Δέσποινα Κουτσούμπα
▸ «Δανεισμός» αρχαιοτήτων για 50 έτη!
Όσο πιο πολύ μια κυβέρνηση αναφέρεται στο «ένδοξο κλέος» τόσο πιο μεγάλο το ξεπούλημα που ετοιμάζει για τις αρχαιότητες. Δεν είναι καινούριο αυτό. Το μετεμφυλιακό κράτος, που χρησιμοποιούσε ως έμβλημα της «αναμόρφωσης» των μακρονησιωτών τον Παρθενώνα, χάριζε αρχαία αγγεία στους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Η χούντα των συνταγματαρχών, με τις αρχαιοπρεπείς τελετές, φρόντισε να θαφτούν σημαντικές αρχαιότητες κάτω από τόνους μπετόν.
Με τον ίδιο τρόπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ ομνύει στα κόκκαλα των προγόνων, ετοιμάζει την πλήρη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η υπουργός Πολιτισμού, μάλιστα, νοστάλγησε τις εποχές που ο Dior έκανε επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη — το ότι αυτό συνέβη το 1951 δεν την πτόησε καθόλου. Προφανώς η σύγκριση με το μετεμφυλιακό κράτος της φάνηκε ταιριαστή, όπως και στον υφυπουργό Παιδείας η σύγκριση με το 1969 στο θέμα της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια!
Στον Νόμο 4761/2020, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη, η υπουργός εισηγήθηκε την εξαγωγή συλλογών αρχαιοτήτων από τα ελληνικά μουσεία σε μουσεία του εξωτερικού για 50+50 χρόνια, αλλάζοντάς το τελικά σε 25+25 χρόνια! Ο Αρχαιολογικός Νόμος είχε ως τώρα πρόβλεψη για δανεισμό αρχαιοτήτων έως 5 έτη. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, ιδιωτικά Μουσεία του εξωτερικού μπορούν να αποκτήσουν τη «δική» τους συλλογή ελληνικών αρχαιοτήτων, κάτι που διακαώς επιθυμούσαν, χωρίς να «μπλέκουν» με παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, αφού το ίδιο τα ελληνικό κράτος τους θα τους τα «δανείζει». Το αντάλλαγμα είναι επίσης γνωστό από τη μετεμφυλιακή εποχή: η στήριξη εγχώριων πολιτικών και κυβερνήσεων από χώρες, διεθνή Ιδρύματα και «ομογενείς» του εξωτερικού. Πολλά σωματεία αγωνίζοντα για να παρθεί πίσω αυτή η άθλια διάταξη.