Γιώργος Μουρμούρης
▸ Να «γονατίσει» οικονομικά τις πολιτικές οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και ευρύτερα τις αγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς και σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων, επιδιώκει η κυβέρνηση, βλέποντας ότι η τρομοκρατία των συλλήψεων και των διώξεων δεν περνά.
Η μαζική αμφισβήτηση της χουντικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων για τον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου πανικόβαλε την κυβέρνηση. Αυτό ήταν ήδη ορατό από την νευρικότητα του υπουργού «Προστασίας του Πολίτη» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος το ίδιο βράδυ εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για να δικαιολογήσει την άγρια καταστολή και να ομολογήσει κυνικά ότι ήταν πολιτική απόφαση «να μη σταματήσουμε τη ζωή στην πόλη, η πόλη να λειτουργεί σαν να είναι καθημερινή ημέρα». Ένδειξη πανικού ήταν και η απροσχημάτιστη καταστολή τόσο στην Αθήνα όσο και σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στα Γιάννενα όπου φοιτητές έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού από δυνάμεις των ΜΑΤ.
Αν η αστυνομική καταστολή ήταν όμως η μία όψη του νομίσματος της κρατικής βίας, η άλλη, ενδεχομένως περισσότερο αποτρεπτική για πολλούς αγωνιστές και προοδευτικούς ανθρώπους που θέλησαν να βρεθούν στον δρόμο εκείνη την ημέρα, είναι τα εκατοντάδες τσουχτερά πρόστιμα των 300 ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Πριν, την 17η Νοέμβρη σε πάνω από 30 πόλεις κόπηκαν 329 πρόστιμα ενώ έγιναν 437 προσαγωγές και 43 συλλήψεις!
Στην Θεσσαλονίκη μάλιστα, στην περίπτωση του εκπαιδευτικού και μέλους του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηλία Σμήλιου, προστέθηκαν άλλες 3.000 ευρώ για «υποκίνηση» συμμετοχής στη διαδήλωση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, παράλληλα με την καταστολή επιχειρεί να «γονατίσει» οικονομικά τις αγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις.
Ενδεικτική της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης με όπλο (και) τα πρόστιμα, το τριήμερο του Πολυτεχνείου, είναι η περίπτωση της γυναίκας στην οποία επεβλήθη το «300άρι» επειδή πέρασε από την πύλη του ιστορικού κτιρίου για να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών. Το συγκεκριμένο πρόστιμο σβήστηκε μετά τον σάλο που προκλήθηκε. Ωστόσο αποτυπώνει το κλίμα τρομοκρατίας που κορυφώθηκε εκείνες τις ημέρες και που εξακολουθεί να πλανάται πάνω από εργαζόμενους, άνεργους και αυτοαπασχολούμενους που «στενάζουν» για να τα βγάλουν πέρα εν μέσω πανδημίας και lockdown, την ίδια στιγμή που λαμβάνει χώρα μια τεράστια μεταβίβαση πόρων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Συνέχιση των διώξεων για πολιτική και συνδικαλιστική δράση ήταν η προσαγωγή πέντε μελών του ΣΕΚ το Σάββατο 21/11 στην Νέα Ιωνία επειδή μοίραζαν προκηρύξεις σε λαϊκή αγορά στα Πευκάκια ενόψει της απεργιακής συγκέντρωσης της 26ης Νοέμβρη. Προσαγωγή έγινε την Πέμπτη 24/11 και στον πρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) στην οδό Πατησίων καθώς πήγαινε σε εξόρμηση. Την ίδια αντιμετώπιση από την αστυνομία είχαν και άλλες εξορμήσεις συνδικαλιστών, σωματείων και συλλογικοτήτων και σε άλλες πόλεις.
Στο πλαίσιο της συλλογικής απάντησης στην προσπάθεια οικονομικής αφαίμαξης πολιτικών οργανώσεων και αγωνιστών, λαμβάνονται ήδη πρωτοβουλίες για αμφισβήτηση των προστίμων σε διοικητικό επίπεδο.
Πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος οργανώσεων της αριστεράς και αγωνιστών του κινήματος
Στη Θεσσαλονίκη ήδη πραγματοποιήθηκε κοινό διάβημα αιρετών της Αριστεράς με αίτημα τη διαγραφή των εξοντωτικών που επιβλήθηκαν σε δεκάδες διαδηλωτές στη πόλη και όχι μόνο. Αίτημα το οποίο οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν, σημειώνοντας πάντως ότι θα το διαβιβάσουν στην πολιτική ηγεσία. Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Λ. Στολτίδη, τους περιφερειακούς συμβούλους Θ. Αγαπητό (Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία), Δ. Χαραλαμπίδου (Ανυπότακτη Μακεδονία) καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους Σ. Καρασαρλίδου (Εργατική Αντεπίθεση) και Η. Σμήλιο (Ανυπακοή στις Γειτονιές) από τον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης και τον Γ. Λαθήρα (Πόλη Αλλιώς-Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση) από τον δήμο Νεάπολης Συκεών, κατέθεσε σχετικό αίτημα στη ΓΑΔΘ.
Όπως κατήγγειλαν πρόκειται για μια τελείως αυθαίρετη πρακτική από τις αστυνομικές δυνάμεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα υποπροϊόν της αντιδημοκρατικής απαγόρευσης των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο με πρόσχημα την πανδημία. Η αντιπροσωπεία επεσήμανε επίσης ότι η αυθαίρετη επιβολή προστίμου «οργανωτή» στον Η. Σμήλιο, η οποία είναι και μοναδική περίπτωση πανελλαδικά, είναι απαράδεκτη και χωρίς καμιά βάση.
Όμως παράλληλα με τις κινήσεις για διοικητική και νομική αμφισβήτηση των απαράδεκτων προστίμων, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ η συλλογική προσπάθεια για οικονομική ενίσχυση των αγωνιστών, σωματείων και οργανώσεων ώστε να μη μείνει κανένας μόνος απέναντι στην κατασταλτική μανία κυβέρνησης και κράτους.
ΝΑΡ: Οι διώξεις και τα πρόστιμα δεν μας πτοούν
Ως κομμάτι της πολλαπλής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και αστικό κράτος εναντίον των πρωτοπόρων δυνάμεων του εργατικού κινήματος καθώς και επιχείρηση ομηρίας χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση την άσκηση δικαστικών διώξεων και την επιβολή εξοντωτικών προστίμων, δήθεν για υγειονομικούς λόγους. «Μόνο σε μέλη και φίλους του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση έχουν επιβληθεί για πολιτική δράση τον προηγούμενο μήνα πρόστιμα ύψους πάνω από 16.000 ευρώ! Ευρύτερα, αν συνυπολογιστούν τα πρόστιμα σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ και άλλων οργανώσεων της αριστεράς και σε αγωνιστές του κινήματος διαμορφώνεται μια εικόνα εκατοντάδων προστίμων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Την ίδια στιγμή εκκρεμούν δίκες δεκάδων συλληφθέντων, με τα ανάλογα έξοδα. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση στις 17 Νοέμβρη έκανε πρόβα εφαρμογής του νόμου περιορισμού του δικαιώματος της διαδήλωσης που ψήφισε εν μέσω πανδημίας, αλλά επιδιώκεται να έχει γενική ισχύ», σημειώνει.