Γιώργος Τσαντίκος
▸ Ευθύνες στην εργοδοσία για το θάνατο του ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά αποδίδει το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας Άρτας.
Ο 29χρονος εργαζόταν στη γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος» και το Σάββατο 6 Ιουνίου έπεσε νεκρός από ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Άρτα, όντας ηλεκτρολόγος βάρδιας. Το πόρισμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο πατάρι όπου εργαζόταν ο Χρ. Ζορμπάς, «υπήρχε ηλεκτρικός βοηθητικός πίνακας 400 Volt, με ασφάλειες 16 και 10 Amber, στον οποίο δεν έχει τοποθετηθεί ηλεκτρολογικός αντηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής)».
Επίσης, συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Στον χώρο, που ήταν δύσκολα προσβάσιμος, υπήρχε στο δάπεδο καλώδιο που ήταν συνδεδεμένο με δυο τροφοδοτικά τριών φάσεων μέσα σε πλαστικά κουτιά, τα οποία βρέθηκαν ανοιχτά στο δάπεδο […] Ο θανών κρατούσε έναν κόφτη στο δεξί χέρι, μονωτική ταινία, φακό και δεματικά καλώδια. Κατά τη συνδεσμολογία των καλωδίων ήρθε σε επαφή με σημείο υπό τάση με αποτέλεσμα η τάση ρεύματος των 220 Volt να τον χτυπήσει και να τον κεραυνοβολήσει με ένταση 16 Amber».
Το πόρισμα προσθέτει επίσης ότι η εργοδοσία ευθύνεται, καθώς «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ασφαλείας καθώς και οι διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές».
Εξ αρχής, το Εργατικό Κέντρο Άρτας κατήγγειλε την εταιρία ότι «είχε το θράσος να μην ενημερώσει ούτε την οικογένεια του συναδέλφου μας για το συμβάν, αλλά ούτε να δηλώσει το εργατικό θανατηφόρο ατύχημα και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και τους αρμόδιους φορείς».
Σημειωτέον ότι οι δικηγόροι της οικογένειας του ηλεκτρολόγου είχαν έγκαιρα επισημάνει ότι η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, άργησε δύο μέρες να κάνει την αυτοψία ενώ η οικογένεια είχε διατυπώσει ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους ο ηλεκτρολόγος εργαζόταν ακόμα, παρότι έπρεπε να είχε σχολάσει, αν λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μέσα προστασίας από την εταιρία κ.α.
Οι επιθεωρητές έχουν ζητήσει να γίνει περαιτέρω έρευνα από πραγματογνώμονα, για να αποφανθεί αν η ύπαρξη ρελέ διαφυγής θα είχε αποτρέψει το θάνατο του 29χρονου εργάτη.