▸ Έναν ακόμα νεκρό μετράει η εργατική τάξη στην Θεσσαλονίκη με τον τραγικό θάνατο 54χρονου εργαζόμενου στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγίας Σοφίας. Ο εργάτης, που άνηκε σε εργολαβικό συνεργείο, έπεσε από ξύλινη σκάλα καθώς δεν δούλευε δεμένος σε σκαλωσιά και βρήκε ακαριαίο θάνατο από την πτώση. Ανακοίνωση του ΝΑΡ Θεσσαλονίκης:
Στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου άλλος ένας εργάτης πέφτει νεκρός εν ώρα εργασίας. Προστίθεται στους δεκάδες των εργοδοτικών εγκλημάτων φέτος καθώς μόλις μέσα σε λίγες μέρες μετρήσαμε άλλες δύο περιπτώσεις θανάτων, ενός εργάτη σε λατομείο στην Δράμα και μιας υπαλλήλου εν ώρα τηλεργασίας.
Για την εργοδοσία και την κυβέρνηση είναι κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δυστυχώς το πληρώνουμε με τη ζωή μας. Όλα λειτουργούν με τη λογική κόστους – οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και μέσα στην πανδημία του κορονοϊού. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στους εργαζόμενους των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπως είναι και η περίπτωση των εργολαβικών εργαζομένων που δουλεύουν με όρους σκλαβιάς. Οι ενοικιαζόμενοι, ελαστικοί, φθηνοί εργαζόμενοι είναι ακόμα πιο “φθηνοί” και στο θάνατο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι συνήθως ανύπαρκτα ενώ στον καθημερινό μόχθο προστίθεται η αβεβαιότητα της ελαστασφάλειας, το άγχος της συνεχόμενης εναλλαγής ανεργίας-εργασίας σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.
Θρηνούμε έτσι συνεχώς νεκρούς και αυξάνεται ο αριθμός των εγκλημάτων σε βάρος της εργατικής τάξης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος του κεφαλαίου. Οι νέες αλλαγές που έρχονται μετά και από την ομιλία Μητσοτάκη στο Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται στην θέση της ΔΕΘ θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο της εργασίας στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Οι απλήρωτες υπερωρίες γίνονται νόμιμες, πετσοκόβονται δώρα Χριστουγέννων και μισθοί ενώ χαρίζουν τα πάντα στους εργοδότες. Αυτοί είναι οι ένοχοι και των εγκλημάτων και πρέπει να λογοδοτήσουν για τους νεκρούς μας,
Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους του 54χρονου νεκρού στο εργοτάξιο του Μετρό.
Απαιτούμε:
-Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών. Στήριξη της οικογένειας του θύματος από την εργοδοσία και την κυβέρνηση
-Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας στα εργοτάξια
-Να καταργηθούν όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας που στρώνουν τις συνθήκες και για εργατικά “ατυχήματα”