Θεοπίστη Καπέτα
▸ Ιδιαίτερα μαζική ήταν η πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη.
Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες νίκησαν στον δρόμο την υποταγή και την τρομοκρατία της κυβέρνησης, η οποία προσπάθησε με μέτρα χουντικής εμπνεύσεως τις προηγούμενες μέρες να απαγορεύσει τη διαδήλωση, δίνοντάς ένα μεγάλο μάθημα ότι «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσείο!».
Η πορεία ξεκίνησε επί της οδού Τσιμισκή με σκοπό οι διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το αμερικάνικο προξενείο. Επειδή η απόφαση να πραγματοποιηθεί η πορεία ήταν πλήρως συνειδητή, τηρήθηκαν κατά γράμμα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας από όλους εκτός από τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες δημιουργώντας μπλόκα επέφεραν τον συνωστισμό. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε σαν πρόσχημα την πανδημία για να απαγορεύσει την πορεία, στέλνοντας όλες τις κατασταλτικές δυνάμεις να περικυκλώσουν τους συγκεντρωμένους, από το ύψος της Αγίας Σοφίας μέχρι την Καρόλου Ντηλ. Μην αφήνοντας κανέναν να αποχωρήσει, δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν μέσα στο μπλοκ και άρχισαν να παίρνουν ξεχωριστά με τη βία διαδηλωτές για να τους επιβάλουν πρόστιμο. Η πορεία δεν μπορούσε ούτε να συνεχιστεί αλλά ούτε και να διαλυθεί ειρηνικά, καθότι δεν επέτρεπαν σε κανέναν απομακρυνθεί.
Τα πρόστιμα «έπεφταν» βροχή, ενώ οι δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις ενίσχυαν το όργιο καταστολής. Συνολικά έξι αγωνιστές συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και ο αγωνιστής δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γραμματέας του Ζ΄ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι επίσης το μέλος της ΑΡΙΣ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ζήσης Μπάγιος και ο Νίκος Ματσούκος, μέλος του ΚΚΕ (μ-λ).
Η εισαγγελέας άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για παραβίαση των μέτρων πρόληψης ασθενειών και κατά περίπτωση για διέγερση σε ανυπακοή, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων, απείθεια και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Η δίκη των έξι συλληφθέντων θα οριστεί σε τακτική δικάσιμο τους επόμενους μήνες.
Μάλιστα, ο Ηλίας Σμήλιος ήταν ο μοναδικός πανελλαδικά στον οποίο επιβλήθηκε το υπέρογκο και εξοντωτικό πρόστιμο των 3.000 ευρώ για διέγερση σε απείθεια, με το πρόσχημα ότι ήταν οργανωτής της διαδήλωσης. Πρόκειται για ακόμη μία τρανή απόδειξη της στοχοποίησης αγωνιστών που πρωτοστατούν στο κίνημα από το κράτος. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, τόσο κατά την μεταφορά των συλληφθέντων στην ΓΑΔΘ όσο και κατά την παραμονή τους την νύχτα εκεί, δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας.
Την ίδια ώρα που ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης είχε μετατραπεί σε μαζικό κρατητήριο, πλήθος αστυνομικών δυνάμεων απέκλεισε τους φοιτητές στον χώρο των εστιών, δημιουργώντας ένα κλίμα πολιορκίας επειδή τόλμησαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση για το Πολυτεχνείο σε ανοιχτό χώρο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Ο κλοιός ήταν ασφυκτικός, οι φοιτητές δεν μπορούσαν ούτε να μπουν αλλά ούτε και να βγουν από τις εστίες. Drone πετούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην περιοχή, ενώ όταν πλέον άρχισε να σκοτεινιάζει σε όποιο δωμάτιο φαινόταν φως ή ανοιγόκλειναν κουρτίνες, τα ΜΑΤ έριχναν φως με φακούς προκειμένου να εντοπίσουν κινητικότητα και παράβαση της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων.
Οι συμμετέχοντες και στα δύο μέτωπα πάλης και αγώνα έδειξαν περίτρανα ότι ο λαός μπορεί να σπάσει τα αστυνομικά διατάγματα και να νικήσει τον φόβο. Μέσα σε μια έρημη πόλη ακούστηκε ηχηρά το τόσο επίκαιρο «Πότε θα κάνει ξαστεριά», από διαδηλωτές που κρατούσαν κόκκινα γαρύφαλλα στεκόμενοι απέναντι από στρατιές αστυνομικών. Μια εικόνα που έχει τη δική της ιδιαίτερη συμβολή στη συνέχεια των αγώνων…
Συγκεντρώσεις τιμής και αγώνα σε όλη τη χώρα
Αντιμέτωποι με την άγρια καταστολή των «πραιτόρων» της κυβέρνησης ΝΔ ήρθαν πανελλαδικά χιλιάδες λαού που πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, κάνοντας όμως ξεκάθαρο ότι ο αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, και Ελευθερία συνεχίζεται.
Οι χουντικής έμπνευσης απαγορεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, έσπασαν μαχητικά στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα και Λευκάδα. Ειδικά η σπουδή της αστυνομίας σε Γιάννενα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα έδειξε το μίσος των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους και της κυβέρνησης στο εξεγερτικό πνεύμα του Πολυτεχνείου. Τα Γιάννενα έχουν το «ρεκόρ συλλήψεων» αυτής της επετείου: 23 φοιτητές-τριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνελήφθησαν, αφού πρώτα δέχθηκαν βίαιη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή του παλιού πανεπιστημίου, όπου ήταν το ραντεβού της πορείας. Η αστυνομία χτύπησε βάναυσα το μπλοκ των εστιακών, τραυμάτισε έξι άτομα, τα δύο εκ των οποίων διακομίσθηκαν με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο. Οι συλληφθέντες/είσες αφέθηκαν ελεύθεροι σταδιακά μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί, παίρνοντας τακτική δικάσιμο. Στη Κέρκυρα, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφού δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, συγκρότησαν συγκέντρωση με άλλους αγωνιστές η οποία χτυπήθηκε από την αστυνομία. Στην Ηγουμενίτσα έγιναν προσαγωγές μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με επιβολή των σχετικών προστίμων.
Στο Ρέθυμνο η πορεία για το Πολυτεχνείο χτυπήθηκε βίαια από την αστυνομία και 30 άτομα μεταφέρθηκαν στο τμήμα, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πρώτα τους επεβλήθη πρόστιμο. Όργιο αστυνομικής καταστολής και στο Ηράκλειο καθώς η πλατεία Ελευθερίας μετατράπηκε σε πλατεία Τρομοκρατίας. Έγιναν πάνω από 130 προσαγωγές και κόπηκαν δεκάδες πρόστιμο. Συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά.
Στην Σάμο, δεκάδες διαδηλωτές τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου με κινητοποίηση στην πλατεία του Καρλοβάσου στην Σάμο. Στην Μυτιλήνη, η νέα λευκή τρομοκρατία των Χρυσοχοΐδη-Μητσοτάκη έσπασε καθώς δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν την καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καταφέρνοντας εν τέλει να φθάσουν στην προτομή του Μυρογιάννη και να φωνάξουν αντικυβερνητικά συνθήματα.
Στην Καλαμάτα, υπό βροχή και την επιτήρηση δεκάδων αστυνομικών, δεκάδες αγωνιστές συμμετείχαν στην συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο, στις Σέρρες ακούστηκε και εκεί το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το 73», ενώ και στα Τρίκαλα η απαγόρευση εορτασμού έσπασε με συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ενώ πραγματοποιήθηκε παρέμβαση κι έξω από το Νοσοκομείο Τρικάλων. Σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην κεντρική Πλατεία και έκαναν κατάθεση στεφάνων.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων και σε Πάτρα, Αγρίνιο, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Γρεβενά, Κοζάνη και Εύβοια.