γενική ομολογία το σύστημα Υγείας είναι παντελώς απροετοίμαστο να ανταπεξέλθει σε μια πιθανή απότομη αύξηση των νοσηλευομένων, κάτι που ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση δια του υπουργού Υγείας, όταν ο τελευταίος κάνει λόγο για την καραντίνα ως το «μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο».
Ενδεικτική είναι η τραγική περίπτωση της 16χρονης κοπέλας από τη Θήβα, που έχασε τη ζωή της από κορονοϊό, καθώς στάλθηκε σπίτι της, ενώ είχε μολυνθεί από τον ιό και έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η μετατροπή του ΕΣΥ σε ένα σύστημα προσανατολισμένο αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του covid-19 έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά λειτουργίες, από χειρουργεία που δεν κρίνονται ως πρώτης προτεραιότητας έως προληπτικές εξετάσεις, να μετατίθενται στο αόριστο μέλλον, κρύβοντας «κάτω από το χαλί» τις «παράπλευρες απώλειες» της πανδημίας, όπως ανέδειξε σε πρόσφατο αναλυτικό ρεπορτάζ το Πριν. Ως εκ τούτου, η προάσπιση της δημόσιας υγείας περνά αντικειμενικά ακόμα πιο αποφασιστικά στα χέρια υγειονομικών και εργαζομένων. Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με αίτημα τη στήριξη της πρωτοβάθμιας Υγείας σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται στις 16 Φεβρουαρίου με πανυγειονομική απεργία.
Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που η προπαγανδιστική μηχανή του Μαξίμου προσπαθεί με τα περί «νέου ΕΣΥ» να ικανοποιήσει το «εγώ» κυβερνητικών στελεχών και χορηγών, οι «ήρωες» κατά τα άλλα γιατροί όχι απλώς καλούνται ουσιαστικά μόνοι τους να ανταπεξέλθουν στο υγειονομικό σκέλος αλλά βρίσκονται και στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής. Μετά την ΕΔΕ σε βάρος υγειονομικών που νόσησαν στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και την εκδικητική μετάθεση του προέδρου του σωματείου, Κώστα Καταραχιά, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Αφροδίτη Ρέτζιου καλείται στις 11 Φεβρουαρίου στο ΑΤ Ομόνοιας για να δώσει εξηγήσεις για κινητοποίηση που έγινε στις 24 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα τη λήψη μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού. Με βάση τον νόμο Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις, καλείται να «παράσχει ανωμοτί εξηγήσεις» για παράβαση των άρθρων για «απείθεια» και «παρακώλυση συγκοινωνιών»! Και αυτό λίγες μόλις μέρες μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, επειδή οι υγειονομικοί που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 30 Σεπτεμβρίου δεν περιορίστηκαν στο πεζοδρόμιο αλλά κατέβηκαν στον δρόμο.
Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, οποιαδήποτε συζήτηση για νέα σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων –«τρίτο lockdown» για πολλούς δημοσιολογούντες που μάλλον θεωρούν κανονικότητα την επί τρεις μήνες απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας και το καθεστώς των SMS– αποτελεί μια ευθεία απειλή και πρόκληση για εργαζόμενους και νεολαία. Μια νέα κλιμάκωση της προσπάθειας να κρυφτούν «κάτω από το χαλί» τα πραγματικά προβλήματα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με ταυτόχρονη ανάδειξη του αστυνομικού κλομπ και της «ατομικής ευθύνης» ως των μόνων, ταξικών, «εμβολίων».