Βουλευτής HDP, πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα
Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Συμφιλίωσης των Κούρδων (Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ και Ιράν). Διετέλεσε δήμαρχος της πόλης Σιρνάκ και εξελέγη βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου με το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Κατά την ορκωμοσία του το τουρκικό κράτος
του στέρησε το βουλευτικό αξίωμα και τον φυλάκισε μαζί με άλλους 11 συναδέλφους του, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, επειδή εκφράστηκαν στην κουρδική γλώσσα. Μετά την αποφυλάκισή του, διέφυγε από την Τουρκία στην Ελλάδα, όπου και διαμένει τους τελευταίους 10 μήνες.
Συνέντευξη στη Λίτσα Φρυδά
▶ Ποια είναι τα πραγματικά αίτια της όξυνσης που διέπει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία; Τι επιδιώκουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών σε αυτήν την αντιπαράθεση;
Το μόνο που ενδιαφέρει τις αστικές τάξεις των δύο χωρών είναι τα συμφέροντά τους. Έτσι, πετώντας κάποια κόκκαλα και στον λαό, από τη μια τον φανατίζουν και από την άλλη του φορτώνουν τα δικά τους προβλήματα. Είμαι περίπου ένα χρόνο εδώ και δεν έχω διαπιστώσει καμία διάθεση ή πρόβλημα που να έχουν οι Έλληνες με τους λαούς της Ανατολίας. Αλλά και σε αυτούς δεν έχω δει ποτέ τόσα χρόνια που δρω ως πολιτικός κάποιο προβληματισμό για τους Έλληνες πέραν του Αιγαίου. Όμως, το κίνημα του Ερντογάν οργανώνεται με σοβινιστικό τρόπο. Φανατίζοντας και ξύνοντας θρησκευτικές πληγές, έχει δημιουργήσει έναν στρατό άτακτο και ανήθικο. Αυτό είναι επικίνδυνο για όλους τους λαούς της περιοχής. Με εθνικοθρησκευτικό φανατισμό, λεηλατώντας τις περιοχές των Κούρδων, το Κουρδιστάν γενικά, προσφέροντάς το λάφυρο στους οπαδούς του, δημιουργεί την εντύπωση ότι και ο απλός πολίτης μπορεί να έχει θέση στη βαρβαρότητα, καθώς αποκτά ευκαιρίες. Στις πορείες, στους αγώνες για τον λαό μας, πάντα είχαμε ένα σύνθημα: «Μην σωπαίνεις, γιατί θα έρθει η σειρά σου» — και είναι πια η ώρα για να αλλάξουμε την κατάσταση.
▶ Εκτιμάτε πως υπάρχει πραγματική απειλή πολέμου μεταξύ των δύο χωρών;
Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Το ζήτημα είναι πού και πότε θα εκδηλωθεί. Στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Συρία, στο Αιγαίο; Θα εκδηλωθεί εκεί που θα εμφανιστεί η αφορμή. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία τα καθεστώτα είναι ολιγαρχικά. Αμφότερα εμπνέονται από τον πόλεμο, θρέφονται από τον πόλεμο και επενδύουν τα πάντα στον πόλεμο, τον φανατισμό, τον ρατσισμό και όλα όσα είναι αντίθετα στη φιλία των λαών. Μέσα σε δύο μέρες, με τα όσα είδαμε, κατέστη φανερό πως ο Ερντογάν δεν έχει τη δύναμη να ελέγξει την κατάσταση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τους Έλληνες.
▶ Ο τουρκικός λαός πώς το αντιμετωπίζει αυτό;
Εκτός από τους Κούρδους, το καθεστώς Ερντογάν τους έχει φανατίσει σχεδόν όλους είτε με τον ισλαμισμό είτε με τον εθνικισμό (παντουρκισμό). Προσπαθεί να φανατίσει και την αντιπολίτευση και έχει δημιουργήσει μια καινούργια αντιπολίτευση που είναι πια δική του. Το δε θρησκευτικό κομμάτι είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να παρασύρει τον λαό στον γκρεμό. Για την Αγιά Σοφιά που έγινε τζαμί, υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι –οι κεμαλιστές– που ήταν κατά, αλλά στην ουσία κανείς δεν τόλμησε να αντιδράσει ή να δηλώσει δημοσίως την αντίδρασή του, πέραν από τους Κούρδους. Αυτό, λοιπόν, το κομμάτι των ανθρώπων που έχει μία άλλη αντίληψη για το κράτος, τελικά πήγαν και προσευχήθηκαν, οι βουλευτές τους πήγαν και προσκύνησαν. Κι αυτό γιατί όποιος εκφράζει αντιρρήσεις κατηγορείται ως γκιουλενιστής και φυλακίζεται και έτσι όλοι, είτε συμφωνούν είτε όχι, δηλώνουν υπέρ του Ερντογάν.
▶ Ποια είναι η κατάσταση στο τουρκικό και το συριακό Κουρδιστάν;
Είναι κάτι πολύ καινούργιο, όχι μόνο για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και για την Ευρώπη. Στο Κουρδιστάν της Συρίας υπάρχει αυτή η αίσθηση της άμεσης δημοκρατίας. Παρά τις ταλαιπωρίες και το πρόβλημα της ταυτότητας που έχουμε νιώσει τα τελευταία 120 χρόνια, είναι για μας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε άλματα. Υπάρχουν πολύ εξελιγμένα μυαλά, σκέψεις, ιδέες, ιδανικά, αρετές. Όλα είναι πολύ έντονα. Στην Τουρκία υπάρχει φόβος και τρόμος. Υπάρχει συνειδητή πολιτική του Ερντογάν ώστε να μην αφήσει κανένα περιθώριο για δημοκρατικούς τρόπους ύπαρξης, διαλόγου κλπ. Στη Ροζάβα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο για όλους τους επαναστάτες του κόσμου και οι πόρτες είναι ανοιχτές ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν επαναστάτες από όλον τον κόσμο. Στο ιρακινό Κουρδιστάν αυτή τη στιγμή γίνονται επίσης σφοδρές μάχες. Υπάρχει αντίσταση κατά μιας σύγχρονης πολεμικής μηχανής. Αγωνίζονται και εμείς πιστεύουμε και ελπίζουμε πως θα τους πετάξουν έξω. Οι δυνάμεις του Ερντογάν προσπαθούν να σταθούν σε κάποιο μέρος και παντού υπάρχει αντίσταση και έχουν απώλειες σε όλα τα μέτωπα.
Αν δεν λυθεί το Κουρδικό, θα μείνουν άλυτα και τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό και το Λιβυκό ζήτημα
▶ Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των κουρδικών περιοχών στις διάφορες χώρες;
Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους των τεσσάρων περιοχών του Κουρδιστάν, για να δυναμώσουμε τις γέφυρες και να ενισχύσουμε τον αγώνα για τα ιδανικά του Κουρδικού λαού. Είμαι μέλος αυτής της επιτροπής. Όμως, πέρα από κάποιους συντρόφους και φίλους που κατάφεραν και βγήκαν εκτός συνόρων, τα μέλη της στην Τουρκία βρίσκονται στη φυλακή και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν και βασανιστήρια, καθώς ο Ερντογάν δεν θέλει με τίποτα να λειτουργήσει, για να μην γεφυρωθούν και να μην ενωθούν τα τέσσερα Κουρδικά κομμάτια. Το γεγονός της φυλάκισης και της κακομεταχείρισης των συντρόφων μου στην Τουρκία το έχω αναφέρει στην Επιτροπή Ασύλου, στην οποία απευθύνθηκα για να πάρω τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να μπορέσω να ταξιδέψω και να παίξω τον πολιτικό μου ρόλο σε αυτό το ζήτημα. Με ειρωνεύτηκαν και με πρόσβαλαν. Θεωρώ ότι υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια και από εδώ, προκειμένου να μην λειτουργήσει η Επιτροπή. Πάντως, πρέπει όλοι να το βάλουν καλά στο μυαλό τους, πως αν δεν λυθεί το Κουρδικό ζήτημα, δεν πρόκειται να λυθούν ούτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε το Κυπριακό, ούτε το Αρμένικο, ούτε το Παλαιστινιακό, ούτε το Λιβυκό. Το ένα τρίτο του πληθυσμού της Τουρκίας είναι Κούρδοι και απαγορεύεται ακόμα να μιλάνε τη γλώσσα τους. 1.700 χιλιόμετρα συνόρων είναι περικυκλωμένα από κουρδικές περιοχές, αλλά το μόνο πράγμα που απασχολεί την τουρκική εξωτερική πολιτική είναι οι Κούρδοι να μην έχουν συμμάχους. Όσο για τους Κεμαλιστές, αν δεν είχαν συμμετάσχει οι Κούρδοι στις τελευταίες εκλογές, δεν θα είχαν πάρει κανένα Δήμο, ούτε Άδανα, ούτε Κωνσταντινούπολη, ούτε πουθενά.
▶ Σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το εργατικό κίνημα στην Τουρκία; Υπάρχουν αντιστάσεις;
Υπήρχε μια ανακοίνωση του Οτσαλάν, ώστε ανεξάρτητα από το κράτος και τον διαχωρισμό σε δεξιούς και αριστερούς, να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να μπορέσει να μιλήσει ο εργάτης, ο παραγωγός, ο τροφός της χώρας. Υπάρχει μεγάλη αντίσταση από τους εργαζόμενους, από τα συνδικάτα και τον αριστερό κόσμο, αλλά η δύναμη του Ερντογάν είναι ανήθικη και άνομη και δεν μπορούν να ακουστούν γιατί κάθε αντίσταση τίθεται εκτός νόμου. Ο Ερντογάν έχει καταλύσει το σύνταγμα και κανένας δεν έχει κανένα δικαίωμα.