Ιωάννα Καρδάρα
▸ Σε νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου ώστε να μειωθεί κι άλλο το προσωπικό προχωρά ο όμιλος ΟΤΕ.
Μέχρι τον περασμένο Μάιο είχαν αποχωρήσει 450 εργαζόμενοι ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αποχωρήσουν άλλοι 1.400. Οι αποχωρήσεις αφορούν τόσο τη μητρική εταιρεία ΟΤΕ, όσο και την θυγατρική Cosmote. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους πρόκειται για «εκβιαστικές εθελούσιες», καθώς ο στόχος είναι η μείωση των θέσεων εργασίας δίχως να πραγματοποιηθεί η παραμικρή πρόσληψη.
Παράλληλα, ο όμιλος της Deutsche Telecom που έχει στα χέρια του τον ΟΤΕ έχει προβεί σε μια σειρά από αντεργατικά μέτρα καθώς όπως αναφέρουν και οι εργαζόμενοι, έχει παγιωθεί η τηλεργασία ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες σχετικά με παράνομες παρακολουθήσεις των τεχνικών μέσω του GPS. Επίσης όλο αυτό το διάστημα έχουν κλείσει καταστήματα, τα οποία ο όμιλος δίνει franchise. Επιπλέον παρατηρείται η συγχώνευση υπηρεσιών Door to Door, γεγονός που οδηγεί πολλούς εργαζόμενους σε «εθελούσιες» απολύσεις.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δημιουργία τριών θυγατρικών εταιρειών καθώς πρόκειται να μετακινηθεί μεγάλος όγκος εργαζομένων από τις εταιρείες ΟΤΕ ΑΕ και Cosmote AE, στις θυγατρικές εταιρείες Cosmote Technical Services, Cosmote e-Value και Γερμανός.
«Η νέα ανασυγκρότηση που μας ετοιμάζει η Deutsche Telekom και ανακοινώθηκε επίσημα προβλέπει μεταφορές-απομακρύνσεις δηλαδή απολύσεις 7.000 εργαζομένων και στον ΟΤΕ θα μείνουν το πολύ 3.000 εργαζόμενοι. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο που εφάρμοσε στη Ρουμανία ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Rom Telecom και σημερινός γενικός διευθυντής Τεχνολογίας και Λειτουργιών Σ. Θεοχαρόπουλος. Αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν κι άλλο την κερδοφορία λένε και θα μειώσουν για άλλη μια φορά… το εργασιακό κόστος», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΤΕ (ΑΣΕ-ΟΤΕ).