Γιώργος Μουρμούρης
▸ «Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον» έγραφε ο Τζορτζ Όργουελ στο 1984.
Και πραγματικά, η μάχη της μνήμης και της επανανοηματοδότησης των στιγμών που η πρωτοβουλία των κινήσεων πέρασε καθοριστικά στα χέρια των «από τα κάτω», των εργαζομένων, ανέργων, μεταναστών, νεολαίας εξελίχθηκε την Κυριακή 6 Δεκέμβρη, σε μια κολοσσιαία, συμπυκνωμένη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τόσο για το ποιος ελέγχει την πορεία προς το μέλλον, όσο και για το τι μέλλον θα είναι αυτό.
Από την μία πλευρά, κυβέρνηση, βαθύ κράτος, κυρίαρχα ΜΜΕ, η πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου για «σιγή νεκροταφείου» στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις. Από την άλλη ο κόσμος του κινήματος, η αντικαπιταλιστική και ευρύτερα η «εκτός των τειχών» Αριστερά, δυνάμεις του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που σε ολόκληρη τη χώρα έδωσαν τη μάχη ενάντια στη δρακόντεια καταστολή και τον τεχνοκρατικό κυνισμό, ο οποίος είναι ολοένα πιο πολιτικός όσο αρνείται την πολιτική και μιλά στο όνομα της «λογικής». Το αποτέλεσμα; Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χανιά και την Καλαμάτα, σε δεκάδες γειτονιές της Αθήνας, από την Αγία Παρασκευή μέχρι το Κερατσίνι, μια τεράστια υλική και συμβολική σύγκρουση στο κέντρο της Αθήνας με δεκάδες συλλήψεις αλλά ηθική και πολιτική νίκη. Όπως αναφέρουν 25 πολιτικές οργανώσεις σε κοινό κείμενο καταγγελίας της αστυνομοκρατίας και καταστολής, το μήνυμα των δεκάδων συγκεντρώσεων είναι ένα: «Δεν ξεχνάμε, δεν τρομοκρατούμαστε».
«Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των πρωτοπόρων αγωνιστών και των χιλιάδων που σε όλη την Ελλάδα αμφισβητούν στην πράξη την πολιτική της και σπάνε την κυβερνητική καραντίνα των συνδικαλιστικών-πολιτικών δικαιωμάτων και αγώνων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
Ιωάννα Καρδάρα
Με 135 συλλήψεις και 374 προσαγωγές «τίμησε» την ημέρα μνήμης για την κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκέμβρη του 2008, η ΕΛΑΣ. Το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί ήταν απροσπέλαστο, με αστυνομικές δυνάμεις να υπάρχουν κυριολεκτικά ανά 20 μέτρα ενώ η περιοχή γύρω από τα Εξάρχεια ήταν «φρούριο». Το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε ήταν ασφυκτικό με τους ελέγχους να «δίνουν και να παίρνουν» ενώ κανείς, ακόμα και οι δημοσιογράφοι, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, αφήνοντας έστω ένα λουλούδι.
Η επίδειξη ισχύος από την ΕΛΑΣ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ξεκίνησε από νωρίς το πρωί της 6ης Δεκέμβρη όταν απαγόρευσαν στον πρώην γυμνασιάρχη και καθηγητή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη Σχολή Μωραΐτη, Γιώργο Θαλάσση, να αφήσει ένα λουλούδι στο σημείο της δολοφονίας. Λίγο αργότερα ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν μέλη του ΚΚΕ (μ-λ) που βρίσκονταν μέσα στο βιβλιοπωλείο «Εκτός Τειχών» στην οδό Γραβιάς, προχωρώντας μάλιστα στην σύλληψή τους.
Ωστόσο μέλη του ΝΑΡ, στη συμβολή των οδών Κλεισόβης και Θεμιστοκλέους, κατάφεραν να ανοίξουν πανό με σύνθημα «6 Δεκέμβρη, στο δρόμο για ζωή, υγεία, ελευθερία, η ζωή δεν καταστέλλεται, το μέλλον εξεγείρεται».
Επόμενη στάση της καταστολής, η οδός Ναυαρίνου όπου μέλη του ΣΕΚ είχαν συγκεντρωθεί τηρώντας τις αποστάσεις μπροστά από το Παιδαγωγικό Τμήμα.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έφεραν αμέσως κλούβες όπου στοίβαξαν τους διαδηλωτές και τους μετέφεραν στη Διεύθυνση Μεταγωγών, στην Πέτρου Ράλλη. Ανάμεσά τους και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης.
Στη συνέχεια φοιτητές προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Πατησίων, έγιναν αντιληπτοί από τις αστυνομικές δυνάμεις που τους κυνήγησαν μέσα στη Στοά Φέξη. Οι φοιτητές κατάφεραν και μπήκαν μέσα στην πολυκατοικία όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΛΑΕ.
Σειρά στο μπαράζ κατασταλτικών επιθέσεων είχαν στελέχη του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ), που απρόκλητα και απροσχημάτιστα προσήχθησαν και αργότερα συνελήφθησαν, παρά το γεγονός ότι τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας. Πρόκειται για τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο Μιχάλη Ρίζο, τον περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Κώστα Τουλγαρίδη, το στέλεχος της Κώστα Τριχιά και το στέλεχος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νίκο Αδαμόπουλο. Μάλιστα οι αστυνομικές δυνάμεις για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ότι δήθεν υπήρξε «παράνομη» συνάθροιση, ισχυρίστηκαν ότι «ήταν έξι άτομα (στην πραγματικότητα ήταν 4) και οι δύο κατάφεραν και το έσκασαν!».
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, στα Εξάρχεια, αστυνομικές δυνάμεις καταγράφηκαν να ρίχνουν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης μέσα σε πολυκατοικία. Είχε προηγηθεί η καταστροφή ανθοδέσμης στην μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό των ΜΑΤ, που επίσης καταγράφηκε σε βίντεο. Πανό διαδηλωτών στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Στουρνάρη έμεινε ανοιχτό λίγα δευτερόλεπτα, πριν η μικρή συγκέντρωση διαλυθεί από τη ΔΡΑΣΗ που έφτασε με επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα σε δημοσιογράφους. Στην οδό Αραχώβης μέλη της οργάνωσης «Ταξική Αντεπίθεση» παρέμεναν εγκλωβισμένα για ώρες στον χώρο της συλλογικότητας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να μην τους επιτρέπουν καν πρόσβαση σε νερό και φαγητό.
Στους προσαχθέντες που μεταφέρθηκαν στην Πέτρου Ράλλη, όπου και παρέμειναν για ώρες μέχρι οι προσαγωγές να μετατραπούν σε συλλήψεις, αποδόθηκαν κατηγορίες με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα περί παραβίασης μέτρων για τη μη διασπορά του κορονοϊού. Και αυτό τη στιγμή που η ίδια η ΕΛΑΣ «στοίβαξε» δεκάδες ανθρώπους σε έναν χώρο χωρίς τήρηση των μέτρων προστασίας και καθαρό αέρα. Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στην Διεύθυνση Μεταγωγών οι συλληφθέντες φώναζαν συνθήματα και διάβαζαν ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σωματείων, πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, στέλνοντας το μήνυμα ότι ούτε πρόκειται να τρομοκρατηθούν ούτε να υποχωρήσουν.
Όπως προκύπτει από καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, η ΕΛΑΣ σχημάτιζε «εξάδες» ατόμων τα οποία σταματούσε για τυχαίο έλεγχο και στη συνέχεια τους προσήγε με το «έτσι θέλω»
Άθλιες ήταν οι συνθήκες και στη ΓΑΔΑ καθώς, όπως αναφέρουν στο Πριν δικηγόροι, οι αστυνομικές αρχές δεν επέτρεπαν στους συλληφθέντες να επικοινωνήσουν μαζί τους, ενώ τους είχαν στοιβαγμένους ανά 30 άτομα σε πολύ μικρούς χώρους χωρίς νερό και τροφή. Επίσης τους ζητούσαν αποτυπώματα και φωτογραφίες την ίδια ώρα που έλεγαν στους συνηγόρους τους ότι πρόκειται για απλές προσαγωγές και δεν τους επέτρεπαν να τους δουν. Μάλιστα μεταξύ των προσαχθέντων περιλαμβάνονταν δεκάδες πολίτες που δεν είχαν καμία σχέση με τις διαδηλώσεις. Όπως προκύπτει από καταγγελίες που ήρθαν τα επόμενα 24ωρα στη δημοσιότητα, η ΕΛΑΣ σχημάτιζε «εξάδες» ατόμων τους οποίους σταματούσε για τυχαίο έλεγχο και στη συνέχεια τους προσήγε με το «έτσι θέλω».
Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων για την 6η Δεκέμβρη δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να καλύψουν τα γεγονότα ήρθαν αντιμέτωποι με τη διαρκή παρεμπόδιση των καθηκόντων τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν τους άφηναν να πλησιάσουν σε όσα μέρη πραγματοποιούσαν «επέμβαση». Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που τους έσπρωξαν και τους τραμπούκισαν. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου δείχνει άνδρες της ΕΛΑΣ να σπρώχνουν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ με τις ασπίδες τους στην οδό Αραχώβης.
Η επίθεση σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ συνοδεύτηκε και από την «επίσημη πρώτη» της χρήσης καμερών από την αστυνομία, οι οποίες ήταν στραμμένες προς την πλευρά των διαδηλωτών. Προσπαθώντας να ντύσουν με έναν μανδύα «αντικειμενικότητας» την αστυνομική καταστολή, η ΕΛΑΣ φιλοδοξεί να έχει πλέον στα χέρια της υλικό που να «αποδεικνύει» την «αναγκαιότητα» της άσκησης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Βάσει του σχεδιασμού που έχει δει το φως της δημοσιότητας, το υλικό από τις κάμερες θα διαβιβάζεται σε πραγματικό χρόνο στη ΓΑΔΑ, όπου θα παρακολουθείται από εισαγγελέα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την εντολή έναρξης και λήξης καταγραφής της κάμερας θα δίνει το κέντρο επιχειρήσεων ή ο επικεφαλής, άρα θα γράφει όταν βολεύει την αστυνομία. Την ίδια στιγμή οι ανεξάρτητοι από την ΕΛΑΣ ρεπόρτερ αποκλείονται από το χώρο των επιχειρήσεων, ώστε μοναδική μαρτυρία να αποτελεί αυτή της αστυνομίας.
Πλήρη κάλυψη στο όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας παρείχε ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προαναγγέλλοντας συνέχιση της καταστολής στο ίδιο μοτίβο και της ανεξέλεγκτης αστυνομικής δράσης στη λογική «το κράτος είστε εσείς».
Κινητοποιήσεις μνήμης και αγώνα σε γειτονιές και πόλεις της χώρας
Ενώ στο κέντρο της Αθήνας δινόταν η συμβολική και υλική μάχη με την καταστολή, η απαγόρευση συγκεντρώσεων έσπαγε στην πράξη σε γειτονιές της Αττικής αλλά και πόλεις της επαρχίας. Στη Θεσσαλονίκη, με μία αιφνιδιαστική ενέργεια οι διαδηλωτές από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, νΚΑ, ΟΚΔΕ, «Ταξική Αντεπίθεση» και ΚΚΕ (μ-λ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο γαλλικό προξενείο, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Γαλλίας που αγωνίζεται ενάντια στην καταστολή και την ισοπέδωση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από τον «εκσυγχρονιστή» Μακρόν. Αντίστοιχη συγκέντρωση μετά από κάλεσμα των ίδιων δυνάμεων πραγματοποιήθηκε και στους Αμπελοκήπους, ενώ κινητοποίηση πραγματοποίησαν στην Παραλία διαδηλωτές από «Συνάντηση», «Αναμέτρηση», ΔΕΑ, «Ξεκίνημα» και ΑΡΑΝ. Συγκέντρωση στην πλατεία Ναυαρίνου πραγματοποίησε και η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση.
Στα Χανιά η συγκέντρωση χτυπήθηκε άγρια και απροκάλυπτα από τα ΜΑΤ, μπροστά στα μάτια δεκάδων κατοίκων της πόλης. Συγκεκριμένα οι δυνάμεις καταστολής των ΜΑΤ και ΔΙΑΣ αφού προσέγγισαν το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις και συλλογικότητες από την μαχόμενη αριστερά και τον αναρχικό χώρο, προχώρησαν σε ρίψη χημικών, βία στους διαδηλωτές, σκίσιμο των πανό τους. Μάλιστα πραγματοποίησαν και προσαγωγή οχτώ αγωνιστών στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, οι οποίες στην πορεία μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι συλληφθέντες κτυπήθηκαν όσο βρίσκονταν και εντός της κλούβας. Διαδηλώσεις που έσπασαν τον κλίμα τρομοκρατίας έγιναν ακόμα σε Πάτρα, Γιάννενα, Βόλο, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Πτολεμαΐδα και άλλες πόλεις.
Στην Αττική, μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι με τη συμμετοχή της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου, της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα, του ΝΑΡ, της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το «παρών» έδωσαν δεκάδες αγωνιστές, ενώ έγιναν και ομιλίες με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ακολούθησε πορεία στον πεζόδρομο της πόλης. Στη Νέα Σμύρνη, μαζική συγκέντρωση που εξελίχθηκε σε διαδήλωση πραγματοποίησαν στην πλατεία δεκάδες αγωνιστές από τις Εργατικές Λέσχες Νέας Σμύρνης και Καλλιθέας, καθώς και άλλες συλλογικότητες των Νοτίων. Συγκεντρώσεις με εξαιρετική ανταπόκριση από τους κατοίκους της κάθε περιοχής πραγματοποιήθηκαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, την Αγία Παρασκευή, την Αργυρούπολη, τη Δραπετσώνα, την Κυψέλη, τα Πατήσια και αλλού.
Την «επόμενη ημέρα» των συγκεντρώσεων και της καταστολής, σειρά σωματείων, πολιτικών οργανώσεων, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς, κατήγγειλαν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Ζήτησαν παράλληλα την απαλλαγή των συλληφθέντων από τις φαιδρές κατηγορίες που αποδόθηκαν σε όσους επέλεξαν να συγκρουστούν, για τρίτη φορά σε έναν μήνα, με την προσπάθεια να μπει «στο γύψο» η πολιτική δράση.
Γιώργος Μουρμούρης