Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Ψυχρολουσία η αναφορά του Στέιτ Ντεπάρτμεντ για τα 6 και 10 μίλια
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι από τις 21 Γενάρη του 2021 ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, η Τουρκία διαμήνυσε με νέα Navtex ότι το ερευνητικό της πλοίο Ορούτς Ρέις μαζί με τα συνοδευτικά του θα περιπλανώνται στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 23 Νοεμβρίου. Επιπλέον με νέα Navtex που εκδόθηκε από την Σμύρνη την Πέμπτη η Τουρκία επικαλείται τη συνθήκη των Παρισίων του 1947 και ζητάει την αποστρατιωτικοποίηση Τήλου και Χάλκης.
Η ελληνική πλευρά απάντησε με αντι-Navtex, με την κυβέρνηση να διαρρέει πως η Τουρκία νιώθοντας το χρόνο να λιγοστεύει κλιμακώνει την επιθετικότητα της. Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το «κενό εξουσίας» μέχρι να εγκατασταθεί και επίσημα ο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Τουρκία απάντησε πως οι έρευνες του Ορούτς Ρέις γίνονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Απότομη προσγείωση για τις ελληνικές ψευδαισθήσεις για το ρόλο των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική κρίση μετά την εκλογή Μπάιντεν συνιστά η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται επικριτικά στη διαφοροποίηση της έκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας (6 ναυτικά μίλια) σε σχέση με τον εναέριο εθνικό χώρο (10 ναυτικά μίλια). Η αναφορά δεν είναι κάτι νέο, αλλά αποδυναμώνει τις καταγγελίες της ελληνικής πλευράς για παραβιάσεις από την τουρκική πολεμική αεροπορία στην περιοχή από 6-10 μίλια.
Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές και περιγράφει τις πάγιες θέσεις των ΗΠΑ, κάνοντας σαφές ότι η αμερικανική πολιτική, όπως και το κράτος έχουν συνέχεια. Αναφέρεται πως για τις ΗΠΑ αξίες όπως οι αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως το «δίκαιο της θάλασσας» και η επιμονή στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, που απορρίπτει την ανάπτυξη των S-400, παραμένουν σταθερές. Στην πράξη βέβαια όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα στο παρελθόν οι αρχές του διεθνούς δικαίου είναι ό,τι συμφέρει τις ΗΠΑ και ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Η εμπειρία του παρελθόντος και ειδικά της κυβέρνησης Ομπάμα μάς διδάσκει ότι οι αμερικανικές επιδιώξεις και οι κεντρικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν αλλάζουν. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί με τη διατήρηση του φιλόδοξου «διπλωμάτη καριέρας» Τζέφρι Πάιατ στην πρεσβεία στην Αθήνα. Άλλωστε Μπάιντεν και Πάιατ είχαν άριστη συνεργασία στο παρελθόν στο σχεδιασμό του πραξικοπήματος του «Ευρω-Μαϊντάν» στην Ουκρανία.
Η ιστορία του Μπάιντεν αποδεικνύει ότι δεν είναι περιστέρι της ειρήνης αλλά γεράκι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ο σημερινός «κουρασμένος Τζο» πέρα από το σχεδιασμό της πολεμικής επέμβασης στη Συρία, υπήρξε ο ζωηρός επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας που το 2002 έδωσε το «πράσινο φως» στον Μπους να εισβάλλει στο Ιράκ. Επιπλέον υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τα συνθήματα «Έξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ» της πύλης του Πολυτεχνείου 47 χρόνια μετά την εξέγερση παραμένουν επίκαιρα.
Εξοπλισμοί: «Γη και ύδωρ» παραχωρεί η Ελλάδα στις ΗΠΑ
Διπλωματικός και επιχειρηματικός πυρετός επικρατεί στο τρίγωνο Ελλάδα-Γαλλία-ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα, έτσι ώστε να εγκαταλείψει τις γαλλικές φρεγάτες και να στραφεί στην αγκαλιά των ΗΠΑ και της Lockheed-Martin! Όπως έγραψε η Καθημερινή για 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, οι Αμερικανοί θα προσέφεραν, «τέσσερις φρεγάτες MMSC πολλαπλών αποστολών, την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και πλοία ενδιάμεσων λύσεων» Επιπλέον ως δέλεαρ τρεις από αυτές τις αμερικανικές φρεγάτες θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία υπό αμερικανικό έλεγχο.
Η σύμβαση των FDI που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ανερχόταν σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ με ένα πλήρες οπλικό σύνολο και τεχνική υποστήριξη. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πόσο προκλητικό είναι την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται ακόμα πιο ακριβά εξοπλιστικά προγράμματα σε βάρος των πραγματικών αναγκών της χώρας. Οι κινήσεις αυτές εξυπηρετούν εκτός των άλλων τη λογική της ενίσχυσης της συνεργασίας με ΗΠΑ και Γαλλία (αγορά Ραφάλ) και συνιστούν έναν τύπο εξαγοράς της εύνοιας των μεγάλων δυνάμεων υπέρ των ελληνικών συμφερόντων στον ψυχρό πόλεμο με την Τουρκία με επίκεντρο τις ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης. +Παρά την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν άλλωστε όλοι οι επιθετικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων για επέκταση και αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη βάση της Σούδας καθώς και της παραχώρησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανική εταιρεία, με συνοδό έργο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.