Γιώργος Μουρμούρης
▸ Πυκνώνει το πλέγμα περιορισμού και απαγόρευσης συναθροίσεων
Ασφυκτικοί περιορισμοί, μόνιμη απειλή συντριπτικής βίας, επικοινωνιακή διαχείριση. Σε αυτό το τρίπτυχο μπορεί να συμπυκνωθεί το νέο δόγμα της ΕΛΑΣ για τις διαδηλώσεις που παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το πρωί της Πέμπτης. Στην ουσία πρόκειται για εξειδίκευση στο πεδίο του δρόμου του νόμου 4703 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, διανθισμένη με την εμπειρία των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα εν μέσω αυστηρών απαγορεύσεων, δηλαδή από την έναρξη του δεύτερου lockdown έως σήμερα. Όπως προβλέπεται και στον σχετικό νόμο, στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ καθίσταται σαφές ότι οι αστυνομικές αρχές (φιλοδοξούν να) έχουν το «γενικό πρόσταγμα»: Από την άδεια για τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων και τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν μέχρι το αν θα κινηθούν από το πεζοδρόμιο ή αν θα διαλυθούν βιαίως, όλες οι αποφάσεις εκπορεύονται από την ίδια αρχή, την αστυνομία.
Βάσει σχεδιασμού, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ (και φυσικά οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι) θα είναι αυτοί που θα κρίνουν σε επίπεδο κορυφής αν μια διαδήλωση θεωρείται επικίνδυνη, «κλείνοντας το μάτι» στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τις εθιμοτυπικές και ακίνδυνες για το σύστημα κινητοποιήσεις που διοργανώνει από καιρού εις καιρόν.
Σε επίπεδο δρόμου, προβλέπεται ρητά ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκτίμηση της «επικινδυνότητας» της διαδήλωσης θα έχει η Ασφάλεια, ενώ γύρω από την παντοδύναμη αστυνομία συσπειρώνεται ένας «αστερισμός» αρχών και φορέων, από την Πυροσβεστική μέχρι τη ΣΤΑΣΥ και την… ΕΥΔΑΠ, με στόχο μεταξύ άλλων την άμεση λήψη μέτρων σε περίπτωση αυθόρμητων συγκεντρώσεων.
Αφού ληφθεί η κατεξοχήν πολιτική απόφαση για τη στάση της ΕΛΑΣ έναντι της συνάθροισης, θα επιβάλλεται ένα υβριδικό πλέγμα περιορισμών που θα περιλαμβάνει από κάμερες στις στολές των αστυνομικών και τις «αύρες» και φραγμούς με κλούβες και οχήματα, μέχρι «ζώνες» από την άοπλη ομάδα ΟΔΟΣ. Πίσω από τους αστυνομικούς με τις μπλε φόρμες θα βρίσκεται η «δύναμη κρούσης» της ΕΛΑΣ, με ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ και οχήματα ρίψης νερού, που θα επεμβαίνουν σε περίπτωση ανυπακοής στις υποδείξεις για διάλυση της συνάθροισης ή υπέρβασης των ορίων που θέτει η αστυνομία.
Εγκαθίδρυση αστυνομικού κράτους επιχειρεί ο Χρυσοχοΐδης με την ΕΛΑΣ να αποφασίζει για την «επικινδυνότητα» των διαδηλώσεων
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνιακή εικόνα της ΕΛΑΣ, τόσο μέσω του περιορισμού-
πειθαναγκασμού των ανεξάρτητων ρεπόρτερ όσο και με την απευθείας ροή πληροφορίας από την ίδια την αστυνομία, μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το νέο επιχειρησιακό δόγμα της ΕΛΑΣ είναι έξυπνα δομημένο σε πρακτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Σκοπεύει να συνδυάσει την καταστολή με την αμηχανία, την περιθωριοποίηση, τη διάσπαση των διαδηλωτών σε επικίνδυνους και υπεύθυνους, εν τέλει την απονομιμοποίηση του ανατρεπτικού κινήματος με ταυτόχρονη νομιμοποίηση της αστυνομικής βίας, ανοιχτής ή κεκαλυμμένης. Όμως, οι μεγαλεπήβολες βλέψεις κυβέρνησης και κρατικών αρχών προσκρούουν στον αστάθμητο παράγοντα, την πολυσύνθετη πραγματικότητα: Λίγες ώ-
ρες μετά τις εξαγγελίες Χρυσοχοΐδη μια μεγάλη μαχητική διαδήλωση πλημμύριζε την Αθήνα, σπάζοντας στην πράξη την κυβερνητική απαγόρευση.