Το απογοητευτικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής ήταν, αναμφίβολα, το στοιχείο το οποίο σφράγισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα την περασμένη Κυριακή. Λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, κάτι που οφείλεται σε δύο κυρίως αιτίες: Αφενός, στο μποϊκοτάζ που είχε κηρύξει μεγάλο τμήμα της δεξιάς αντιπολίτευσης (Γκουαϊδό, Καπρίλες και σία), εμμένοντας στη σκληρή γραμμή και απορρίπτοντας να ανοίγματα του Νικολάς Μαδούρο. Αφετέρου, στην απογοήτευση σημαντικού μέρους της κοινωνίας από τη στάση και την πολιτική της κυβέρνησης, που μοιάζει όχι απλώς να μην έχει δυναμική να προχωρήσει στις αναγκαίες ρήξεις αλλά εμφανίζει τάσεις σοβαρών υπαναχωρήσεων.
Σε αυτό το φόντο, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι μάλλον αναμενόμενη. Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος, του οποίου ηγείται το προεδρικό PSUV, κυριαρχεί στη νέα Εθνοσυνέλευση, με 199 από τους 277 βουλευτές. ΗΠΑ, ΕΕ και Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και εξακολουθούν, όπως όλα δείχνουν, να ποντάρουν στην ανατροπή της κυβέρνησης. Όσο για τον λαό της Βενεζουέλας, ψάχνει εναγωνίως πυξίδα, μιας και το σύνθημα της υπεράσπισης της χώρας από τους επίδοξους πραξικοπηματίες και τους ιμπεριαλιστές –αν και παραμένει αναγκαίο– δεν είναι πια αρκετό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ασφαλώς, η επίδοση των δυνάμεων που απαρτίζουν τη Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική (APR), του συνασπισμού που συγκροτήθηκε και κατέβηκε στις εκλογές φιλοδοξώντας να εκφράσει την αριστερή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μαδούρο — γι’ αυτό, άλλωστε, υπέστη σοβαρές πολιτικές διώξεις. Το ΚΚ Βενεζουέλας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κόμμα στην APR, φέρεται επισήμως να έφτασε στο 2,8%, ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα ποσοστά για το Επαναστατικό Κίνημα των Τουπαμάρος και την Πατρίδα για Όλους, καθένα από τα οποία συγκέντρωσε ποσοστό κοντά στο 1,5%.