Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Σε νέο γενναιόδωρο πακέτο στήριξης της Aegean, ύψους 120 εκατ. ευρώ, προχωρά η κυβέρνηση στο όνομα του να σωθεί ο ιδιωτικός «εθνικός αερομεταφορέας». Την ίδια στιγμή η εταιρεία απολύει συνεχώς εργαζόμενους, καθώς γι’ αυτούς δεν προβλέπεται σωτηρία.
Παράφρονες, ασόβαροι και… ζηλιάρηδες πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει ένας σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα που θα πει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αδιαφορήσει αν η Aegean λόγω της πανδημίας πάει στην χρεοκοπία. Ένας να βρεθεί να μου πει “αφήστε την Aegean να χρεοκοπήσει” {…} Μήπως δεν ξέρουμε ότι η Aegean είναι μια πάρα πολύ καλή εταιρεία; Και εδώ μικροψυχία;», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την απόφαση κρατικής στήριξης της Aegean.
Την Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε παρουσιάσει το σχετικό κυβερνητικό σχέδιο, κάνοντας λόγο για έναν «δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ κράτους και ιδιωτών μετόχων». Με λίγα αλλά ξεκάθαρα λόγια ο… εθνικός μας αερομεταφορέας, αλλά κατά τα άλλα του Ευτύχη Βασιλάκη, θα λάβει εντελώς τσάμπα 120 εκατ. ευρώ κρατική ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προβλέπεται και «ιδιωτική συμμετοχή κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία θα προέλθει από τους μετόχους της Aegean». Α, και… άμα θέλει το ελληνικό δημόσιο μπορεί να πάρει και μετοχές της εταιρείας.
«Κάνουμε λοιπόν το καθήκον μας και για να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και για να μην υπάρχουν ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά μονοπώλια», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Υπέρ της στήριξης στην Aegean με κρατικά κονδύλια τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης «εύλογη» και αναγνωρίζοντας την «ανάγκη συνέχισης του πτητικού έργου της Aegean, όπως και τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρίας για τη διατήρηση και των θέσεων εργασίας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία». Κάνοντας όμως… σκληρή αντιπολίτευση ζήτησε να γίνει με «σαφείς όρους και προϋποθέσεις».
Βέβαια, τα 120 εκατ. ευρώ δεν είναι το πρώτο «δώρο» της κυβέρνησης προς την Aegean κατά την διάρκεια της πανδημίας. Το περασμένο Μάρτιο εισέπραξε σχεδόν αποκλειστικά τα πρώτα μέτρα στήριξης ύψους 115 εκατ. ευρώ στον κλάδο των αερομεταφορών, καθώς στην ουσία είναι μονοπώλιο στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, η Aegean εξασφάλισε και μόνιμη μείωση του μισθολογικού κόστους, αποζημίωση πτήσεων με 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση ΦΠΑ.
Επίσης, τον Αύγουστο ο όμιλος Aegean υπέγραψε με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) ενδεικτικό σύμφωνο όρων για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ, διάρκειας πέντε ετών. Ο Όμιλος «φρόντισε» να κάνει χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, ενώ εγγυητής του δανείου μπήκε το ελληνικό δημόσιο.
Η κυβέρνηση «σώζει» μια εταιρεία που το 2019 δήλωσε 516,9 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα
Μαζί με όλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Aegean είναι μια εταιρεία η οποία από το 2005 και μετά, και ειδικά την τελευταία πενταετία, είχε σημειώσει «τρελά» κέρδη. Μάλιστα, μόλις το 2019, είχε δηλώσει ταμειακά διαθέσιμα 516,9 εκατ. ευρώ ενώ το διάστημα 2015-2019 διένειμε μέσω μερισμάτων στους μετόχους της συνολικά 210,7 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, την περίοδο 2005-2019 τα μετά φόρων κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα 522,9 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2015-2019 τα καθαρά κέρδη της Aegean ήταν 307 εκατ. ευρώ. Μόνο το 2019 είχε κύκλο εργασιών ύψους 1,3 δισ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 78,5 εκατ. ευρώ.
Όσο γενναιόδωρη έχει φανεί η κυβέρνηση με την Aegean άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο «γενναιόδωρη» έχει φανεί και η εταιρεία με τους εργαζόμενούς της καθώς εν μέσω πανδημίας και παρά τις σχετικές ρήτρες προχώρησε σε απολύσεις. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο η Aegean προχώρησε σε 45 απολύσεις μόνιμου (αορίστου χρόνου) προσωπικού, δεν έγινε ανανέωση 85 συμβάσεων ορισμένου χρόνου ενώ υπήρξαν και 8 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Τέλος, τον Νοέμβριο ήδη έγιναν ακόμα 30 απολύσεις και 2 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Στο εύλογο ερώτημά σας «τι κάνει η κυβέρνηση για τις απολύσεις», σας έχει απαντήσει πάλι ο Άδωνις Γεωργιάδης από την περασμένη άνοιξη. «Στο σύστημα που έχουμε, που μάλιστα λέγεται καπιταλισμός, το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει νομοθετικά στο πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και απαντώ εγώ “και ευτυχώς”»…