Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Οι «ήρωες πίσω από τις μάσκες» φαίνεται ότι παραμένουν… ήρωες μόνο όσο δεν μιλούν και δεν διεκδικούν.
Όταν δεν αμφισβητούν το κυβερνητικό αφήγημα περί θωράκισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) απέναντι στην πανδημία. Αν τολμήσουν να το πράξουν, τα… παλαμάκια από το μπαλκόνι του Κυριάκου και της Μαρέβα Μητσοτάκη καθώς και των κυβερνητικών στελεχών πάνε «περίπατο» και επιστρατεύονται τα χημικά και τα κλομπ των ΜΑΤ.
Έτσι, λοιπόν, «υποδέχτηκε» την Τετάρτη η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου με βασικά αιτήματα την παράταση των συμβάσεων και τη μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού.
Την ίδια ώρα, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (ειδικά στην Αττική), με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Πέμπτη 411 νέα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα 41 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα — την Παρασκευή το πρωί μετρούσαμε ήδη έναν νεκρό. Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της, στοχοποιώντας τους εργαζόμενους στη δομή και κατηγορώντας τους ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για την εξάπλωση του ιού στον χώρο.
Πριν ένα μόλις μήνα όμως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου είχαν εξαγγείλει λήψη περαιτέρω μέτρων στις προνοιακές δομές και τα γηροκομεία, κάνοντας λόγο για υποχρεωτικά τεστ όλων των εργαζομένων «αμέσως μετά τις διακοπές τους και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας», με ευθύνη των εργοδοτών. Κάτι που αποδείχθηκε ακόμη μια «τουφεκιά στον αέρα», καθώς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τίποτα δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού κανείς δεν έλεγξε, ούτε καν πίεσε τους εργοδότες, ώστε να φροντίσουν για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας, τόσο των εργαζομένων όσο και των ηλικιωμένων.
Παρόλα αυτά, την κυβερνητική εκδοχή έσπευσε να ενισχύσει και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος με δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι «η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό». Μάλιστα, σχολίασε ότι «στην Αθήνα δεν έχουν πάρει το μάθημά τους όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη». Πάντως, εκείνοι που σε καμία περίπτωση δεν πήραν το δικό τους μάθημα είναι η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ, καθώς τίποτα δεν φαίνεται να άλλαξε, παρά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα σε οίκους ευγηρίας στον Εύοσμο και το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.
Έντονο προβληματισμό δημιουργεί και η σημαντική αύξηση των διασωλημένων ασθενών που διασηλώνονται, οι οποίοι την Πέμπτη έφτασαν τους 89, με τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ να μειώνεται απειλητικά. Τέλος, συνεχή είναι και τα κρούσματα κορονοϊού σε γιατρούς και νοσηλευτές, με τη θωρακοχειρουργική κλινική του «Σωτηρία» να μπαίνει σε καραντίνα, ενώ ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα και να μιλάει μονάχα περί «αυτοπροστασίας και ατομικής ευθύνης», ο αγώνας αποτελεί μονόδρομο. Οι νοσηλευτές έχουν ορίσει επόμενο αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, με πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία.