Μιχάλης Ρόθος
▸ Την έμπρακτη ταξική τους αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού – λαϊκές οικογένειες, εργαζόμενοι, άνεργοι, πρόσφυγες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – δείχνουν συλλογικότητες κοινωνικής δράσης σε όλη την χώρα.
Ειδικά στην Αττική, μετά από πρόσφατη κοινή τους πρωτοβουλία, έντεκα συνελεύσεις κατοίκων και τοπικές πρωτοβουλίες, δομές αλληλεγγύης, κοινωνικά κέντρα και εργατικές λέσχες από 10 δήμους και γειτονιές της Αττικής, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις στις γειτονιές τους ενάντια στην πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και με πρόταγμά τους τη συλλογική πάλη για την ανατροπή της καταστροφής των ζωών μας.
«Στην πανδημία παλεύουμε μαζί, για να νικήσει η ζωή! Lockdown στις κυρίαρχες πολιτικές να αναπνεύσουμε στις γειτονιές μας!», είναι το κεντρικό σύνθημα της προσπάθειας συντονισμού της Πολιτικής Πολιτιστικής Λέσχης Γλυφάδας «Αμπάριζα», της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ζωγράφου «Από Κοινού», της Εργατικής Λέσχης Ν. Σμύρνης, της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά, της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών, της Λαϊκής Συνέλευσης Γκύζη-Πολυγώνου, της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνος, του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα «Λαμπηδόνα», του Στεκιού Αλληλεγγύης Κυψέλης «Το Μυρμήγκι», του Χώρου Κινημάτων-Αλληλεγγύης-Πολιτισμού «Π» στα Πατήσια και του Κοινωνικού Κέντρου «Στέκι Μεταναστών».
«Δεν θα δεχτούμε να επιλέξουμε αν θα πεθάνουμε από τον covid ή την φτώχεια. Στο εκβιαστικό ιδεολόγημα της “ατομικής ευθύνης” απαντάμε με την αλληλεγγύη και με δυναμικούς αγώνες ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση του κεφαλαίου! Σκοπός μας είναι να εντείνουμε και να συντονίσουμε καλύτερα τις δράσεις αλληλεγγύης που κάνουμε. Παράλληλα, θέτουμε ένα ευρύ πλαίσιο διεκδικήσεων πάνω στο οποίο θα εργαστούμε συλλογικά το επόμενο διάστημα, ώστε να οργανώσουμε δράσεις, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων και όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση.
Παρόμοιος συντονισμός υπήρχε και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και της καραντίνας της περασμένης άνοιξης. Την πρόταση για κοινές πολιτικές παρεμβάσεις καθώς και αλληλεπίδραση στις δράσεις αλληλεγγύης την είχε κάνει τότε η Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου, με πολλές από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν και τώρα στον συντονισμό να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα. Ο τότε συντονισμός είχε προχωρήσει και σε κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας για να διαμαρτυρηθεί για τις απαράδεκτες παροχές του δήμου σε όσους έχουν ανάγκη αυτές τις τόσο δύσκολες εποχές. Με πρόφαση την πανδημία, η δημαρχία Μπακογιάννη επέτρεψε μόνο σε έναν από τους συγκεντρωμένους να εισέλθει στον χώρο του συμβουλίου, τον οποίο και κατηγόρησε ότι ψεύδεται ισχυριζόμενη πως ο δήμος Αθήνας συμβάλλει τα μέγιστα στους οικονομικά αδυνάμους κατοίκους. Η πραγματικότητα όμως ήταν και είναι και τώρα πολύ διαφορετική.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο Δήμος Αθήνας καλεί μόνο μία φορά ανά δύο μήνες τους πολίτες που λαμβάνουν το πενιχρό Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης των 200 ευρώ και τους δίνει μία σακούλα με προϊόντα από χορηγίες, όχι από τα χρήματα των επιδοτήσεων που λαμβάνει για τη στήριξη των φτωχών συνανθρώπων μας», εξηγεί στο Πριν η Κική Βάσσου, μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού και της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις δεν θα μπορούσε παρά να συνεχιστούν και στο δεύτερο lockdown. Έτσι, οι συλλογικότητες αποφάσισαν να συνδυάσουν τις δράσεις τους με πολιτικές διεκδικήσεις, τόσο για διαχείριση της πανδημίας προς όφελος του λαού όσο και για την κατάργηση αντεργατικών, αντιμεταναστευτικών μέτρων και πολιτικών που τσακίζουν τις ατομικές ελευθερίες. Έπειτα από πρόταση της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού, οι συλλογικότητες προχώρησαν σε συναντήσεις, από τις οποίες κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο το οποίο και δημοσιεύτηκε, ενώ αναμένονται και νέες συνελεύσεις όπου θα προγραμματιστούν και κοινές εξώστρεφες πολιτικές δράσεις.
Μέχρι τότε όμως, η κάθε συλλογικότητα προχωρά σε δράσεις στη γειτονιά της, ενημερώνοντας και τις υπόλοιπες ώστε να συνδράμουν όπως μπορούν. Μία από αυτές τις συλλογικότητες είναι και η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης η οποία, όπως και στην προηγούμενη καραντίνα, συλλέγει διάφορα είδη ανάγκης, έπειτα από αιτήματα που της κοινοποιούνται από κόσμο της γειτονιάς. Έτσι, κάθε απόγευμα από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ., ο αλληλέγγυος κόσμος της περιοχής μπορεί να πηγαίνει στη χώρο της Λέσχης (Ελ. Βενιζέλου 12) είδη ανάγκης όπως καθαριστικά, βρεφικά καθώς και θερμαντικά είδη. Εδώ και λίγες βδομάδες επαναλειτουργεί κάθε Σάββατο και η Κουζίνα Αλληλεγγύης του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα «Λαμπηδόνα» με τον καθένα και την καθεμιά να μπορεί να προσφέρει την βοήθειά του στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου (άλσος Αγ. Τριάδας), μετά τις 9 το πρωί.
Ακόμη, η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του Άλσους της πόλης, το οποίο ο δήμος κλείνει εκδικητικά από τις 3 το μεσημέρι, παρότι αποτελεί ένας χώρος «ανάσα» για όλους τους δημότες. Έτσι, η Λέσχη, μαζί με τις δύο δημοτικές συμβούλους και άλλα μέλη της κίνησης Πόλη Ανάποδα αλλά και κατοίκους, προχώρησαν σε κινητοποίηση στο άλσος το προηγούμενο Σάββατο 19 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, διακινεί και ηλεκτρονικό ψήφισμα συλλογής υπογραφών ενάντια στο εκδικητικό κλείσιμο.
«Το κλείσιμο του άλσους είναι καταστροφικό για τους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ο ισχυρισμός ότι ο κόσμος συνωστίζεται και δεν τηρεί τα υγειονομικά μέτρα δεν ισχύει. Συνωστισμός υπάρχει σίγουρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους δουλειάς. Αν δεν είναι ανοιχτοί και οι λίγοι δημόσιοι χώροι για να εκτονωθεί από την καραντίνα ο κόσμος και να βγει λίγο έξω, το μόνο πράγμα που θα κάνουμε έξω από το σπίτι είναι να πηγαίνουμε στην εργασία μας», δηλώνει στο Πριν το μέλος της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης Γιάννης Φραγκούλης.
Οι συλλογικότητες αποφάσισαν να συνδυάσουν τις δράσεις τους με πολιτικές διεκδικήσεις, τόσο για διαχείριση της πανδημίας προς όφελος του λαού όσο και για την κατάργηση αντεργατικών, αντιμεταναστευτικών μέτρων και πολιτικών που τσακίζουν τις ατομικές ελευθερίες
Ακόμη, και η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα είναι δραστήρια στη γειτονιά της, καθώς αγωνίζεται ενάντια στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται το Κοινωνικό Ιατρείο του Αρχαίου Ελαιώνα. Έτσι, προχωρά σε συλλογή φαρμάκων και άλλων ιατρικών ειδών ώστε να ενισχύσει το ιατρείο που έχει αφεθεί στη μοίρα του από τον δήμο.
Πολύ έντονη δραστηριότητα έχει και η συλλογικότητα Το Μυρμήγκι στις γειτονιές της Κυψέλης και των Πατησίων. Αρχικά, κάθε Πέμπτη δίνει συσκευασμένα τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, τα οποία προμηθεύεται από εμπόρους και σούπερ μάρκετ, σε 200 οικογένειες της περιοχής. Επίσης, τα σαββατοκύριακα και τις Τρίτες διανέμει μαγειρεμένο φαγητό που φτιάχνεται από τις κουζίνες αλληλεγγύης El Chef και Mano Aperta σε όσους το ζητήσουν. Βέβαια, όλες αυτές οι δράσεις δεν γίνονται εν είδει φιλανθρωπίας, αλλά πάντα οι άνθρωποι του «Μυρμηγκιού» προσπαθούν να γνωρίζουν τους ανθρώπους στους οποίους διανέμουν τα είδη πρώτης ανάγκης και να τους εξηγούν τη σημασία της αλληλεγγύης.
«Επειδή το “Μυρμήγκι” είναι στέκι γειτονιάς, πάντα θέλαμε να γνωρίζουμε τον άνθρωπο που έρχεται. Πάντα μιλάγαμε μαζί του, ενώ προσπαθούσαμε να έρθει και σε καμία βάρδια. Δεν θέλουμε να λειτουργούμε σαν να είμαστε η δομή του δήμου στον σταθμό Λαρίσης», λέει στο Πριν ο Παναγιώτης που συμμετέχει στο εγχείρημα.
Σε αυτές τις γειτονιές διαμένουν και πρόσφυγες οι οποίοι επισκέπτονται συχνά το Μυρμήγκι. Βέβαια, πολλές φορές δεν μαθαίνουν για την ύπαρξη της συλλογικότητας από κάποια δράση της, αλλά επειδή τους στέλνουν εκεί οι διάφορες ΜΚΟ παρά το γεγονός ότι έχουν χιλιάδες ευρώ χρηματοδότηση. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στους πρόσφυγες, οι οποίοι λόγω αδυναμίας γλωσσικής συνεννόησης δεν μπορούν να βρουν άκρη, όσο και στους αλληλέγγυους που δεν μπορούν να βοηθήσουν πλήρως τους πρόσφυγες.
Τέλος, σε αντίστοιχες δράσεις ταξικής αλληλεγγύης προχωρούν και άλλες συλλογικότητες εκτός του συγκεκριμένου συντονισμού. Ενδεικτικά, το προηγούμενο διάστημα, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό (ΣΥΠΡΟΜΕ) συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης και τα οποία έδωσε σε πρόσφυγες κατά την επίσκεψή του σε δομές. Σε συλλογή ειδών για πρόσφυγες και μετανάστες προχωρά και η συνέλευση Solidarity With Migrants. Τέλος, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών θα διανείμει είδη πρώτης ανάγκης σε τρανς άτομα που βρίσκονται σε ανασφάλεια εξαιτίας της πανδημίας.
«Αγωνιζόμαστε για να μην πληρώσουμε εμείς και αυτήν την κρίση»!
Ο συντονισμός σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα – σε πρώτη φάση – και σε άλλες παρεμβάσεις τόσο για τους πρόσφυγες που διαμένουν σε άθλιες συνθήκες σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, όσο και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την άθλια διαχείριση των συγκοινωνιών από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η πολιτική δράση και η αλληλεγγύη από μόνες τους δεν είναι αρκετές. Εξίσου σημαντικό είναι και το πολιτικό περιεχόμενο με βάση το οποίο πραγματοποιούνται. Άλλωστε η πανδημία του κορονοϊού, η οποία ακολούθησε δώδεκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της βαθιάς παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης του 2008, ήρθε να λειτουργήσει σαν σπίθα ενεργοποιώντας μια νέα τεράστια διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική. Την οποία και πάλι το κεφάλαιο επιχειρεί να πληρώσουν οι λαοί. Οι έντεκα συλλογικότητες δίνουν το ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα του συντονισμού τους μέσω του κοινού τους κειμένου.
«Είμαστε δραστήριοι και δραστήριες εδώ και καιρό, πολλά χρόνια οι περισσότεροι και περισσότερες, από τον καιρό της έξαρσης της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων που χειροτέρεψαν τις ζωές μας. Μέσα από την συλλογική μας δράση έχουμε βρει τον δρόμο να βοηθάμε ο ένας στον άλλον, να παλεύουμε και να διεκδικούμε, να δημιουργούμε κοινότητες αλληλεγγύης και συλλογικής δημιουργίας στις γειτονιές μας {…} Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός κινήματος ανυπακοής και ανατροπής από τα “κάτω”, αποτελεί ακόμα και προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση μας. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι, όπως και την περίοδο της πρώτης καραντίνας, θα παραμείνουμε ενεργοί/ές και κυρίως μάχιμοι/ες, διεκδικώντας όλα όσα μας στερούν, όλα όσα επιδιώκουν να χτυπήσουν, κυβέρνηση-δήμοι-περιφέρεια, για να μην πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση!», σημειώνουν.
Ο συντονισμός, σε αυτήν την κατεύθυνση, θέτει μια σειρά άμεσων αιτημάτων:
Για την Υγεία: α) Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στις μονάδες και επίταξη χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας, β) τήρηση των μέτρων προστασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους και γ) συνταγογράφηση του τεστ από τον ΕΟΠΥΥ.
Για την Παιδεία και τις Μεταφορές: α) Δεκαπέντε μαθητές ανά τάξη και διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, β) νέα λεωφορεία και βαγόνια μετρό, άμεσοι διορισμοί οδηγών, πύκνωση των δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού και δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες.
Τέλος, μεταξύ άλλων, ζητά την κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου, την καταβολή του συνόλου του μισθού των εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή, επίδομα σε όλους τους άνεργους χωρίς χρονικές διακρίσεις, ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και να μπει ένα τέλος στις απαγορεύσεις και τα πρόστιμα επειδή απλά περπατάς στο δρόμο καθώς και στην αστυνομική καταστολή και αυθαιρεσία.
Κ.Ν.