Γιάννης Ελαφρός
▸ Βιαστική έγκριση 2,5 δισ. για 18 Ραφάλ, προς αύξηση θητείας
Μπορεί οι ΗΠΑ και η Γερμανία να χαιρέτησαν την ανακοίνωση της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Τουρκίας και Ελλάδας στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη (με το Βερολίνο μάλιστα να διεκδικεί κρίσιμο ρόλο για την εξέλιξη αυτή), αλλά στην πραγματικότητα οι γραμμές αντιπαράθεσης των δύο κρατών και αστικών τάξεων έχουν βαθύνει τα τελευταία χρόνια με δέλεαρ τις ΑΟΖ και τους ενεργειακούς πόρους και δρόμους, ενώ έχουν οξυνθεί και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή. Εξάλλου, έχουν προηγηθεί 60 γύροι άτυπων συνομιλιών, από το 2002 μέχρι το 2016…
Τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα «αγοράζουν χρόνο», θέλοντας να βελτιώσουν τις θέσεις τους και να αποφύγουν την κατηγορία του αρνητή διαλόγου, ενώ ειδικά ο Ερντογάν θέλει επιπλέον να αποφύγει οποιαδήποτε πίεση της ΕΕ και ενδεχόμενο κυρώσεων στη σύνοδο του Μαρτίου. Ο κίνδυνος μιας νέας περιόδου όξυνσης και στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας, όπως αυτής που ζήσαμε πέρσι το καλοκαίρι ή και ανώτερης, είναι πολύ πιθανός σε επόμενη φάση, στο φόντο των αγεφύρωτων διαφωνιών, ακόμα και με τις διερευνητικές επαφές σε εξέλιξη. Εικονικές συνομιλίες μέσα, πραγματική αντιπαράθεση έξω…
Πολυετή συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις και περισσότερο αμερικανικό στρατό στην Ελλάδα θέλει ο Ν. Δένδιας
Αποκαλυπτική αυτής της προοπτικής είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Ενώ υποτίθεται γίνεται ένα βήμα επαναπροσέγγισης, η κυβέρνηση «τρέχει» όλες τις πλευρές της πολεμικής προετοιμασίας, με δυσβάσταχτο βάρος για λαό και νεολαία. Φέρνει στη βουλή προς ταχύτατη έγκριση την αγορά των Ραφάλ, ανακοινώνει αύξηση της στρατιωτικής θητείας, προχωρά στην πρόσληψη χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών, προωθεί τους επιθετικούς άξονες με αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα και τις ΗΠΑ! Ο Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή είπε πως προετοιμάζεται συμφωνία πολυετούς διάρκειας για τις αμερικανικές βάσεις και όχι όπως τώρα ετήσια, με στόχο να αυξηθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα!
Η κυβέρνηση πέρασε βιαστικά από τη βουλή τις συμβάσεις για τα 18 Ραφάλ (12 μεταχειρισμένα), με συνολικό κόστος 2,49 δισεκατομμύρια ευρώ! Τα 1.509 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν φέτος, εν μέσω πανδημίας και τρομερής οικονομικής ύφεσης, ενώ 472 εκατ. θα δοθούν το 2022, τα υπόλοιπα μετά. «Ελλάς, Γαλλία, λεηλασία»! Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση («Εθνική Ελλάδας, γεια σου»). Κατά τοποθετήθηκε το ΚΚΕ (λέγοντας πως εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ και όχι την άμυνα της χώρας), όπως και το ΜέΡΑ25. Ιδιαίτερα προκλητική είναι η σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό παρότι χαρακτήρισε «προβληματική» και «ετεροβαρή» τη συμφωνία. Ας σημειωθεί πως έντονη δυσαρέσκεια για το εσπευσμένο της διαδικασίας ψήφισης εκφράστηκε ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ, δείχνοντας πόσο σκοτεινό είναι το παιχνίδι των εξοπλισμών.
Τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Ταραντίλης επιβεβαίωσε πως επίκειται αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες (από 9 στους 12 για τον στρατό ξηράς, εκτός όσων παραμείνουν στα σύνορα), αποκαλύπτοντας πως ο δρόμος του ανταγωνισμού με την Τουρκία και στρατιωτικής αναβάθμισης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων κεφαλαίου και ΝΑΤΟ/ΕΕ πλήττει λαό και νεολαία. Θα προβληθούν αντιδράσεις. Ήδη η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση τονίζει πως «ούτε σκέψη δεν μπορεί να υπάρχει για αύξηση θητείας και στράτευση στα 18».