Νίκος Μανάβης
▸ Από τόνους λάσπης καλύφθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Καρά Τεπέ με τις πρώτες βροχές. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς στα ΚΥΤ, εξαιτίας της πλήρους κυβερνητικής αδιαφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία προσφύγων και ντόπιων.
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων άσυλο Μάνος Λογοθέτης προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την κατάσταση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Καρά Τεπέ, με δηλώσεις στα ΜΜΕ. Δύο μέρες νωρίτερα φωτογραφίες με βρεγμένα προσφυγόπουλα που προσπαθούν να βγουν από το βούρκο κάνουν τον γύρο του πλανήτη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν η τρίτη νεροποντή μικρής διάρκειας που είχε μετατρέψει σε λασπότοπο το χώρο του ΚΥΤ. Οι πρόσφυγες δεν είχαν πού να σταθούν, αφού το έδαφος κάτω από τις σκηνές έγινε λασπότοπος και οι καλοκαιρινού τύπου σκηνές έμπαζαν νερά από παντού.
Μετά τον σάλο, την Τρίτη το βράδυ, η κυβέρνηση έβαλε μηχανήματα του στρατού να ανοίξουν αυλάκια για να φύγει το νερό. Το ίδιο βράδυ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης φρόντισε να δημοσιεύσει φωτογραφίες που να δείχνουν ότι έγινε αποστράγγιση των νερών της βροχής. Ωστόσο, την Πέμπτη οι φωτογραφίες που είχαν τραβήξει οι δημοσιογράφοι έδειχναν πως όλη η έκταση ήταν ένας τεράστιος λασπότοπος. Κι αν αυτά συμβαίνουν με βροχές μισής και μιας ώρας, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τι θα γίνει τους χειμερινούς μήνες.
Τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Στη Λέσβο αυτή την στιγμή υπάρχουν 7.000 κλίνες σε ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν και μπορούν άμεσα να υποδεχθούν όλους τους πρόσφυγες. Επίσης μόλις 300 μέτρα από στρατόπεδο συγκέντρωσης του Καρά Τεπέ υπάρχουν οι κλειστές αποθήκες της ΑΤΕ, πρόκειται για στεγασμένους χώρους πολλών χιλιάδων τετραγωνικών που με μικρές παρεμβάσεις μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή. Καμία από αυτές τις λύσεις δεν έχει αξιοποιηθεί, διότι είναι κυβερνητική επιλογή ο βασανισμός των προσφύγων. Ο Ν. Μηταράκης πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει η έλευση τους στα άλλα νησιά.
Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Βαθύ Σάμου διαμένουν 4.335 αντί για 648 πρόσφυγες
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη μικρή δομή του Καρά Τεπέ όπου ζουν 700 πρόσφυγες σε κοντέινερ (με δυνατότητα στέγασης έως 1.300 ατόμων), αλλά και τη μικρή δομή του ΠΙΚΠΑ (προσωρινά ανεστάλη το κλείσιμο), όπου ζουν περίπου 100 άτομα. Τόσο στο ΠΙΚΠΑ όσο και στον μικρό Καρά Τεπέ διαβιούν πρόσφυγες με πολύ σημαντικά προβλήματα υγείας. Η μεταφορά τους στις σκηνές του στρατοπέδου συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα για πολλούς από αυτούς ισοδυναμεί με τη φυσική εξόντωση τους.
Η διαμονή των προσφύγων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Καρά Τεπέ, έως και 150 άτομα σε μια σκηνή, οδηγεί σε ταχύτατη διάδοση του κορονοϊού. Κι όσο οι καιρικές συνθήκες θα χειροτερεύουν τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα. Κι όταν η νόσος θα χτυπήσει τις ευπαθείς ομάδες, θα έχουμε και τα πρώτα θύματα μεταξύ των προσφύγων. Ίδια είναι κατάσταση και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΒΙΑΛ στη Χίο και του Βαθύ στη Σάμο. Καθημερινά καταγράφονται κρούσματα της νόσου με ρυθμό αυξητικό. Την Τετάρτη στη Χίο δύο έγκυες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού με συμπτώματα της νόσου. Το κολαστήριο της ΒΙΑΛ έχει τεθεί σε υγειονομική καραντίνα.
Τις προηγούμενες ημέρες, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε στη Σάμο και έκανε τεστ σε πρόσφυγες που διαμένουν στο κολαστήριο πάνω από το Βαθύ. Ως το βράδυ της Τετάρτης ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι στο Βόρειο Αιγαίο είχαν καταγραφεί 683 κρούσματα του κορονοϊού, τα περισσότερα εξ αυτών σε πρόσφυγες.
Το πρώτο κρούσμα στον προσφυγικό πληθυσμό των νησιών του Βορείου Αιγαίου καταγράφηκε στα τέλη του Αυγούστου στη Χίο, στις αρχές Σεπτεμβρίου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη Λέσβο. Η μεταφορά της νόσου στους πρόσφυγες έγινε από τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και τους αστυνομικούς που έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί τους. Οι συνθήκες ασφυκτικού συγχρωτισμού και η έλλειψη βασικών ειδών υγιεινής οδηγούν σε ταχύτατη εξάπλωση της νόσου. Σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, στο Βαθύ υπάρχουν 4.335 πρόσφυγες, όταν σε αυτό το στρατόπεδο θα έπρεπε να διαμένουν 648. Στη ΒΙΑΛ της Χίου υπάρχουν 3.261, όταν θα έπρεπε να διαμένουν 1.014. Στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ υπάρχουν 7.638 σε καλοκαιρινές σκηνές. Η έκταση του στρατοπέδου είναι περίπου 300 στρέμματα.
Ανταρσία στο Αιγαίο: Προστασία προσφύγων και κατοίκων
Την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης δεν την πληρώνουν μόνο οι πρόσφυγες αλλά και οι κάτοικοι των τριών νησιών, καθώς έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού σε αστυνομικούς και εργαζόμενους στα ΚΥΤ, οι οποίοι με την σειρά τους μεταφέρουν τη νόσο στα οικεία τους πρόσωπα. Όσο οι καιρικές συνθήκες θα χειροτερεύουν και θα αυξάνονται κρούσματα μεταξύ των προσφύγων τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα και μεταξύ των νησιωτών. Ήδη η κατάσταση στα νησιά είναι οριακή, με τα μικρά νοσοκομεία που διαθέτουν να μην μπορούν να περιθάλψουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Γνωρίζοντας τα παραπάνω δεδομένα, η περιφερειακή κίνηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς Ανταρσία στο Αιγαίο από το περασμένο Μάρτιο κατ’ επανάληψη ζήτησε το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, έτσι ώστε να προστατευτεί η υγεία τόσο των προσφύγων όσο και των κατοίκων των νησιών.