Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Σε ένα δύστοπο τοπίο που προκαλεί έντονη ανησυχία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ανοίγουν την Δευτέρα τα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να μοιράσει παγουρίνο και αρχικά μία μόνο μάσκα, την ώρα που δεν έχει φροντίσει ούτε τα στοιχειώδη για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Σε μια δικιά της πραγματικότητα –σαν τον μέσο όρο των 17 μαθητών ανά τάξη που ανακάλυψε πριν λίγο καιρό– φαίνεται ότι συνεχίζει να ζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενόψει του πρώτου κουδουνιού της νέας σχολικής χρονιάς την Δευτέρα.
«Όλα είναι έτοιμα. Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες που αφορούν στην κανονική έναρξη της σχολικής χρονιάς, η πρόσληψη εκπαιδευτικών έγινε πιο νωρίς από τα προηγούμενα χρόνια, τα βιβλία είναι στη θέση τους κι έχει γίνει και μια ειδική προετοιμασία στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας-μέτρα προστασίας και πρόληψης έναντι του κορονοϊού», δήλωσε όλο καμάρι το πρωί της Πέμπτης η υπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη.
Αντίθετα, το υπουργείο… κατάφερε την Παρασκευή να τα κάνει κυριολεκτικά μπάχαλο ακόμα και με την ώρα προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα το πρωί για το πρώτο κουδούνι. Συγκεκριμένα το υπουργείο δεν είχε ανακοινώσει την ώρα που πρέπει να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, με αποτέλεσμα κάθε σχολείο να αποφασίσει από μόνο του την ώρα προσέλευσης, ανά τάξη. Όμως, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής του ήρθε η «θεία επιφοίτηση» και εξέδωσε οδηγίες με τις οποίες έφερε τα πάνω-κάτω, καθώς σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο στις 8.15 π.μ. Οπότε τα σχολεία υποχρεώθηκαν το απόγευμα να στείλουν νέα ενημέρωση στους γονείς, με αποτέλεσμα να επικρατεί απόλυτη σύγχυση και αγανάκτηση.
Τα πρώτα αγωνιστικά ραντεβού είναι σήμερα, Δευτέρα, στις 6 μ.μ., με συγκέντρωση έξω από την βουλή, και την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο μέρες και σε άλλες πόλεις
Πέρα όμως από την όποια μικρή διάθεση αστεϊσμού, η κατάσταση που επικρατεί ακόμα και σήμερα στις σχολικές μονάδες απέχει πολύ από την virtual reality της υπουργού και δεν προσφέρεται για περαιτέρω πλάκα. Γιατί απλά η Νίκη Κεραμέως λέει συνειδητά ψέματα. Το άνοιγμα των σχολείων, σε μια χρονική στιγμή που τα κρούσματα είναι καταφανώς αυξημένα και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας, ενώ ήδη έχουν υπάρξει κρούσματα σε μικρούς μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι άκρως επικίνδυνο. Καθώς πραγματοποιείται κάτω από τις ίδιες συνθήκες –αν όχι χειρότερες– που επικρατούσαν στις σχολικές μονάδες στις 11 Μαρτίου όταν και έκλεισαν εξαιτίας του κορονοϊού. Και υπεύθυνοι γι’ αυτό δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας οι οποίοι άφησαν όλο αυτό τον καιρό τελείως αναξιοποίητο και δεν έκαναν το παραμικρό για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών και την δημιουργία νέων τάξεων, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να γυρίσουν με ασφάλεια στα μαθήματά τους.
Έτσι για ακόμη μια χρονιά τα σχολεία θα ανοίξουν ακόμη και με 27 μαθητές ανά τμήμα, ανά δύο σε θρανίο και σε αίθουσες των 30-40 τ.μ., όπου στην καλύτερη περίπτωση η απόσταση μεταξύ τους δεν υπερβαίνει το μισό μέτρο. Θα υπάρχει όμως ένα παγουρίνο για τους μικρούς μαθητές και αρχικά μια μόνο υφασμάτινη μάσκα για όλους, καθώς ούτε αυτό δεν κατάφερε να υλοποιήσει έγκαιρα το υπουργείο. Παράλληλα, πιστό στο τρίπτυχο «εξοικονόμηση πόρων-πειθάρχηση-ατομική ευθύνη», δεν χάνει την ευκαιρία να προωθήσει… δια της πλαγίας οδού (νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας) νέες υπερ-ελαστικές σχέσεις εργασίας αναπληρωτών για την πολυδιαφημισμένη τηλεκπαίδευση (ακόμα και με τρίμηνες συμβάσεις), την ώρα που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε πάμπολλες παραλείψεις στην εφαρμογή της, δίνοντας περιθώριο τριών μηνών στο υπουργείο για να συμμορφωθεί.
Ενώ τέλος και οι 9.474 καθαρίστριες (ίδιος αριθμός με πέρσι) για 13.000 σχολικές μονάδες καλούνται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και με προκηρύξεις προσλήψεων με προθεσμίες που λήγουν εντός 24ωρου, να εξασφαλίσουν την καθαριότητα με περιορισμένες συμβάσεις και μισθούς.
«Η ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει ακάθεκτη το αντιεκπαιδευτικό και συνάμα αντεργατικό της έργο. Σαν να μην έφταναν τα δεκάδες νομοθετήματα του καλοκαιριού (τράπεζα θεμάτων, εξετάσεις, αξιολόγηση, κάμερες στις τάξεις κλπ), έρχονται τώρα να προσθέσουν νέα μέτρα που πλήττουν τις εργασιακές κατακτήσεις των εκπαιδευτικών. Η πολιτική της μόνιμης αδιοριστίας των τελευταίων δέκα –και πλέον– χρόνων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων συμπληρώνεται τώρα με τα νέα μέτρα που θεσπίζουν το νέο “είδος” εκπαιδευτικού “τρίμηνης διάρκειας”. Διαμορφώνουν έτσι ένα νέο γκρίζο τοπίο για τις εργασιακές κατακτήσεις του κλάδου μας, τη Δημόσια Εκπαίδευση και τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς. Χρησιμοποιώντας προσχηματικά ως επιχείρημα την πανδημία, η ηγεσία του υπουργείου καταφεύγει σε μέτρα που κάθε άλλο παρά προστατεύουν την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αντίθετα το υπουργείο καταφεύγει στη μάσκα και στο διαβόητο –πλέον – παγουρίνο ως τα μοναδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνοδεύοντάς τα με τις “θερμές ευχαριστίες” προς τους κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι Παρεμβάσεις.
Η ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει ακάθεκτη το αντιεκπαιδευτικό και συνάμα αντεργατικό της έργο
Το αμέσως επόμενο διάστημα, από την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων, τα εκπαιδευτικά σωματεία πρέπει ακόμα πιο συλλογικά και μαχητικά να διεκδικήσουν: α) Δεκαπέντε μαθητές στην αίθουσα, β) μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών που να καλύπτουν όλες τις πάγιες και αυξημένες ανάγκες, γ) γενναία κρατική χρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, δ) μέσα και μέτρα προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και ε) μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα στα σχολεία.
Παρεμβάσεις: Ανάγκη άμεσης κλιμάκωσης
Την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων με διαδηλώσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Σεπτέμβριο με σταθμούς 15/9 και 25/9 και νέες ΓΣ για κλιμάκωση αμέσως μετά πρότειναν οι Παρεμβάσεις στο ΔΣ της ΔΟΕ και στις ΓΣ των ΕΛΜΕ. Αιχμή των αιτημάτων είναι το σπάσιμο των τμημάτων, η κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς, η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων και μέτρων προφύλαξης για μαθητές και καθηγητών αλλά και ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έχει προωθήσει και προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Η γραφειοκρατική συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΔΟΕ αποφάσισε τελικώς να κρατήσει… στάση αναμονής παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις στην… δια ζώσης συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Αλλά και στην ΟΛΜΕ, αξίζει να σημειωθεί ότι καμία άλλη παράταξη δεν στήριξε την πρόταση των Παρεμβάσεων. Το ΠΑΜΕ αντιπρότεινε διαδήλωση την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου χωρίς πρόταση για απεργία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανάθεση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για απόφαση για απεργία. όταν κρίνει. Τα πρώτα αγωνιστικά ραντεβού είναι αύριο, Δευτέρα, στις 6 μ.μ. με συγκέντρωση έξω από την βουλή και την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο μέρες και σε άλλες πόλεις.