Γιώργος Μουρμούρης
Ραντεβού στο Σύνταγμα, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι δίνουν σωματεία, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις που συναπαρτίζουν την “Επιτροπή αλληλεγγύης σε διωκόμενους για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις”.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μέλη της Επιτροπής το μεσημέρι της Τρίτης, παρουσιάστηκε το σκεπτικό πίσω από τη συγκρότησή της, η στοχοθεσία και οι πρώτες της δράσεις.
Οι ομιλητές, μέλη σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, φοιτητές, κάποιοι εκ των οποίων βρέθηκαν στο στόχαστρο της κρατικής βίας και καταστολής στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, αναφέρθηκαν στην εργαλειακή αξιοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει “σιγή νεκροταφείου” σε εργαζόμενους και νεολαία, την ίδια στιγμή που κλιμακώνει την επίθεση σε όλα τα μέτωπα: Στα εργασιακά, με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο Βρούτση, στην εκπαίδευση με τις ρυθμίσεις-δώρο στα κολλέγια, τις ανατροπές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία, και βεβαίως στο ζήτημα των ελευθεριών, με την ασφυκτική αστυνομοκρατία και καταστολή, τις διώξεις και τα πρόστιμα.
Πρόστιμα – προέκταση του αστυνομικού κλομπ
Συγκεκριμένα για τα πρόστιμα, τονίστηκε ότι πρόκειται για ένα ακόμη όπλο στα χέρια κυβέρνησης και ΕΛΑΣ, μαζί με τα χημικά, τις “αύρες” και τα γκλοπ. Υπολογίζεται ότι το ύψος των προστίμων σε αγωνιστές, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη, της απεργίας στις 26/11 και των κινητοποιήσεων στις 6 Δεκέμβρη, αγγίζουν τις 60.000 ευρώ και επιβλήθηκαν σε περίπου 200 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που υφίστανται διώξεις προσεγγίζει τους 70 σε 10 δίκες σε όλη τη χώρα για τη συμμετοχή τους στις εν λόγω κινητοποιήσεις.
Ενδεικτική της εργαλειακής χρήσης περιορισμού κυλοφορίας και προστίμων είναι η υπόθεση διαδηλωτών στα Γιάννενα στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα αθροιστικά και βεβαίως προσχηματικά, για παράτυπη μετακίνηση, μάσκες και συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση ύψους 900 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, όπως κατήγγειλαν μέλη της Επιτροπής, συλληφθείς από το Περιστέρι για δήθεν μη τήρηση αποστάσεων οδηγήθηκε στην Πέτρου Ράλλη όπου του επιβλήθηκε δεύτερο πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση εκεί!
📍(Μέρος 2) Συνέντευξη τύπου από την Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενους για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις.
✊🏻Μαζί στον αγώνα,Μαζι στην υπεράσπιση.#ΜένουμεΕνεργοί#κυβερνηση_χουντα #WeSpeakNow pic.twitter.com/EFu3V64NIZ
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@Covid19energoi) January 12, 2021
Τα μέλη της Επιτροπής κατέστησαν σαφές ότι, πέραν της ενίσχυσης και στήριξης των διωκόμενων, στόχο αποτελεί συνολικά η αναμέτρηση με τους περιορισμούς και απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα μηνύματα στο 13033. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ που παρουσίασαν οι διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου, μέσα στις πρώτες μόλις εβδομάδες του δεύτερου λοκντάουν ο αριθμός των προστίμων για “μη χρήση μάσκας” και “μη τήρηση των αποστάσεων” ξεπέρασε τις 35.000! Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο για μια τέτοιου επιπέδου αναμέτρηση, όπως τονίστηκε, είναι η στήριξη και ενδυνάμωση της Επιτροπής, με πρώτο βήμα την πάλη για τη διαγραφή των προστίμων για συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Ξεκαθάρισαν παράλληλα ότι η καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν υποκαθιστά την πάλη για διαγραφή των προστίμων αλλά αποτελεί μια αναγκαία κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης καθώς τα ποσά των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί “ακολουθούν” τα θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και στην Εφορία.
Όσο για τις δράσεις, πέραν του αγωνιστικού ραντεβού στις 6 Φεβρουαρίου, σε εξέλιξη βρίσκεται καμπάνια συλλογής υπογραφών σε διαδικτυακή πλατφόρμα, ενώ ήδη τα εκδοθέντα ψηφίσματα από φορείς και συλλογικότητες, υπέρ της διαγραφής των προστίμων, ξεπερνούν τα 140.