Γιώργος Μιχαηλίδης
Μπορεί ο εμφύλιος της Λιβύης και η σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν να έχουν προς το παρόν παγώσει, ωστόσο τα νέα που έρχονται από την Αιθιοπία φανερώνουν ότι πόλεμοι μπορούν να προκύψουν σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης, ανά πάσα στιγμή. Η έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων ημερών στη βόρεια επαρχία Τιγκράι έχει ως αποτέλεσμα μερικές εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) νεκρούς και πάνω από 40.000 πρόσφυγες στο γειτονικό Σουδάν. Αν υπάρξει, δε, περαιτέρω κλιμάκωση, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές, καθώς μιλάμε για τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής με πάνω από 100 εκατομμύρια κατοίκους.
Το Τιγκράι, μία εθνοτικά ιδιαίτερη περιοχή, αποτελεί μία σχετικά μικρή πληθυσμιακή ενότητα της Αιθιοπίας, αφού εκεί κατοικεί γύρω στο 6% του συνολικού πληθυσμού της, το οποίο όμως ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, πολιτικά η σημασία του στην πρόσφατη ιστορία της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς το κόμμα-κίνημα TPLF (Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης Τιγκράι) είχε καταλάβει την εξουσία το 1991 και κυβερνούσε πρακτικά όλη τη χώρα μέχρι το 2018. Πλέον, περιοριζόμενο σε ρόλο αντιπολίτευσης, διεξήγαγε περιφερειακές εκλογές στην περιοχή, τις οποίες κέρδισε πανηγυρικά — την ίδια στιγμή που η κεντρική κυβέρνηση επικαλέστηκε την πανδημία για να μην διεξάγει τις προγραμματισμένες πανεθνικές εκλογές.
Έκτοτε το TPLF δεν αναγνωρίζει την κεντρική κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της δεν αναγνωρίζει τις περιφερειακές εκλογές και την τοπική κυβέρνηση του Τιγκράι. Την περασμένη Πέμπτη, εξέπνευσε και η ολιγοήμερη προθεσμία την οποία είχε δώσει για την παράδοση των δυνάμεων του TPLF, με τον πρωθυπουργό της χώρας να κηρύσσει την έναρξη της εκστρατείας κατάληψης της πρωτεύουσας του Τιγκράι, Μεκέλε. Μάλιστα, δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως τον αιθιοπικής καταγωγής πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι καλύπτει τους «τρομοκράτες» του Τιγκράι και αναμιγνύεται στα εσωτερικά της χώρας.
Σημειώνεται ότι εκτός από το πρόεδρο του ΠΟΥ, μία σειρά αξιωματούχοι ευρωπαϊκών κρατών, ακόμη και η ίδια η ΕΕ, προειδοποιούν την αιθιοπική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μία γενική εκστρατεία εναντίον του Τιγκράι, καθώς αυτό θα αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, μόνο τα προσφυγικά κύματα προς τις γειτονικές χώρες είναι ικανά να κλονίσουν τις ασθμαίνουσες οικονομίες τους — ειδικά στην Αιθιοπία, οι προβλέψεις για το 2021 βλέπουν την επίσημη ανεργία να σκαρφαλώνει στο 23%.
Κοινωνική καταστροφή και πόλεμοι πηγαίνουν μαζί.