Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸ Πολλά ερωτηματικά γεννιούνται από την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για την επέκταση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν περιστατικά με συμπτώματα Covid-19.
Πρόκειται για 161 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία που ρίχτηκαν «στη μάχη του κορονοϊού», σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί καταλαβαίνετε ότι θα στηρίξει και θα δώσει ανάσες και στα νοσοκομεία μας, κυρίως τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν πάρει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Β. Κικίλιας.
Πώς ρίχτηκαν στη μάχη αυτά τα Κέντρα Υγείας που σταδιακά εντάχθηκαν σε αυτό τον σχεδιασμό; Ήδη από τον Σεπτέμβριο το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή περιέγραφε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια υγεία, σε σχετική του ανακοίνωση με τίτλο «Τα νέα ιατρεία Covid στα Κέντρα Υγείας είναι ωρολογιακή βόμβα». Οι δομές ήταν ήδη υποστελεχωμένες, εξηγούσε η ανακοίνωση και, καθώς δεν έγινε τίποτα για την ενίσχυσή τους, το προσωπικό πραγματοποιεί πολύωρες βάρδιες για να ανταπεξέλθει, ενώ δεν υπήρξε οργανωμένη εκπαίδευση του προσωπικού. «Πήγαν κάποιοι από τα Κέντρα Υγείας στο ιατρείο Covid Αλεξάνδρας και κράτησαν σημειώσεις για το πώς δουλεύουν εκεί και αυτό ήταν όλο».
Το μεγάλο βάρος που καλούνται να σηκώσουν τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία θα έχει συνέπειες και στην αντιμετώπιση άλλων νοσημάτων. Οι δομές αυτές εξυπηρετούν ανάγκες ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και άλλα έκτακτα περιστατικά.
Ο Αντώνης Καραβάς, γιατρός-παθολόγος στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης τονίζει πως «πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Πρέπει να δοθούν χρήματα για την υγεία και όχι για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Χρειαζόμαστε ελεύθερη πρόσβαση σε μαζικά και δωρεάν τεστ από το δημόσιο σύστημα υγείας».
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας αποτυπώνονται και στις οδηγίες αντιμετώπισης κρουσμάτων που δόθηκαν στους εργαζόμενους του Δημοσίου, καθώς το τεστ δεν είναι υποχρεωτικό για την επάνοδο επιβεβαιωμένου κρούσματος μετά την ανάρρωσή του ή για τις στενές επαφές του. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο για τα σχολεία, η αξιολόγηση της υγείας του εκπαιδευτικού ή του μαθητή που παρουσιάζει συμπτώματα, η οποία θα οδηγήσει και στο τεστ, γίνεται με πρωτοβουλία του ίδιου ή της οικογένειας.
Η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που είχε για να προσλάβει και να εκπαιδεύσει προσωπικό και να στηρίξει την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτό θα έδινε ανάσες στα νοσοκομεία της χώρας και όχι ένα «σχέδιο» που εντάσσει στη «μάχη του κορονοϊού» τα Κέντρα Υγείας, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία.