Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται… κατηγορούμενα για τα νέα κρούσματα
Ο Μητσοτάκης επαναφέρει τον Χαρδαλιά στους τηλεοπτικούς δέκτες, μήπως φοβηθεί ο covid-19 και υποχωρήσει. Την τραγελαφική αυτή εικόνα παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι κυβερνώντες, καθώς οι υγειονομικές ισορροπίες διαταράσσονται από την πολιτική τους. Αυτήν που επιδιώκει να «ισορροπήσει» τις πιέσεις των μεγάλων εταιρειών του τουρισμού για κερδοφορία με τη διατήρηση της διασποράς του ιού σε ανεκτά επίπεδα. Μια «ισορροπία» που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Η κυβέρνηση δεν διστάζει, μάλιστα, να κατηγορήσει αυτούς που έχουν ήδη υποστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, δηλαδή τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Για τις αιτίες αύξησης των κρουσμάτων, το δόγμα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι απλό, φταίνε όλοι εκτός από την ίδια και την πολιτική που ακολουθήθηκε και συνεχίζει να ακολουθείται.
μέσα στην εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των φορέων που έχουν ελεγκτικό χαρακτήρα για την αύξηση των κρουσμάτων — από αυτήν έλειπε το υπουργείο Υγείας. Σαφές δείγμα του ότι η κυβέρνηση δεν εντοπίζει κανένα πρόβλημα στις υγειονομικές υποδομές και κυρίως στην πρωτοβάθμια υγεία. Αντιθέτως, εστίασε στη διοικητική εφαρμογή των αποφασισμένων μέτρων. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός «έβγαλε λάδι», κατά το κοινώς λεγόμενο, τον σχεδιασμό που έγινε, σημειώνοντας ότι «το υπάρχον πλαίσιο είναι επαρκές, όχι όμως και η εφαρμογή του». Έτσι, έδωσε την κατεύθυνση για περισσότερους έλεγχους και επιβολή προστίμων και γενικώς για αυστηροποίηση των κατασταλτικών δυνατοτήτων.
Η κυβέρνηση, επίσης, επιρρίπτει ευθύνες στην «ελληνική νοοτροπία» και στις συνήθειες του κόσμου, μιλώντας για κλίμα εφησυχασμού και χαλάρωσης. Σαν να μην ήταν η ίδια που καλλιέργησε αυτό το κλίμα, είτε με τις αποφάσεις για ανάσχεση μέτρων όπως τα έξι άτομα ανά τραπέζι ή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα. Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση «εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού που είναι ο εφησυχασμός, η χαλάρωση, που οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού». Μόνο που ο συγχρωτισμός αυτός δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν γίνεται για λόγους κατανάλωσης (εμπορικά κέντρα) ή για λόγους εργασίας (μεγάλες επιχειρήσεις). Είναι όμως καθόλα επικίνδυνος, όταν γίνεται σε… πανηγύρια. Η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε πανικό και προχωρεί στη μια παλινωδία μετά την άλλη: τη μια βδομάδα καταργεί τη χρήση μάσκας και την επόμενη την καθιστά ξανά υποχρεωτική αλλά μόνο στα…σουπερ μάρκετ και με πρόστιμο 150 ευρώ σε όποιον εισέλθει σε αυτά χωρίς.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να «σαλαμοποιήσει» τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου που προέρχεται από την είσοδο τουριστών, λέγοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στους προμαχώνες, όχι όμως και στα αεροδρόμια. Παρά το ότι η ανεπάρκεια υποδομών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας, μαζί με την είσοδο τουριστών, είναι ο συνδυασμός που βασικά δημιουργεί τα προβλήματα.
Ενδεικτικές της κυβερνητικής υποκρισίας είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα που ανέφερε ότι τον ανησυχούν πιο πολύ τα πανηγύρια, παρά οι τουρίστες απο το εξωτερικό, καθώς όπως υποστήριξε αν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης δεν κινδυνεύουμε απο τον τουρίστα, (την ώρα που για χάρη των κερδών των αεροπορικών εταιρειών δεν τηρείται καν το μέτρο των κενών μεσαίων καθισμάτων στα αεροπλάνα).
Φυσικά, ούτε κουβέντα για ουσιαστική υγειονομική διερεύνηση της νόσου μέσω το πολλαπλασιασμού των τέστ που γίνονται είτε στις πύλες εισόδου είτε στον γενικό πληθυσμό. Ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωσή του μίλησε για 1000 τέστ ανα εβδομάδα, με στόχο να φθάσουν τα 5000, που είναι όμως μακριά από τα πραγματικά ζητούμενα. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει το αφήγημα περί επιτυχημένης αντιμετώπισης της νόσου, λέγοντας ότι οι δείκτες της χώρας είναι πολύ καλύτεροι συγκριτικά με άλλες.
Ταυτόχρονα επικρατεί έντονος προβληματισμός όσον αφορά την αξιοπιστία των στοιχείων που ανακοινώνονται επίσημα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Παρατηρείται σημαντική διαφορά στους αριθμούς των τεστ που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ ότι έχουν ήδη γίνει και τα δείγματα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδου στη χώρα ενώ ο ΕΟΔΥ αποφεύγει να δηλώνει την προέλευση των κρουσμάτων και αναλυτικά τη διασπορά τους.
Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται στην κυβέρνηση για την διαχείριση και εξωραϊσμό των επίσημων στοιχείων είναι ότι ο Πανελλήνιος Όμιλος Ξενοδόχων στην επιστολή που έστειλε την Κυριακή στο υπουργείο Υγείας επαναφέρει όπως λέει το αίτημά του, οι ανακοινώσεις να…να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους για να μη στοχοποιούνται οι περιοχές! Με άλλα λόγια ζητάει απο το υπουργείο Υγείας να κρύβει την αλήθεια από το κοινό για να μη χάσουν πελατεία οι ξενοδόχοι!