Δημήτρης Παπαδάκης*
▸ Το Σάββατο 16/1 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνέλευση της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση κλαδικού σωματείου εργαζομένων στην Έρευνα με σκοπό την παρουσίαση του προτεινόμενου καταστατικού καθώς και τρέχοντα κλαδικά ζητήματα.
Αποκτά δηλαδή μορφή η αναγκαιότητα συλλογικής διεκδίκησης σε έναν ομολογουμένως σχετικά νέο κλάδο, όπου οι εργασιακές συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι.
Η επιστημονική έρευνα αναδεικνύεται διεθνώς, και ιδιαίτερα σε χώρες και σχηματισμούς που ηγούνται της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σε πυλώνα της οικονομίας και σε βασικό μοχλό της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην προσπάθεια ξεπεράσματος της βαθιάς δομικής οικονομικής κρίσης.
Παρ’ όλα αυτά, είναι προφανής η στοχευμένη υποτίμησή της από την πλευρά κράτους και κυβερνήσεων, με την υποχρηματοδότηση να μαστίζει τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, με σκοπό την παγίωση της απλήρωτης ή κακοπληρωμένης ανασφάλιστης και επισφαλούς εργασίας.
Έτσι, οι εργασιακές συνθήκες στον κλάδο της Έρευνας έχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά: Πολλαπλά επίπεδα εκμετάλλευσης (από εργοδότες, ΕΕ, κράτος, επιχειρήσεις, μέχρι υπεύθυνο έργου και άμεσο προϊστάμενο κοκ), μόνιμη κινητικότητα και εξάρτηση από προκήρυξη νέων προγραμμάτων, καθώς και όλο το πρίσμα σχέσεων εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «μπλοκάκι», υποτροφία, μαύρη ή και απλήρωτη εργασία) και εννοείται στην πλειοψηφία τους χωρίς ασφάλιση.
Βάσει της παραπάνω λογικής, ως LABour-Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα, κρίνουμε ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση κλαδικού σωματείου εργαζομένων στην Έρευνα, και ενισχύουμε την πρωτοβουλία συγκρότησής του. Βασικός στόχος του σωματείου θα πρέπει να είναι η αναγνώριση του εργασιακού κλάδου των ερευνητ(ρι)ών σε όλες τις βαθμίδες της Έρευνας. Σημαντική επιδίωξη θα αποτελέσει και η πίεση για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αξιοπρεπή ελάχιστο μισθό που να καλύπτει όλες-ους τις/τους εργαζόμενες-ους στην Έρευνα. Όλες-οι οι εργαζόμενες-οι στην Έρευνα θα πρέπει να απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας έχοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι συμβάσεις έργου, οι οποίες αποκρύπτουν τη σχέση εξαρτημένης εργασίας που έχουν με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα.
*Υποψήφιος διδάκτορας, μέλος LABour-Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα