Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸ Στη Cepal δίνει η Alpha Bank τη δραστηριότητα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως και το προσωπικό της αντίστοιχης διεύθυνσης, δηλαδή 800 εργαζόμενους.
Οι όροι με τους οποίους γίνεται αυτό περιγράφονται στην ατομική σύμβαση που δόθηκε για υπογραφή στους εργαζόμενους και είναι μια σειρά καταπατήσεων των κεκτημένων του κλάδου. Το κεντρικό στοιχείο της απόσχισης και καθοριστικό για το εργασιακό τους μέλλον είναι ότι παύουν να είναι τραπεζοϋπάλληλοι και βγαίνουν εκτός κλαδικής συλλογικής σύμβασης.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα σύμβαση αναφέρει την αύξηση του ωραρίου από 37 σε 40 ώρες, την αποζημίωση της εταιρείας σε περίπτωση παραίτησης μέσα στον πρώτο χρόνο με το ποσό που θα λάμβανε ο εργαζόμενος τους μήνες που δεν θα εργαστεί μέχρι να συμπληρωθεί το δωδεκάμηνο (το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις αμοιβές έξι μηνών), καθώς και το δικαίωμα της εταιρείας να μετακινεί τον εργαζόμενο σε άλλο τμήμα ή περιοχή ή και να τον δανείζει σε άλλη εταιρεία, όπως και να του προσθέτει καθήκοντα χωρίς αύξηση αμοιβής. Παράλληλα, περιλαμβάνει το δικαίωμα της εταιρείας να αλλάζει το ωράριο (μετά την 1/1/2022) και προβλέπει τον ορισμό αρχικού και οριστικού μισθού, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε προσαύξηση ή επίδομα προκύψει.
Η Νάνση Κωτίτσα, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΟΤΟΕ στο γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας μιλάει γι’ αυτή τη συμφωνία: «Σε συνέχεια των κινήσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank που επέλεξαν την απόσχιση δραστηριότητας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, η Alpha Bank είναι στη διαδικασία μεταφοράς 800 εργαζόμενων στην εταιρεία Cepal που αγόρασε το σχετικό χαρτοφυλάκιο. Με το νομοθετικό πλαίσιο απόλυτα ευνοϊκό για τις τράπεζες και πλέον και για τα κοράκια-servicers, εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι χάνουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα. Σύμμαχοι των τραπεζών σε αυτή την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού που διαμεσολαβούν τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις του τραπεζικού κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας».
Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΤΟΕ, «η ίδια η ΟΤΟΕ από το ξεκίνημα της επίθεσης στους τραπεζοϋπάλληλους έχει δεχτεί τις ανάλογου τύπου μεθοδεύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, στη Eurobank και τώρα στην Alpha Bank». Ας σημειώσουμε εδώ ότι το πρώτο γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ για το 2020 έγινε στις 20 Οκτωβρίου μετά από πίεση 15 μελών του, χωρίς να αλλάξει κάτι ως προς τη μη ουσιαστική υπεράσπιση των εργαζομένων.
Οι δύο εργατικές κινήσεις στην Alpha Bank, Αγωνιστική Πρωτοβουλία εργαζομένων στην Alpha Bank και Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία στην Alpha Bank εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, όπου τονίζουν ότι η συμφωνία που υπογράφηκε «αποτελείται ουσιαστικά από τους όρους απόλυσης των συναδέλφων, εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για την τράπεζα με τη μείωση του λειτουργικού κόστους της και το σημαντικότερο χωρίς να μπορούν οι συνάδελφοι να αρνηθούν τη μεταφορά τους στην CEPAL».
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΑΚ) ασκούν κριτική στη συμφωνία αλλά εμφανίζουν ως κύριο αίτημα την απόσυρση των ατομικών συμβάσεων και όχι την ακύρωση της συμφωνίας και της απόσχισης.