Γιώργος Κώνστας | ανταπόκριση από τα Χανιά
▸ Μέτωπο κατά Ρωσίας, business και ψήφους ζήτησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Η αναπαραγωγή μιας από τις αγαπημένες φράσεις των «νεογιάπηδων» –the sky is the limit (ο ουρανός είναι το όριο)– από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για να περιγράψει τις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις, θα μπορούσε να ακουστεί αστεία σε όσους βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη στα Χανιά, στην επίσκεψη του Μ. Πομπέο. Αστεία, αν δεν συνοδευόταν από ένα κρεσέντο εθελοδουλείας απέναντι στην υπερδύναμη και τον εκπρόσωπό της και από μια άριστα μεθοδευμένη προσπάθεια μέσα από τα φιλικά κυβερνητικά ΜΜΕ αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να φανεί ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ προχωρούν μαζί» και πως οι αποικιοκρατικές οικονομικές συμφωνίες που έπονται θα έχουν πραγματικά οφέλη για τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα.
Τα πέντε λεπτά από τα 10.40 της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τέλος των επίσημων συναντήσεων αφιερώθηκαν στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στην αντιπαράθεση με την Τουρκία και δεν ήταν μόνο για «εσωτερική κατανάλωση». Ήταν έκδηλη η αγωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, έστω για μια δήλωση κατανόησης από μεριάς του Αμερικανού ΥΠΕΞ. Δήλωση, βέβαια, που δεν έγινε ποτέ από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που προτίμησε να ασχοληθεί με αυτό που ξέρει καλύτερα, τις business. Γιατί οι Αμερικάνοι μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι από την «αυτονόμηση» του Ερντογάν και τις επιθετικές του πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά πολύ δύσκολα θα αποχωρίζονταν την τουρκική «αγκαλιά» για τα «γλυκά μάτια» των, έτσι κι αλλιώς δεδομένων για αυτούς, Ελλήνων και Κυπρίων.
Η εγκατάλειψη κάθε ιδέας για αξιοποίηση από τη χώρα μας του κινέζικου 5G, η πρωτοκαθεδρία των συμφερόντων των ΗΠΑ στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και η αξιοποίηση του πρώτου για την εισαγωγή αμερικάνικου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη συγκαταλέγονται στα «κεκτημένα» που επιβεβαιώθηκαν από την επίσκεψη Πομπέο. Κεκτημένα που «ξεπληρώθηκαν» με πολλά χαμόγελα και ακόμα περισσότερα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, στα πλαίσια των πιο προσωπικών επαφών που είχαν οι Πομπέο και Μητσοτάκης, και το αίτημα του πρώτου για «γραμμή» στήριξης της υποψηφιότητας Τραμπ από τον Έλληνα πρωθυπουργό προς την ελληνική ομογένεια.
Με βάση αυτό ήταν λογικό η εικόνα που δόθηκε από τα περισσότερα Μέσα και ο βομβαρδισμός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αφορά… άλλα πράγματα. Εν μέσω των παραπάνω, οι κρητικοί ενημερώθηκαν ότι εκτός από τη αεροναυτική βάση στο Ακρωτήρι θα τους «καζικωθεί» (όπως εύστοχα αποτυπώνει η ντοπιολαλιά) και το αμερικάνικο πλοίο υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων USS Herchel Woody Williams… για την ασφάλεια τους!
Τα αντανακλαστικά του αντιβασικού κινήματος στα Χανιά λειτούργησαν, οργανώνοντας συγκέντρωση καταδίκης της επίσκεψης Πομπέο το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της πόλης. Το θετικό της κοινής καθόδου όλων των πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς μετρίασε η όχι και τόσο μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους διοργανωτές. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Έρχεται ο στόλος των εξορύξεων και των ΑΟΖ
Την κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία και δεύτερου ναυστάθμου του πολεμικού ναυτικού στη Σούδα, έτσι ώστε να αποκτήσει επιχειρησιακή δυνατότητα το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη διάρκεια της κύρωσης δύο συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, σχετικά με τον αμοιβαίο εφοδιασμό της αεροπορίας και του ναυτικού σε καύσιμα (υπερψηφίστηκαν φυσικά από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ). Μέχρι τώρα το ελληνικό ναυτικό έχει ένα ναύσταθμο στη Σαλαμίνα. Η δημιουργία ενός δεύτερου, η οποία δρομολογείται πλέον, έχει καθοριστική σημασία ειδικά καθώς θα δημιουργηθεί στην Κρήτη και αφορά την ανατολική Μεσόγειο. Διαμορφώνεται δηλαδή ο ναύσταθμος και ο στόλος που θα περιφρουρήσει τις εξορύξεις και τους αγωγούς, τις ΑΟΖ και επεκτατικά σχέδια του κεφαλαίου.
Ο ελληνικός στόλος γίνεται πάροχος ασφάλειας στα πέρατα της Μεσογείου για τις πολυεθνικές και τους εργολάβους τους. Κι αυτό βεβαίως απαιτεί νέα μεγάλα σκάφη (επιπέδου φρεγάτας) και άλλο πανάκριβο εξοπλισμό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το θέμα ήταν αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ Νίκου Δένδια- Μάικ Πομπέο, όπως και το ότι υπάρχει συμφωνία των ΗΠΑ σε αυτή την επιδίωξη, που συνδέεται άλλωστε με την αναβάθμιση της αμερικανικής βάσης στη Σούδα. Οι ΗΠΑ ποντάρουν στη «στρατηγική συμμαχία» με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Κι αυτό είναι το μυστικό της νέας εποχής: ο σύγχρονος αντιιμπεριαλισμός-αντιαμερικανισμός πάει μαζί με τον ανειρήνευτο αγώνα κατά των επεκτατικών σχεδίων του ελληνικού κεφαλαίου.