Το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Αλεξάτου Οι Ελλαδέμποροι από τις εκδόσεις άπαρσις έχει υπότιτλο «Άκρα Δεξιά και φασισμός στην Ελλάδα του 20ού αιώνα». Όπως είναι φανερό από τον υπότιτλο ο συγγραφέας παρουσιάζει συμπυκνωμένα αλλά λεπτομερώς την ιστορία της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ελλάδα από τον μεσοπόλεμο μέχρι και τη δεκαετία του 1990, αναπόφευκτα συνδεδεμένης με την αστική πολιτική και το κράτος, καθώς και με την ιστορία του εργατικού κινήματος και της Aριστεράς. Πρόκειται για μια αξιόλογη μελέτη, που εκτείνεται σε 350 σελίδες και διαπερνά πολλές δεκαετίες.
Κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι ότι ο ελληνικός κοινωνικός σχηματισμός είχε εξαρχής δημοκρατικούς θεσμούς, καθολική ψηφοφορία καθώς και διαδεδομένη μια «λαϊκοδημοκρατική» αντίληψη εχθρική απέναντι στο κράτος. Αυτό μαζί με το γεγονός ότι η αναπτυσσόμενη εργατική τάξη είχε πάντα δεσμούς με τα μικροαστικά στρώματα της πόλης και του χωριού δεν επέτρεψε ποτέ μια ενεργητική κινητοποίηση λαϊκών μαζών υπέρ του φασισμού, ειδοποιό γνώρισμα του τελευταίου. Αντίθετα η ακροδεξιά και οι φασιστικές οργανώσεις ήταν σάρκα από τη σάρκα της αστικής τάξης, των κομμάτων της και του κράτους της. Ακόμα και η δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά, με φασιστική ιδεολογία, μοιραζόταν την εξουσία με το βασιλιά Γεώργιο και δεν απόκτησε λαϊκό έρεισμα καθώς και ένα μαζικό κόμμα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάδειξη, με χαρακτηριστικό αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα την κατοχική περίοδο, του συνδυασμού του εθνικισμού με την «εθνοπροδοσία».