Δημήτρης Σταμούλης
Μπορεί να οδεύουμε πλέον προς τις καλοκαιρινές άδειες, αλλά χιλιάδες εργαζόμενοι σε ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα, έχουν «ξεμείνει» από ημέρες κανονικής άδειας, λόγω του μέτρου της άδειας ειδικού σκοπού. Παράλληλα είναι και εντελώς ακάλυπτοι, εάν η ασθένεια επιστρέψει.
Η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της καραντίνας έπρεπε να παραμείνουν σπίτι μαζί με τα παιδιά τους, καθώς τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, τελικά πετσόκοψε ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, την κανονική άδεια με αποδοχές. Τώρα που οδεύουμε πλέον στις καλοκαιρινές άδειες, χιλιάδες εργαζόμενοι σε ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα, έχουν «ξεμείνει» από ημέρες κανονικής άδειας και απομακρύνεται εντελώς το «όνειρο» για λίγες μέρες ξεκούρασης και διακοπών.
Το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού είχε αποφασιστεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 11ης Μαρτίου. Η χορήγησή της αφορούσε σε γονείς εργαζόμενους, των οποίων τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης κ.α., για όσο διάστημα παρέμεναν κλειστά λόγω της καραντίνας. Το μέτρο με διαδοχικές ΠΝΠ έλαβε παρατάσεις έως και τον Ιούλιο για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Η κυβέρνηση το παρουσίασε ως ένα φιλεργατικό μέτρο εν μέσω κορονοϊού που προστάτευε εργαζόμενους και παιδιά, ενώ ο Μητσοτάκης μας είπε ακόμα και για… cocooning. Ωστόσο, εξαρχής το μέτρο είχε αντεργατική κατεύθυνση, αφού για κάθε τρεις (3) ημέρες άδειας ειδικού σκοπού υπήρχε προϋπόθεση χρήσης μιας ημέρας κανονικής άδειας από τον εργαζόμενο! Για παράδειγμα αυτό σημαίνει ότι για ένα μήνα απουσίας ενός εργαζόμενου γονέα, δηλαδή 20 εργάσιμες ημέρες, οι πέντε (5) ήταν δικές του.
Μιλώντας στο Πριν, η Μαρία Ξιφαρά, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), εκλεγμένη με την Πρόταση Προοπτικής, σημείωσε πως «πολλοί συνάδελφοι γονείς μικρών παιδιών έχουν εξαντλήσει ήδη μεγάλο μέρος της άδειάς τους». Επιπλέον, όπως εξήγησε, «σε όσους από τους εργαζόμενους τα παιδιά είχαν ενταχθεί σε σχολικά υποτμήματα, τα οποία λειτουργούσαν εκ περιτροπής, συνεχιζόταν η χορήγηση της συγκεκριμένης άδειας για τις μέρες που το υποτμήμα δεν λειτουργούσε και τα παιδιά έμεναν σπίτι. Σε περίπτωση δε που νοσούσε το ίδιο το παιδί ή το σχολείο παρέμενε κλειστό λόγω κρούσματος, όπως συνέβη με συνάδελφο από την Καισαριανή, χορηγούταν αυτή η άδεια και όχι άδεια καραντίνας, όπως ίσχυε αρχικά».
Οι τράπεζες απαίτησαν από το προσωπικό να πάρει μεγάλο μέρος κανονικής άδειας την περίοδο της καραντίνας
Η Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΤΟΕ έθιξε έγκαιρα και ένα άλλο θέμα σχετικά με τη χρήση των αδειών, καταγγέλλοντας ότι σχεδόν όλες οι διοικήσεις των τραπεζών απαίτησαν, με μηνύματα προς το προσωπικό, μέσα σε ένα μήνα να πάρει υποχρεωτικά ένα μεγάλο ποσοστό της άδειας! Η Alpha Bank είχε ζητήσει με το ζόρι να έχουν ληφθεί 10 μέρες (πάνω από το 35%) έως 31/5, η Eurobank 8 μέρες, η Πειραιώς ανακάλεσε εργαζόμενους από άδεια αποσυμφόρησης και τους ξεκαθάρισε ότι, αν θέλουν να προστατευθούν, θα πρέπει να πάρουν κανονική άδεια! Τέλος, στην Εθνική ενημέρωσαν τους εργαζόμενους σε κάποιες διευθύνσεις ότι είναι υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν το 20%.
«Εξαντλήθηκαν οι ημέρες κανονικής άδειας σε πολλές μητέρες», δήλωσε στο Πριν και η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων ΕΛΓΟ-Δήμητρα, «Είναι άδικο οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να επιβαρύνονται με ημέρες από την κανονική τους άδεια, όταν η κυβέρνηση επέβαλε την καραντίνα, υποτίθεται, στο όνομα της δημόσιας υγείας», συμπλήρωσε. «Τι θα γίνει εάν από Σεπτέμβριο έρθει νέο κύμα της νόσου, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχουν εξαντλήσει όλη την κανονική τους άδεια», αναρωτήθηκε η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου. Η απάντηση, φυσικά, είναι ότι θα λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών και έτσι οι εργοδότες δεν θα επιβαρύνονται με μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.
Η καλοκαιρινή άδεια είναι θεσμοθετημένο δικαίωμα όλων των εργαζόμενων και ήδη με τους μνημονιακούς νόμους οι όροι χρήσης της έχουν αλλάξει υπέρ του εργοδότη (10 ημέρες κατ’ ελάχιστον συνεχόμενα αντί για το 50% όλης της άδειας). Πρέπει να είναι απαίτηση του μαχόμενου εργατικού κινήματος και των σωματείων να διασφαλιστεί η χορήγηση του καλοκαιρινού δεκαημέρου ασχέτως υπολοίπου αδειών, να μη γίνει καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων που ήδη δεν φτάνει για τις ανάγκες τους — και βέβαια να σταματήσουν να χρεώνονται κανονικές άδειες στην άδεια ειδικού σκοπού και να χρεώνονται ως γονικές.