Γιώργος Μουρμούρης
▸Ενημέρωση Δευτέρα 19.10 12:30: Εξαιρετικά επικίνδυνη πρόκληση για τα δημοκρατικά και αντιφασιστικά αισθήματα του λαού αποτελεί η πρόταση της εισαγγελέως έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την έφεση, όλοι οι καταδικασθέντες της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, πλην του ισοβίτη δολοφόνου Γιώργου Ρουπακιά.
Εισαγγελική πρόταση-πρόκληση προς το μεγαλειώδες αντιφασιστικό κίνημα το «όλοι έξω πλην Ρουπακιά»
Τομή η εγκληματική οργάνωση, χαμηλές ορισμένες ποινές
▸ Τάκης Ζώτος: Καταλύτης της δίκης το αντιφασιστικό κίνημα
«Γλυκόπικρη» αίσθηση αφήνει η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί των ποινών στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Αυτό, γιατί οι ποινές των διευθυντικών στελεχών πλησιάζουν τα ανώτατα όρια, όμως των καταδικασθέντων για ένταξη σε αυτήν καθώς και για συμμετοχή στις εγκληματικές ενέργειες κινούνται αρκετά χαμηλότερα.
Με τη διαδικασία της συζήτησης επί των αναστολών έκτισης των ποινών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό να βρίσκεται σε εξέλιξη όταν η εφημερίδα όδευε προς το τυπογραφείο, ο Τάκης Ζώτος, επί σειρά ετών μέλος της ομάδας των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιλώντας στο Πριν, σημείωσε ότι το δικαστήριο έκανε την επιλογή να μην βάλει κανέναν, σε επίπεδο ποινών, πάνω από τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση. «Το δικαστήριο έκανε μια επιλογή, ότι δεν θα βάλω κανέναν πάνω από τους αρχηγούς. Αυτή ήταν η λογική, όμως “κατέβασε” αδικαιολόγητα τα όρια για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Έξι χρόνια είναι πολύ λίγα για κάποιον που συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση ναζιστικού τύπου, η οποία έχει κάνει άπειρες επιθέσεις, δύο αποδεδειγμένες δολοφονίες, τέσσερις απόπειρες δολοφονιών. Το δικαστήριο ήταν φειδωλό και στις συγχωνεύσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα να καταδικάζονται σε συνολικά 7 χρόνια. Οι περισσότεροι με 8-9 χρόνια κάθειρξη θα είναι εκτός φυλακής σε ενάμισι χρόνο, λόγω και της προφυλάκισης, καθώς η εκτιτέα ποινή αντιστοιχεί στο 1/3 της ονομαστικής».
Παρ’ όλα αυτά, βλέποντας τη «μεγάλη εικόνα», το δικαστήριο «έκανε την τομή να πει ότι το πολιτικό συμβούλιο του πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή και η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης είναι τα ίδια πρόσωπα, ταυτίζοντας την πολιτική με την εγκληματική οργάνωση». Ο μάχιμος δικηγόρος τόνισε τη σπουδαιότητα της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος για την περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής, δράση που υπήρξε καταλύτης και για την απόφαση του δικαστηρίου. «Άλλο είναι να δικάζεις ένα πολιτικό κόμμα ως εγκληματική οργάνωση, αν είναι στη Βουλή και έχει οργανώσεις και άλλο όταν είναι ένα πολιτικό πτώμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για το αντιφασιστικό κίνημα, σύμφωνα με τον Τάκη Ζώτο, μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, επόμενοι στόχοι πρέπει να είναι να κλείσουν όσα γραφεία έχουν μείνει ανοιχτά αλλά και να αποπεμφθούν οι αιρετοί που καταδικάστηκαν για την εγκληματική οργάνωση και να περιθωριοποιηθούν όσοι συνεργάστηκαν πολιτικά με αυτήν. Επεσήμανε, δε, τους κινδύνους που ενέχει συνολικά για το κίνημα η επαναφορά, από την κυβέρνηση, της «θεωρίας των δύο άκρων».
Τέλος, σχολιάζοντας την προσαγωγή του από την αστυνομία επειδή έσβηνε συνθήματα της –και με τη «βούλα» του δικαστηρίου πλέον– εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή του Καρπενησίου τον Δεκέμβριο του 2017, ο Τάκης Ζώτος ανέφερε ότι η εκείνη η κίνηση της ΕΛΑΣ εντασσόταν στο πλαίσιο «της ανεκτικότητας, ανοχής, συνεργασίας και συγκάλυψης» που έχαιρε η Χρυσή Αυγή από την αστυνομία. «Οι φασιστικοί θύλακες στο βαθύ κράτος είναι παρόντες και σε ενδεχόμενη επόμενη απόπειρα των φασιστών να εμφανιστούν θα τους έχουμε πάλι μπροστά μας», σημείωσε.
ΟΧΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ
Κανένας εφησυχασμός σημειώνουν οι συνήγοροι
«Χορήγηση της αναστολής στο διευθυντήριο και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις θα σημάνει ότι η κοινωνία, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα περιμένουν πολλά ακόμα χρόνια για να εκτίσουν οι κατηγορούμενοι τις ποινές τους». Αυτό σημειώνουν μεταξύ άλλων σε κοινή τους δήλωση, το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου, οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Σκαρμέας.
Οι συνήγοροι από την πλευρά των Αιγύπτιων αλιεργατών σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα». Σημειώνουν, ακόμα, ότι «οι συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021», ενώ «για τους υποψήφιους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάσθηκαν για δύο αδικήματα (την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει μικρότερες ποινές από τις αρμόζουσες και σε κάθε περίπτωση ποινές που είναι αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα».
Τέλος, οι μάχιμοι δικηγόροι ζητούν από τον Εισαγγελέα Εφετών να «αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη», προσβάλλοντας την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Να σημειωθεί ότι οι επίδοξοι δολοφόνοι του Αμπουζίντ Εμπάρακ, οκτώ χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση που τέλεσαν έχουν κρατηθεί μόλις για μία ημέρα!