Μαχητική απάντηση
Ακόμα πιο μαχητικές, πιο μαζικές και σε περισσότερες πόλεις ήταν οι πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις αυτής της εβδομάδας ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τα ΑΕΙ, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και για το ασφαλές άνοιγμα όλων των σχολών και των σχολικών μονάδων.
Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι και εργαζόμενες «έσπασαν» το κινηματικό lockdown και την τρομοκρατία που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και ο υπουργός ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, γεμίζοντας τους δρόμους του αγώνα και διεκδικώντας τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματα της νεολαίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Χανιά, Ηράκλειο, Φλώρινα, Βόλο, Ξάνθη και Κομοτηνή οι συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο-έκτρωμα έδωσαν ξεκάθαρα το στίγμα ότι αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη. Η νεολαία και ο λαός δεν τρομοκρατούνται ούτε από πάνοπλους αστυνομικούς και «Αίαντες», ούτε από απαγορεύσεις, πρόστιμα και διώξεις αλλά ούτε και από το νέο δόγμα της ΕΛΑΣ για τις διαδηλώσεις, το οποίο… όλως τυχαίως ο υπουργός ΠροΠο αποφάσισε να παρουσιάσει την ίδια μέρα. Αντίθετα, θα παλέψουν μέχρι τέλους για τα δικαιώματά τους, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για τις ελευθερίες που τους κλέβουν.
«Το μήνυμα ρήξης και ανατροπής είναι ξεκάθαρο. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας, τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού», σημειώνει η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ). «Δυναμώνουμε τώρα το πανεκπαιδευτικό κίνημα. Δίνουμε πανελλαδικό, αγωνιστικό και ανατρεπτικό στίγμα. Ενισχύουμε τους φοιτητικούς συλλόγους, τις γενικές μας συνελεύσεις, τις πρωτοβουλίες και επιτροπές αγώνα φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, κλιμακώνουμε ενιαία τους αγώνες μας, οργανωνόμαστε μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς και το εργατικό κίνημα. {…} Καλούμε τους νέους και τις νέες όλης της χώρας, τις αγωνιζόμενες δυνάμεις του φοιτητικού, εργατικούς και λαϊκού κινήματος, σε κοινό ανατρεπτικό αγώνα!», προσθέτει.
Κυριάκος Νασόπουλος
Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς «έσπασαν» την απαγόρευση
Αγγελική Ζαριφείδου, Γιώργος Μουρμούρης, Λένα Μπιλάλη
Εντυπωσιακή ήταν στην Αθήνα, η συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών/τριών, εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και την περίοδο την οποία διανύουμε. Παρά τους ασφυκτικούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, περίπου 3.000 διαδηλωτές/τριες πορεύτηκαν από τα Προπύλαια μέχρι το Σύνταγμα και πίσω στην Ομόνοια, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τις προωθούμενες αντιδραστικές ανατροπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Την ίδια ώρα, μερικές εκατοντάδες ακόμα διαδηλωτών (επιρροής ΚΝΕ και ΠΑΜΕ) κινήθηκαν μέσω Πανεπιστημίου προς την βουλή, επίσης από το χώρο των Προπυλαίων. Το συλλαλητήριο, το οποίο έγινε και πάλι υπό την «συνοδεία» ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, της ΔΙΑΣ, της αστυνομικής «αύρας» και της νέας πολυδιαφημισμένης δύναμης ΟΔΟΣ για την «ήπια διαχείριση» των συγκεντρώσεων, ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι.
Επίδειξη των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης και της αστυνομίας είχαμε για ακόμη μια φορά στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Δυνάμεις των ΜΑΤ εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση εναντίον των φοιτητών και των φοιτητριών κάνοντας και ευρεία χρήση χημικών. Συγκεκριμένα, στο άγαλμα του Βενιζέλου οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις καταστολής οι οποίες τους περικύκλωσαν και επιχείρησαν να τους εγκλωβίσουν. Παρόλα αυτά, το φοιτητικό, συνολικά το εκπαιδευτικό κίνημα άλλα και εργαζόμενοι έδωσαν δυναμική απάντηση στον επικίνδυνο αποκλεισμό, επιχειρώντας μαχητικά να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι αστυνομικοί, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν γκλοπ και ασπίδες εναντίον των άοπλων φοιτητών υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση, μέχρι που δόθηκε εντολή για χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών. Η αστυνομία προχώρησε και σε τρεις προσαγωγές μελών των φοιτητικών συλλόγων Αρχιτεκτονικής και Φιλολογικού, οι οποίες στην συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την επίθεση και τον άγριο ξυλοδαρμό που δέχθηκαν οι διαδηλωτές καθώς και τις αναίτιες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, τονίζοντας ότι πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια της κυβέρνησης και της αστυνομίας να τρομοκρατήσουν την νεολαία και τον αγωνιζόμενο λαό. «Δεν πρόκειται να τους περάσει! Το νεολαιίστικο και λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από τον αγώνα του! Θα βρισκόμαστε στον δρόμο μέχρι την ολική απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων! Το πανεκπαιδευτικό μέτωπο φοιτητών, εκπαιδευτικών, μαθητών, μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα θα πουν την τελευταία λέξη! Όλοι στον δρόμο, όλοι στον αγώνα!», σημειώνει.
Στη Πάτρα, στη κινητοποίηση συμμετείχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού και Φιλολογίας καθώς και πολιτικές δυνάμεις από τον αριστερό και αντιεξουσιαστικό χώρο. Στην πορεία, η οποία κύλησε ομαλά καθώς οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδίκησαν και κέρδισαν τον χώρο και το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν, συμμετείχαν περίπου 350 διαδηλωτές. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ασφυκτικός αστυνομικός κλοιός, με την έντονη και διαρκή παρουσία του, εμπόδισε τα μπλοκ της διαδήλωσης να κρατήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Στα Γιάννενα, στο δρόμο βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι, δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς, πρωτοβουλίες φοιτητών και εργαζόμενων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η πορεία αριθμητικά ανήρθε στους 150 διαδηλωτές. Οι πορείες σε Χανιά και Ηράκλειο ήταν ιδιαίτερα μαζικές για τα δεδομένα της περιόδου, ενώ στον Βόλο, η πορεία των φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο. Το αγωνιστικό «παρών» δόθηκε με μαχητικές πορείες και στην Φλώρινα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή.
Μέσα στην εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη και την Τετάρτη, στα πλαίσια των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, πραγματοποιήθηκε διήμερος αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, μετά από αποφάσεις που είχαν λάβει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ, καθώς και οι Σύλλογοι Διοικητικών Υπαλλήλων, Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταπτυχιακών.
Κατά την διάρκεια του διημέρου αποκλεισμού έγινε και σύσκεψη των συλλόγων στον χώρο του Πολυτεχνείου, ώστε να έρθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους και να συντονίσουν τις επόμενες δράσεις τους. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν πάρα τις απειλές του πρύτανη του ΕΜΠ για παρέμβαση της αστυνομίας.
Ταυτόχρονα, σημαντική κίνηση αποτέλεσε το κάλεσμα των μαθητών σε αποχή από την τηλεκπαίδευση την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, οι οποίοι και εκείνοι με την σειρά έδειξαν την αντίθεσή τους απέναντι στο νομοσχέδιο αλλά και την συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και την εκπαίδευση.
Από την πρώτη στιγμή που η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, δείχνοντας την οργή τους στο κυβερνητικό νομοθέτημα που έρχεται να σφραγίσει την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων διαχρονικά. Ένα μήνα τώρα, το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα έχει κάνει σταδιακά την επανεμφάνισή του, ακόμα και σε καιρούς lockdown, τρομοκρατίας και οξυμένης καταστολής. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η ανασυγκρότησή του και η ολοένα και πιο μαζική του παρουσία έχει δείξει πολύ έντονα τις υπαρκτές δυνατότητες και για νικηφόρους αγώνες.
Μια πρώτη απάντηση των φοιτητικών συλλόγων, η οποία έθεσε βάσεις για τις κινητοποιήσεις των επόμενων εβδομάδων, αποτέλεσε η κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας την ημέρα (Τετάρτη 13/1) που η υπουργός Παιδείας, πλάι-πλάι με τον υπουργό ΠροΠο, παρουσίασαν το εν λόγω νομοσχέδιο και τέθηκε προς διαβούλευση. Ακόμα και σε ένα αποκεντρωμένο μέρος, όπως το υπουργείο Παιδείας, οι φοιτητές «έσπασαν» την απαγόρευση και βρέθηκαν στο Μαρούσι για να δώσουν μια πρώτη δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση.
Έπειτα ακολούθησαν τα μαζικά συλλαλητήρια της περασμένης Πέμπτης 14/1 σε αρκετές πόλεις της χώρας καθώς και οι εξωστρεφείς παρεμβάσεις των φοιτητικών συλλόγων με κρεμάσματα πανό σε πανεπιστημιακούς χώρους (κάτω Πολυτεχνείο, Πρυτανεία ΕΚΠΑ). Ταυτόχρονα, η κουβέντα στο εσωτερικό των συλλόγων για την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος, άρχισε να αναβαθμίζεται.
Το φοιτητικό κίνημα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους, δείχνει έτοιμο για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι το νομοσχέδιο να παρθεί πίσω. Μέχρι η Παιδεία να είναι προσβάσιμη σε όλους, χωρίς να αποτελεί πεδίο κερδοφορίας ή σούπερ μάρκετ γνώσεων καθοριζόμενων από την αγορά εργασίας. Όλα δείχνουν ότι οι γενικές συνελεύσεις που είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη θα είναι ακόμα πιο μαζικές αλλά και πως κάθε απάντηση που θα δοθεί στο δρόμο από δω και πέρα θα θυμίζει εποχές που το φοιτητικό κίνημα πέταξε στα σκουπίδια κάθε παρόμοιο κυβερνητικό σχέδιο στο χώρο της Εκπαίδευσης!
Κοινή απάντηση εκπαιδευτικών σωματείων στην ολομέτωπη επίθεση
Αιμιλία Τσαγκαράτου
Εβδομάδα σοβαρών εξελίξεων στην εκπαίδευση, με την κυβέρνηση να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο με σειρά εγκυκλίων και νομοθετημάτων. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, ενώ ήδη αναδεικνύονται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας, η οποία άνοιξε τη Δευτέρα 11/1. Ειδικά για τη δευτεροβάθμια, αποκτά πια εγκληματική διάσταση για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών το γεγονός ότι τα σχολεία συνεχίζουν να είναι κλειστά, ενώ ταυτόχρονα προχωρά κανονικά όλο το σύνολο των αναδιαρθρώσεων που αφορούν στις εξετάσεις και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, η επιμονή του υπουργείου Παιδείας να δοθεί βαθμολογία για το πρώτο τετράμηνο, δείχνει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η «τηλεκπαίδευση» είναι πλέον μια κανονική εκδοχή σχολείου, με εξετάσεις, βαθμούς και απουσίες.
Πολύ σοβαρή εξέλιξη είναι η απόλυση, αυτή την περίοδο, αναπληρωτών που έχουν προσληφθεί με τρίμηνες συμβάσεις. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης που απολύονται εκπαιδευτικοί εν μέσω σχολικής χρονιάς, όταν μάλιστα οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πολύ αυξημένες. Είναι φανερό ότι ανοίγει δρόμος απολύσεων συνολικά, σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία της αξιολόγησης. Άλλο ένα σοβαρό μέτωπο η αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών, με πρόσχημα την αποφυγή του συνωστισμού γονιών και παιδιών. Ήδη τα πρωτοβάθμια σωματεία, με αποφάσεις τους, καλούν τους συλλόγους διδασκόντων των νηπιαγωγείων να υπογράψουν πρακτικά που δεν θα δέχονται αυτή την αλλαγή.
Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μαζική και πολύ πετυχημένη πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού σωματείων από τη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις 14 ΕΛΜΕ, 11 Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 10 σωματεία ως παρατηρητές. Έγινε πλούσια συζήτηση και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις συνέπειες της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα και στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ τονίστηκε από όλους η ανάγκη συντονισμού και κοινής αγωνιστικής δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Πρώτο βήμα ήταν η συμμετοχή στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της Πέμπτης πανελλαδικά, με προτάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως πανελλαδική μέρα δράσης για Υγεία και Παιδεία την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, άμεση προετοιμασία απέναντι στην όποια προσπάθεια επιβολής της αυτοαξιολογησης στο επόμενο διάστημα, με βάση την απόφαση των 77 σωματείων και της γενικής συνέλευσης των προέδρων της ΟΛΜΕ για προκήρυξη απεργίας αποχής, απεργιακό βήμα την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου, οργάνωση κοινών αγωνιστικών δράσεων με γονείς και μαθητές για ασφαλή σχολεία αλλά και όλα τα επίδικα της περιόδου, καθώς και συμβολή των εκπαιδευτικών σωματείων στον αγώνα ενάντια στην καταστολή και την επιβολή προστίμων.