Γιώργος Τσαντίκος
▸ Το διαλυμένο Κέντρο Υγείας Μουζακίου δομή αναφοράς κορονοϊού!
Σχεδόν ένα μήνα μετά τις πλημμύρες στην Καρδίτσα που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές, η περιοχή προσπαθεί να βρει ξανά τους ρυθμούς της και να μετρήσει τις πληγές της. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η πλήρης απουσία της εξουσίας, κεντρικής και τοπικής, καθώς και η προσπάθεια αποποίησης κάθε ευθύνης, με εξοβελισμό της έντονης κριτικής που δέχονται οι κρατούντες στη γενική σφαίρα του «λαϊκισμού».
Η εικόνα στον κάμπο είναι αποκαρδιωτική. Τα φαινόμενα που ακολουθούν τέτοιου μεγέθους πλημμυρικές καταστροφές έχουν ενσκήψει στην περιοχή, αγροτική, αστική και ημιαστική. Το νερό παρέσυρε τα πάντα και δημιούργησε ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» από τα φυτοφάρμακα που πήρε στο διάβα του, από τις αγροτικές αποθήκες, μαζί με τα ζώα που πνίγηκαν, ενώ σε χωράφια έχουν ξεβραστεί ψάρια από τον Πηνειό. Αρκετές εκτάσεις δεν έχουν στεγνώσει ακόμα και δημιουργούνται έλη. Η ανησυχία είναι έντονη για τις επιπτώσεις: τόσο τις άμεσες, με την (πρόσθετη στον Covid-19) απειλή των επιδημιών και των μολύνσεων όσο και τη μεσοπρόθεσμη-μακροπρόθεσμη επίδραση στον υδροφόρο ορίζοντα και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι για να επανέλθει η αγροτική δραστηριότητα, θα πρέπει να περάσει πολύς καιρός. Κατά περίπτωση, εδάφη έχουν αχρηστευτεί για την επόμενη πενταετία, είτε λόγω της αφαίρεσης του γόνιμου στρώματος από τα ορμητικά νερά, είτε λόγω των φερτών υλικών, φυσικών (ξύλα, πέτρες) και χημικών, όπως οι ποσότητες φυτοφαρμάκων. Παράλληλα, η φετινή παραγωγή ρημάχτηκε, καθώς οι περισσότερες αποθήκες παρασύρθηκαν από το νερό.
Πρακτικά, οι παρεμβάσεις από την πολιτεία είναι μηδενικές. Ακόμα και τα ποσά προκαταβολών που καταβλήθηκαν, κατασχέθηκαν σχεδόν αμέσως για χρέη των δικαιούχων. Το δε κόστος είναι πολύ μεγάλο: υπολογίζεται ότι από την καταστροφή χάθηκαν 280.000 κυψέλες, 30.000 μόνο στην περιοχή του Παλαμά. Η ιδιαίτερη σημασία της απώλειας, δεν συνοψίζεται μόνο στο οικονομικό κομμάτι αλλά και στο οικολογικό. Επίσης, χάθηκαν 12.000 αιγοπρόβατα και γύρω στα 500 με 600 βοοειδή, καταστράφηκαν περί τα 200.000 στρέμματα καλλιεργειών. Έχουν επίσης χαθεί αμπέλια και καταστράφηκαν καπνοχώραφα σε ημιορεινές περιοχές.
Η κατάσταση δεν είναι πιο εύκολη στην πόλη της Καρδίτσας και τις γύρω περιοχές, όπου κόσμος προσπαθεί να ανασύρει ό,τι μπορεί από πλημμυρισμένα και λασπωμένα σπίτια, μαγαζιά και επιχειρήσεις. Υπάρχουν ακόμα δε χωριά που είναι αποκομμένα και κόσμος δεν μπορεί να προσεγγίσει τα σπίτια του. Το οικολογικό αποτύπωμα της καταστροφής ενός από τους πιο εύφορους και περιβαλλοντικά πλούσιους τόπους της χώρας, τρομάζει…
Παράλληλα, η τοπική και κεντρική εξουσία αδιαφορεί πρακτικά, αφού το θέμα πέρασε στις τρίτες και τέταρτες «σελίδες» της επικαιρότητας. Μετά την επικοινωνιακού τύπου, φρουρούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού και την αντίστοιχη του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια σειρά γεγονότα συνθέτουν την εικόνα τραγελαφικών ανακολουθιών. Χαρακτηριστικότερο, ο ορισμός του Κέντρου Υγείας Μουζακίου ως δομή αναφοράς για τον κορονοϊό, ενώ οι εικόνες της κατάρρευσης και παράσυρσής του από τα νερά, ήταν οι πρώτες που έκαναν το γύρο όλων των ΜΜΕ σχεδόν.
Η κυβέρνηση εκτιμάει τη ζημιά στα 100 εκατ. ευρώ αλλά, όπως κάνει και στις πραγματικές ανάγκες της Υγείας, αντιμετωπίζει προσχηματικά το πρόβλημα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βορίδης λέει μάλιστα ότι «είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ» και ανάγει την πρωθυπουργική παρέμβαση για ενίσχυση του ΕΛΓΑ σε «μάννα εξ ουρανού» και όχι μια συμβατική υποχρέωση του κράτους να αποζημιώσει στο 100% όσους υπέστησαν ζημιές κάθε είδους.
Σε επίπεδο διοίκησης, η πρόνοια υπάρχει μόνο για την ανταλλαγή και μετατόπιση ευθυνών. Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα κυβερνητικά επιτελεία και οι ντόπιοι τοποτηρητές τους, όχι απλά δεν ζήτησαν καμία συγνώμη για την καταστροφή που προκάλεσαν οι χειρισμοί τους και οι πολιτικές τους, αλλά εμφανίστηκαν στην πόλη της Καρδίτσας ως βασιλείς που αδυνατούν και αδιαφορούν να επικοινωνήσουν με τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες. Η στάση τους διευρύνει τη λαϊκή οργή, καθώς προσπαθούν να παρουσιάσουν έναν κρατικό μηχανισμό που δουλεύει προς όφελος των πολιτών. Η λάσπη που έπνιξε όμως το νομό Καρδίτσας καταμαρτυρά το ακριβώς αντίθετο».