Ματίνα Χουλιάρα
▸ Δώρο κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας στους ιδιοκτήτες κολεγίων, η ισοδυναμία των πτυχίων τους με τα διπλώματα σχολών πενταετούς φοίτησης.
Αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα διάλογο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως πέρασε από τη βουλή, μέσα στον Δεκέμβριο, τροπολογία με την οποία επιβάλλεται η αυτόματη εγγραφή των αποφοίτων των κολεγίων στα επαγγελματικά επιμελητήρια, εξισώνοντας έτσι τα επαγγελματικά προσόντα και την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των κολεγίων με εκείνα των διπλωμάτων σχολών πενταετούς φοίτησης.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται σε συνέχεια της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36/ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και της διαδικασίας της Μπολόνια. Προωθήθηκε με το άρθρο 168 του νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα», το οποίο επιτάχυνε και αυτοματοποίησε την διαδικασία αναγνώρισης. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη τροπολογία «Ρυθμίσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας – Τροποποιήσεις του ΠΔ 38/2010» που προβλέπει την αυτόματη και υποχρεωτική εγγραφή στον αντίστοιχο επαγγελματικό φορέα των αποφοίτων αυτών με την αποστολή σχετικής βεβαίωσης.
Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ενισχύουν την ιδιωτική εκπαίδευση και τον επιχειρηματικό της ρόλο σε βάρος της δημόσιας, δίνοντας δώρο στους ιδιοκτήτες των κολεγίων την αναγνώριση των πτυχίων για τους έχοντες χρήματα να τα αποκτήσουν. Την ίδια στιγμή που προωθεί τη βάση του «10» για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ για τους μη έχοντες.
Σε αυτή την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολεγίων και των τριετών bachelor του εξωτερικού με τα διπλώματα των ενιαίων πενταετών κύκλων σπουδών των μηχανικών, η οποία εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έχει αντιτεθεί το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων των Πολυτεχνείων.
Η τροπολογία αυτή έρχεται να πλήξει ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των μισθωτών μηχανικών. Έχει ήδη διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά εργασίας, ένα πλήρως κατακερματισμένο πεδίο στον κλάδο των τεχνικών με ποικίλους τρόπους. Τόσο από τους αποφοίτους από τα διαφορετικά ιδρύματα (ΑΕΙ, ΤΕΙ, κολέγια), όσο και λόγω των πολλαπλών νέων ειδικοτήτων, μέσω της αναγνώρισης διαφορετικών κύκλων σπουδών του εξωτερικού.
Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τις καταρτίσεις, τις πιστοποιήσεις, τα διάφορα μητρώα και τον πολλαπλασιασμό των ειδικοτήτων, δημιουργείται ένα φάσμα διαφορετικών ταχυτήτων μηχανικών το οποίο με ευκολία προσφέρεται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες με τα χαρακτηριστικά που θέλουν, για το επιμέρους έργο που θέλουν, σε μια αγορά με συνθήκες εργασίας-λάστιχο και ιδιαίτερα εντατικοποιημένους ρυθμούς.
Τίποτα δε μπορεί να αλλάξει το σκηνικό αυτό, αν δεν αντισταθούμε πρωταρχικά στις ευρωπαϊκές οδηγίες και αν οι κινητοποιήσεις μηχανικών, τεχνικών και φοιτητών δεν βάζουν σαν άξονα την κατεύθυνση μιας ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αποκλειστικά ενιαία πενταετή προγράμματα σπουδών χωρίς διασπάσεις σε κύκλους και τα οποία θα οδηγούν σε διπλώματα με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με απόφαση της αντιπροσωπείας του, δεν δέχεται και αντιδρά στη συγκεκριμένη τροπολογία.
Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η διοίκησή του έχει ως βασικό στόχο να καταστήσει το ίδιο το ΤΕΕ τον μηχανισμό εκείνο που θα κατανέμει τα όλο και λιγότερα και πιο κατακερματισμένα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των βαθμίδων του κλάδου των τεχνικών. Διαδικασία που κωδικοποιούν αναφέροντας πως το ΤΕΕ θα κάνει «διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης».
Η τροπολογία της κυβέρνησης για την αυτοματοποιημένη εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με τα διπλώματα των μηχανικών πρέπει να καταργηθεί άμεσα! Ο μόνος τρόπος μη εφαρμογής της τροπολογίας και συνολικά της αντίθεσης στην καταστρατήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποτελεί ο αγώνας των ίδιων εργαζόμενων μηχανικών.
Η διεκδίκηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και η ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με αποκλειστικά ενιαία πενταετή προγράμματα σπουδών, χωρίς διασπάσεις σε κύκλους, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο και η απειθαρχία στις ευρωπαϊκές οδηγίες που εξισώσουν προς τα κάτω κάθε δικαίωμα δημιουργώντας αναλώσιμους εργαζόμενους, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να σπάσει στην πράξη ο κατακερματισμός τόσο των επαγγελματικών όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων των μηχανικών.