Γιώργος Κρεασίδης
▸ Το εμβόλιο αργεί να βρει τον δρόμο για τα λαϊκά στρώματα
Να βάλει τέλος στην εκλογολογία προσπαθεί η ΝΔ, καθώς οι εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού την βάζουν σε δεύτερες σκέψεις. Η διαχείριση της πανδημίας φαίνεται ότι δεν είναι απλά αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη, αλλά παίρνει πλέον καταστροφικές διαστάσεις. Αν και τα στατιστικά δεδομένα μπορούν να χειραγωγηθούν, οι απόλυτοι αριθμοί δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, καθώς είχαν χάσει τη ζωή τους 5.354 άτομα μέχρι την Τετάρτη, από τους οποίους οι 4.719 μετά το Νοέμβριο, όταν η Κίνα αναφέρει 4.634 νεκρούς. Επιβεβαιώθηκε ότι έρχεται δεύτερο βαρύτερο κύμα της πανδημίας, όπως προειδοποιούσαν οι υγειονομικοί, οι συνδικαλιστικοί τους φορείς, φωνές της επιστημονικής κοινότητας χωρίς εξαρτήσεις αλλά και οι μαχόμενες δυνάμεις του μαζικού κινήματος.
Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησε με την επικοινωνιακή διαχείριση του εμβολίου, όπως με τη μάσκα το φθινόπωρο, να δώσει την εικόνα ότι έχει λύσεις και καταφέρνει να βγάλει την κοινωνία σε ξέφωτο. Σύντομα φάνηκε ότι λόγω και των επιλογών της ΕΕ, το εμβόλιο, εκτός από ακριβό, αργεί να βρει τον δρόμο για τα λαϊκά στρώματα. Ο κανιβαλικός «εθνικισμός του εμβολίου» έχει οδηγήσει μια σειρά από κράτη-μέλη της ΕΕ, από τη Γερμανία μέχρι την Κύπρο, να αναζητούν αυτοτελώς εμβόλια.
Η κυβέρνηση ζορίζεται πολύ να χειριστεί προπαγανδιστικά αυτή την εξέλιξη, ενώ ένας αμήχανος Μητσοτάκης έφτασε να πει, στη συνέντευξή που έδωσε σε «φιλικό κλίμα» στον Χατζηνικολάου και τον ΑΝΤ1 την Τρίτη, ότι δεν παίζει παιχνίδια με την ΕΕ όπως έγινε το 2015 και υποστήκαμε συνέπειες! Βέβαια, η προπαγάνδα του «μένουμε Ευρώπη» μάς τρομοκρατούσε ότι δεν θα έχουμε φάρμακα εκτός ΕΕ, αλλά τελικά δεν τα έχουμε επειδή είμαστε εντός.
Στην προσπάθειά του, στην ίδια συνέντευξη, να εμφανίσει ένα θετικό αφήγημα, ο Μητσοτάκης κατέφυγε στον τουρισμό, που σαν μια άλλη «βαριά βιομηχανία» θα εκτινάξει την οικονομία. Θύμισε έτσι όμως το φιάσκο του περασμένου καλοκαιριού, όταν για το χατίρι των πολυεθνικών του κλάδου, το άνοιγμα των συνόρων και η εργασία χωρίς μέτρα προστασίας στάθηκαν αίτια για την εκτίναξη των κρουσμάτων. Τελικά η σεζόν κατέρρευσε, αφήνοντας πίσω της ανεργία και καταστροφικές συνέπειες. Παράλληλα επιστρατεύονται από τη ΝΔ και οι προσδοκίες για τα κονδύλια από το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ, για το οποίο ξεχνιέται η κρίσιμη λεπτομέρεια ότι έχει ορίζοντα 7ετίας, αλλά και κυρίως ότι η εκταμίευση αργεί και λόγω των αντιθέσεων εντός της ΕΕ.
Ενώ οι κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας έχουν αρχίσει να φαίνονται και το τέλος της δεν είναι ορατό, ήρθε η προειδοποίηση ότι από 7,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τα μέτρα στήριξης, που είναι έτσι κι αλλιώς ετεροβαρή υπέρ του κεφαλαίου, τα 6,5 έχουν ήδη δεσμευτεί για το πρώτο τρίμηνο. Η όξυνση της κοινωνικής κρίσης είναι μπροστά.
Μητσοτάκης: «Όσο η αύξηση των κρουσμάτων είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη, μπορούμε να την αντέξουμε.»
Η προχειρότητα στον κυβερνητικό σχεδιασμό φαίνεται και από τις παλινωδίες στο λιανεμπόριο καθώς από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου τα καταστήματα ανοίγουν ξανά εσπευσμένα ώστε η κυβέρνηση να «σώσει οτιδήποτε και αν σώζεται» από την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Ενώ αρχικά η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει αγορές μέσω των αποτυχημένων μεθόδων “click away” και “click in shop” στη συνέχεια υπαναχώρησε και δήλωσε ότι αρκεί η αποστολή SMS με τον αριθμό 2 στο 13033. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. Όπως δήλωσε: «Όσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη και όσο δεν βάζει σε πίεση το Σύστημα Υγείας, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αντέξουμε» .
Στις συνθήκες αυτές οι εκλογές πάνε πίσω σαν ενδεχόμενο, καθώς δεν βγαίνει ο σχεδιασμός να αυτοπροβληθεί η κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο ανασχηματισμός, βέβαια, ανάμεσα στα άλλα, δείχνει πως με την ακροδεξιά πτέρυγα στην πρώτη γραμμή, αλλά και τη σταθερή παρουσία της συνιστώσας των προερχόμενων από ΚΙΝΑΛ-Ποτάμι, επιχειρείται μια κομματική συσπείρωση για κάθε ενδεχόμενο.