Δημήτρης Σταμούλης
Η κυβέρνηση παρουσίασε 12 μέτρα για «όσο θα διαρκεί η υγειονομική κρίση» στο όνομα της στήριξης δήθεν του εισοδήματος «των πιο αδύναμων». Βέβαια τα μέτρα αυτά έχουν σαφές ταξικό στίγμα και απευθύνονται στο κεφάλαιο και όχι στον κόσμο της εργασίας. Παράλληλα εξαγγέλθηκε νέος γύρος αντιδραστικών νόμων για εργασιακά και ασφαλιστικό.
«Παρωχημένες» οι εργατικές κατακτήσεις και ανάγκες
Πολλαπλά μέτωπα ανοίγει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ όχι μόνο παρουσίασε ένα επιθετικό πρόγραμμα αντεργατικών μέτρων, με νέες παροχές προς το κεφάλαιο και νέα μέτρα περιστολής των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αλλά σχεδόν παράλληλα συνέχισε να νομοθετεί ακραία μέτρα κατά των εργαζόμενων, όπως η για πρώτη φορά θέσπιση των απλήρωτων υπερωριών αναπλήρωσης χρόνου εργασίας για εργαζόμενους σε καραντίνα και η περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους υπό αναστολή εργαζόμενους. Από την άλλη, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έσπευσε να «εξειδικεύσει» τι εστί «παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα», προαναγγέλλοντας νόμο που θα ανατρέπει πλήρως
το υφιστάμενο καθεστώς υπερωριών που πλέον θα «πληρώνονται» όχι με έξτρα χρήμα αλλά με έξτρα… άδεια, θεσπίζοντας την κατάργηση του 8ωρου, την γενίκευση της ελαστικής εργασίας, της δουλειάς όποτε το κρίνει ο εργοδότης. Αλλά και την αντιδραστική υπέρβαση του συνδικαλιστικού νόμου 1264 του 1982, στο όνομα του να γίνει… ελκυστικότερος δήθεν για τα μέλη του αλλά επί της ουσίας για να εξανδραποδιστεί ο μαχόμενος ταξικός συνδικαλισμός. Από τη γραμμή της κυβέρνησης όπως την συμπύκνωσε στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης απουσιάζουν παντελώς οι κοινωνικές εργατικές ανάγκες. Δεν είπε τίποτα για τη δημόσια υγεία και παιδεία, δεν είπε τίποτα για τους πετσοκομμένους μισθούς των εργαζόμενων, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, ενώ «θυμήθηκε» τη νεολαία για να της τάξει στράτευση στα 18, ασφαλιστικό του τζόγου, δουλειά με επιδότηση του εργοδότη.
Ο «Μωυσής» της ολιγαρχίας στη ΔΕΘ
Με τη σιγουριά και την «αυτοπεποίθηση» ότι… παίζει χωρίς κοινοβουλευτικό αντίπαλο ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης για να εξαγγείλει το περιβόητο νέο πακέτο δήθεν στήριξης της κοινωνίας. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι μετά την ομιλία του, την αυτοπεποίθηση, την οποία επικαλέστηκε πολλές φορές ο πρωθυπουργός, θα την αισθάνονται οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι χάρη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο, όπου το ταξικό πρόσημο γέρνει μονομερώς υπέρ του κεφαλαίου.
Οι εισφοροαπαλλαγές, οι υπεραποσβέσεις, η εξασφάλιση τζάμπα εργατικής δύναμης, με νέα προγράμματα επιδότησης της εργασίας, η επέκταση αντεργατικών μέτρων για τις υπερωρίες και το πετσόκομμα του 14ου μισθού, που ψηφίστηκαν στο όνομα της πανδημίας, είναι μερικά από τα δώρα που κόμισε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ για το κεφάλαιο. Για τον κόσμο της δουλειάς και τον λαό, τα ψίχουλα που περίσσεψαν ήταν αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για έναν χρόνο και όχι για όλους, αφού εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και οι συνταξιούχοι, και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στη… Γαύδο, τον Αϊ Στράτη και άλλα 24 νησάκια. Όσον αφορά στην πολυδιαφημισμένη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, πρόκειται για αναστολή το 2021 (μετά βλέπουμε…) και από το μέτρο αυτό, κύριοι ωφελημένοι είναι οι μερισματούχοι εταιρειών και μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μεγάλοι χαμένοι επίσης θα είναι μακροπρόθεσμα και οι άνεργοι, καθώς πετσοκόβονται άγρια οι εισφορές υπέρ του ταμείου ανεργίας, προς χάριν των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών», όπως το πρόγραμμα-μαμούθ των 100.000 νέων θέσεων εργασίας με… τζάμπα εισφορές στους εργοδότες για ένα εξάμηνο. «Ήρθε, επιτέλους, η ώρα από την επιδότηση της ανεργίας να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας», αναφώνησε ο πρωθυπουργός, εννοώντας φυσικά της… εργοδοσίας!
Οι εισφοροαπαλλαγές, η επιδότηση
του εργοδότη, οι απλήρωτες υπερωρίες και
το πετσόκομμα του 14ου μισθού, είναι μερικά
από τα δώρα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις
Η κυβέρνηση παρουσίασε 12 μέτρα για «όσο θα διαρκεί η υγειονομική κρίση» στο όνομα της στήριξης δήθεν του εισοδήματος «των πιο αδύναμων». Βέβαια τα μέτρα αυτά έχουν σαφές ταξικό στίγμα και απευθύνονται στο κεφάλαιο και όχι στον κόσμο της εργασίας.
Μειώνουν κι άλλο, προς όφελος των εργοδοτών, τις ασφαλιστικές εισφορές. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% θα προ έλθει από τις κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ). Παρουσιάζεται δε ως έμμεση αύξηση μισθού στο τμήμα των εργατικών εισφορών. Ωστόσο η κυβέρνηση «εξαφανίζει» τη νέα συρρίκνωση κατά 820 εκατ. ευρώ που θα υποστούν «κουμπαράδες» που έδιναν πίσω στους εργαζόμενους κάτι από την κλεμμένη υπεραξία τους. Ενώ και το «όφελος» είναι πενιχρό, αφού ένας εργαζόμενος των 650 ευρώ (μεικτά) θα κερδίσει μόλις 8 ευρώ το μήνα! Οι εργοδότες θα έχουν σαφώς υψηλότερο όφελος και το βασικό είναι ότι η πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών οργανώσεων για μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» επιτυγχάνεται. Ο εργαζόμενος μακροπρόθεσμα θα λαμβάνει μικρότερο επίδομα ανεργίας, αφού ο «κουμπαράς» που προορίζεται για το σκοπό αυτό συρρικνώνεται. Τέλος να σημειωθεί ότι οι εισφορές υπέρ του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ουσιαστικά καταργούνται, γεγονός που ισοδυναμεί με το οριστικό τέλος των παροχών που υπήρχαν για μισθωτούς με χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
Επιδοτούν 100.000 νέες θέσεις εργασίας προσφέροντας έξι μήνες τζάμπα εισφορές για τους εργοδότες.
Στο εν λόγω πρόγραμμα για πρώτη φορά ο εργοδότης δεν υποχρεούνται να διατηρήσει στην εργασία τον προσληφθέντα για τον οποίο θα έχει επιδοτηθεί αδρά. Μάλιστα εάν προτιμήσει μακροχρόνια άνεργο, τότε θα λάβει επιπλέον 200 ευρώ! Έτσι τα λεφτά των ανέργων καταλήγουν στις τσέπες των εργοδοτών. Παράδειγμα: Για πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ, ο εργοδότης κερδίζει στο εξάμηνο 2.121 ευρώ! Αυτό το παρουσιάζουν «ευκαιρία για τον άνεργο», ενώ είναι δώρο για τον επιχειρηματία.
Αναστέλλουν, δεν καταργούν την Εισφορά Αλληλεγγύης. Το μέτρο ισχύει για το 2021 και για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και
Οι εισφοροαπαλλαγές, η επιδότηση του εργοδότη, οι απλήρωτες υπερωρίες και το πετσόκομμα του 14ου μισθού, είναι μερικά από τα δώρα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις τραπεζιτών και των ξένων αρπακτικών funds, θα οδηγήσει σε μαζικό ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών. Το παζλ των κυβερνητικών εξαγγελιών συμπληρώνεται από μέτρα όπως νέος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης μέσω «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θέσπιση «υπεραποσβέσεων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, κατάργηση ΕΝΦΙΑ για 26 νησάκια (!), μειωμένος ΦΠΑ για καφέ, μεταφορές κ.α. για άλλους έξι μήνες.
Συνεχίζουν το πρόγραμμα «ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» έως το τέλος του 2020.
Χιλιάδες εργαζόμενοι πολλών κλάδων θα συνεχίσουν να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία και να λαμβάνουν πετσοκομμένους μισθούς, με τους εργοδότες να πληρώνουν το 50% και το κράτος μόλις το 60% του υπολοίπου μισού μισθού. Επεκτείνεται, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, αθλητισμού, πολιτισμού, και επιπλέον ξεναγοί και καλλιτέχνες. Αλλά οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες που και πάλι μεγάλα τμήματα εργαζομένων εξαιρούνται και εγκαταλείπονται στη φτώχεια.
Καταβολή αναδρομικών συνταξιούχων. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Η κυβέρνηση παρουσίασε βέβαια ως «παροχή» μια δικαστική νίκη των συνταξιούχων που υποχρεούται να υλοποιήσει. Ωστόσο, να σημειωθεί πως ούτε ευρώ δεν θα λάβουν πίσω χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι. Από την άλλη, διαιωνίζεται το σκάνδαλο των εκκρεμών συντάξεων με τους δικαιούχους που αναμένουν τη σύνταξή τους να υπολογίζονται σε 270.000 περίπου και το συνολικό ποσό σε 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο ΕΦΚΑ δεν απέστειλε ακριβή στοιχεία στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αποκρύπτοντας στην πράξη τη φαιδρή αυτή κατάσταση.
Πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μετά το αλαλούμ με τους τραπεζίτες που έσπευσαν να ανακοινώσουν πρώτοι αυτοί το «πάγωμα» αλλά το πήραν πίσω, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε από τη ΔΕΘ την αναστολή πλειστηριασμών για τα «ευάλωτα νοικοκυριά» ως τέλος 2020. Ωστόσο, η ουσία του νέου σαρωτικού πτωχευτικού κώδικα, που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των τραπεζιτών και των ξένων αρπακτικών funds, θα οδηγήσει σε μαζικό ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών.
Το παζλ των κυβερνητικών εξαγγελιών συμπληρώνεται από μέτρα όπως νέος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης μέσω «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θέσπιση «υπεραποσβέσεων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, κατάργηση ΕΝΦΙΑ για 26 νησάκια (!), μειωμένος ΦΠΑ για καφέ, μεταφορές κ.α. για άλλους έξι μήνες. Επίσης ανακοινώθηκε και η παράταση για δύο μήνες όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν αλλά αντί το μέτρο αυτό να έχει καθολική ισχύ χωρίς ένσημα λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση απλώς μείωσε από 100 σε 50 τα απαιτούμενα ένσημα για τη χορήγηση της ενίσχυσης. Κι αυτό, όταν στο 1,1 εκατ. ανέργων του καλοκαιριού, επιδοτούνταν μόλις 170.000. Πού να βρεθούν όμως δύο μηνών ένσημα για χιλιάδες εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό, μουσικούς, καλλιτέχνες κ.α. που δούλεψαν για λίγες ημέρες λόγω της πανδημίας; Και πού να βρεθούν νέα κονδύλια για τους ανέργους όταν πετσοκόβουν τις εισφορές για το ταμείο ανεργίας;
Εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ
«Ισραηλοποίηση» με 15.000 προσλήψεις στο στρατό και θητεία στα 18 λεηλατούν και διαλύουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλεια και δίνουν ψίχουλα αντί για συντάξεις…
Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ στη ΔΕΘ απέδειξε πως το ελληνικό κεφάλαιο επιχειρεί ενιία να προωθήσει τα συμφέροντά του στο εσωτερικό, με την προώθηση της απρόσκοπτης καπιταλιστικής ανάπτυξης των κερδών με τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα ως καύσιμη ύλη — αλλά και στο εξωτερικό με την προώθηση της γεωστρατηγικής και οικονομικής του αναβάθμισης, σε συμμαχία με ΗΠΑ και ΕΕ. Ως κρίσιμη παράμετρος αναδεικνύεται το νέο τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που «πολλαπλασιάζει την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων». Ανακοινώθηκε πως η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αμέσως (!) μία μοίρα 18 μαχητικών 4ης γενιάς αεροσκαφών Ραφάλ γαλλικής κατασκευής, χώρια ο εκσυγχρονισμός των F-16. Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει τέσσερις νέες φρεγάτες, τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα Ρομέο – «τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο»- και θα αναβαθμίσει τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ.
Επιπλέον, εξαγγέλθηκαν νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς, τορπίλες βαρέως τύπου για το ΠΝ, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την ΠΑ! Ενώ στόχος τέθηκε να αναγεννηθεί –πάντα μέσω… ιδιωτικοποιήσεων– και η εγχώρια βιομηχανία όπλων (ναυπηγεία, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ) αντιγράφοντας την Τουρκία. Απίστευτη απλοχεριά για μηχανές θανάτου -χωρίς καν να μας πούνε το κόστος!- όταν η κυβέρνηση δεν δίνει… δεκάρα για να έχουν εκπαιδευτικούς τα σχολεία και γιατρούς τα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα πλάι στους χιλιάδες μπάτσους και συνοριοφύλακες, προαναγγέλλει 15.000 προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις! Εάν αυτό το μέτρο συνδυαστεί και με την εξαγγελία της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 των νέων, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μοντέλο «ισραηλοποίησης» της ελληνικής κοινωνίας με τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον μιλιταρισμό να ανάγονται σε κυρίαρχα «εθνικά» δόγματα. Μπροστά τους θα ωχριά το παρωχημένο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» της χούντας…
Έρχεται «κυκλώνας» αντεργατικών νομοθετημάτων
Η κυβέρνηση θέλοντας να δείξει πόσο «παραγωγική» είναι ανακοίνωσε «12 μεταρρυθμίσεις» για τους επόμενους 12 μήνες, όπου περιλαμβάνονται νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά αλλά και το ασφαλιστικό. Κεντρική γραμμή του νέου αντεργατικού πλαισίου που θα κατατεθεί σε ένα μήνα, θα είναι η «ευελιξία» στο όνομα της οποίας θα χτυπηθούν περαιτέρω το σταθερό ωράριο, το 8ωρο, το καθεστώς υπερωριών και άλλα δικαιώματα που χαρακτηρίζονται «παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα»!
Άλλο στρατηγικής σημασίας μέτωπο που θα (ξανά) ανοίξει είναι το ασφαλιστικό, με τη διάλυση των επικουρικών συντάξεων με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την παράδοσή τους στους νόμους της «αγοράς» και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Υλοποιώντας το πόρισμα
Πισσαρίδη, που προτρέπει σε ασφαλιστικό τύπου Πινοτσέτ, η κυβέρνηση επικαλείται τη δημιουργία «κουμπαρά» όπου οι επικουρικές θα «τοκίζονται», χωρίς βέβαια καμιά κρατική διασφάλιση των συντάξεων. Η κυβέρνηση έχει το θράσος να επικαλείται τη «νέα γενιά» που θέλει… ευελιξία στους χρόνους εργασίας και «δεν πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη ποτέ»! Όταν όλων των αποχρώσεων οι αστικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες λεηλατούν και διαλύουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλεια και δίνουν ψίχουλα αντί για συντάξεις…
Όμως θα υπάρξουν νομοθετήματα και σε άλλα κρίσιμα πεδία για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Όπως νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αλλά και νέος νόμος-πλαίσιο που θα ενισχύσει το πανεπιστήμιο αυτοτελής επιχείρηση, νέο Χωροταξικό Σχέδιο που θα προσφέρει νέες χρήσεις γης-βορά στο κατασκευαστικό και εμπορικό κεφάλαιο και «πράσινη» λεηλασία της φύσης για τους επιχειρηματίες των ΑΠΕ.