Γιώργος Κρεασίδης
▸ Η φρεγάτα Ύδρα στον Περσικό, αντιδραστικά αραβικά κράτη στην Αθήνα
Λίγες βδομάδες μετά τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας και ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτιέρες, το κλίμα έντασης δεν υποχωρεί. Δεν είναι μόνο η εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν, αλλά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες Ελλάδας και Τουρκίας συντηρούν αυτό το κλίμα, με τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές να αξιοποιούν τον ανταγωνισμό.
Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη τη Δευτέρα για συνεννοήσεις σχετικά με την πενταμερή. Επιβεβαιώθηκε ότι θα κινηθούν στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) που προβλέπει ο ΟΗΕ. Η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρούν πλέον ότι η μόνη βάση για συζήτηση είναι η λύση των δύο κρατών και η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Η διάσκεψη οδηγείται λοιπόν σε αδιέξοδο πριν καν ξεκινήσει, ενώ βαραίνει το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η Δεξιά δεν αποκλείουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους μια τέτοια εξέλιξη, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, ήταν η πρόταση Αναστασιάδη που οδήγησε σε αδιέξοδο την προηγούμενη διάσκεψη το 2017.
Στο μεταξύ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το «Φόρουμ Φιλία» με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και από τον αραβικό κόσμο Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που είναι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, φλερτάρουν με το Ισραήλ και δυσφορούν με το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Το κοινό ανακοινωθέν στέκεται απέναντι στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στο θέμα των ΑΟΖ, καθώς τα σχετικά συμφέροντα των πολυεθνικών και των αστικών τάξεων είναι η βασική συγκολλητική ουσία των εφτά χωρών. Καθώς μάλιστα η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή και σε χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ ή στις αραβικές, γίνεται σαφές ότι επιδιώκεται η συμμετοχή του Ισραήλ, το οποίο εξάλλου επισκέφτηκε ο Κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα φεύγοντας από την Κύπρο. Τ
ο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε έντονα, καταλήγοντας όμως ότι η συμμετοχή της είναι απαραίτητος όρος για μια συνεργασία στην περιοχή. Θυμίζει η ανακοίνωση πως βασική πλευρά του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ είναι η διεκδίκηση μεγαλύτερης μερίδας από τα προσδοκώμενα κέρδη, έστω και η μερίδα του λέοντος προορίζεται για τις πολυεθνικές των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών. Εξού και οι σταθερές τουρκικές αιτιάσεις για ελληνικές μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις. Είναι γεγονός ότι αυτά δεν αφήνουν αδιάφορα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που επιδιώκουν την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό και δημοσίευμα της εφημερίδας FAZ, που εκφράζει το γερμανικό κεφάλαιο, μοιράζει τις ευθύνες στο Αιγαίο στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και στις ελληνικές «μαξιμαλιστικές αξιώσεις».
Ειδική πλευρά του ανταγωνισμού είναι η προσέγγιση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Έτσι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ σε συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ρωσικοί πύραυλοι S400 να μη χρησιμοποιηθούν τελικά. Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα Ύδρα στον Περσικό, τυπικά για εκδηλώσεις… στα Εμιράτα, αλλά μάλλον για να συμμετάσχει σε αποστολή επιτήρησης μαζί με τις ΗΠΑ.