Ματινα Παπαχριστούδη
Όσες εφημερίδες κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα βρίσκονται μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο. Τα αντιδραστικά εργαλεία που επιτρέπουν την κατάργηση κάθε σταθερής εργασιακής σχέσης, τα οποία χάρισε η κυβέρνηση στους εργοδότες την πρώτη περίοδο της πανδημικής κρίσης και επαναλαμβάνει ενισχυμένα στο δεύτερο κύμα, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα στον Τύπο. Αντιθέτως, πολλαπλασιάζουν την κρίση στις εφημερίδες οι οποίες, εκτός από την απώλεια περιεχομένου, χάνουν με εκθετικό τρόπο το τελευταίο διάστημα και την κυκλοφορία τους.
Μαθαίνουμε πως στο όριο βρίσκονται όχι μόνο οι λεγόμενες «μικρές» εφημερίδες, που δεν ανήκουν σε μεγάλους μιντιάρχες, αλλά και εκδοτικά συγκροτήματα που μετέτρεψαν τα έντυπά τους σε δελτία κυβερνητικής χειραγώγησης. Πέρα από τους μισθούς που δεν πληρώνουν λόγω αναστολών σύμβασης, σταμάτησαν να πληρώνουν ασφαλιστικά ταμεία και φόρους. Βρίσκονταν, βλέπετε, σε αναμονή των περίφημων μέτρων στήριξης του Τύπου, ένα «βασανισμένο» σχέδιο που εκμεταλλεύτηκε χωρίς τσίπα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συναλλαγή της με τους εκδότες-μιντιάρχες — χωρίς, όπως αποδείχθηκε, θετικό αποτέλεσμα για εκείνην. Το πρόγραμμα όμως κατέρρευσε και έκτοτε μένει στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου με τους πειθήνιους εκδότες πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας να… συνωστίζονται στο προαύλιο των αρμόδιων εξουσιαστών της επικοινωνίας, εκλιπαρώντας τους για άμεση επιδότηση –κυρίως των θέσεων εργασίας– για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Σημειώνεται ότι, ανεξάρτητα της ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησής τους, οι εφημερίδες είναι το μόνο μέσο ενημέρωσης στο οποίο υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να «ανθίσει» η δημοσιογραφία, καθώς εκεί οι δημοσιογράφοι μπορούν να μάθουν να εξασκούν την «τέχνη» τους. Αυτή, όμως, πιθανόν να είναι και η πραγματική αιτία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης. Έχει άλλωστε τον έλεγχο της προπαγάνδας και χειραγώγησης, κυρίως μέσω της τηλεόρασης, έχοντας αναπτύξει ένα ευρύ σύστημα κατασκευής ψευδών ειδήσεων και γεγονότων παραπληροφόρησης, στο οποίο υπηρετούν εκατοντάδες πλέον υπάλληλοι επικοινωνίας, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Κατέρρευσε με πάταγο το προπαγανδιστικό αφήγημα της κυβέρνησης για την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας, που υπηρετούν τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα. Οι απαγορεύσεις ενημέρωσης από νοσοκομεία, ο έλεγχος της καθημερινής πληροφόρησης από το κεντρικό σύστημα της Αθήνας, η απαγόρευση ερωτήσεων και ρεπορτάζ από δημοσιογράφους, δεν μπορεί πλέον να κρύψει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί.
Ακόμη και σε μεγάλα ΜΜΕ, πλέον, ακόμη και σε τηλεοπτικές εκπομπές όπου ο έλεγχος της πληροφορίας και της είδησης είναι ασφυκτικός, άρχισαν να βγαίνουν τα ρεπορτάζ για τα όσα συμβαίνουν σε όλη τη χώρα, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στη δημόσια εκπαίδευση. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση επιδεινώνεται από την ανάγκη της να τρομοκρατήσει τον κόσμο με ρεπορτάζ θανάτου. Όταν, όμως, αυτό συμβαίνει, προβάλλεται γυμνή η εγκληματική πολιτική της.
Διπλή η ήττα για την κυβέρνηση και στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Η απαγόρευση της συγκέντρωσης και πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία έσπασε στο δρόμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και οι ομιλούσες κεφαλές προπαγάνδας στα τηλεοπτικά πλατό δεν πρόλαβαν καν να πάρουν γραμμή, εξού και οι αρλούμπες που ακούστηκαν σε πολλές εκπομπές. Τον τόνο στην πληροφόρηση έδωσαν τα κοινωνικά δίκτυα που έγιναν πηγή και για τα παραδοσιακά ΜΜΕ.