Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Νέα γενιά «ρόμποκοπ» ετοιμάζει στα ΜΑΤ ο Χρυσοχοΐδης
Αν το νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων ήταν η… θεωρία, ενόψει του φθινοπώρου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και το επιτελείο του ετοιμάζονται για την «πράξη». Για τη δημιουργία, δηλαδή, ενός ακόμη πιο αποτελεσματικού κατασταλτικού μηχανισμού. Τα δείγματα είναι ξεκάθαρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αξιωματικοί των ΜΑΤ ταξίδεψαν για εκπαίδευση σε Γαλλία και Γερμανία, με έμφαση στη χρήση καμερών κατά τις επιχειρήσεις καταστολής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται για τις κάμερες, «οι πρώτες προβλέπεται να δοθούν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ. Θα στηρίζονται σε ένα κοντάρι που θα κρατά ένας από τους αστυνομικούς της διμοιρίας και θα χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων. Θα ενεργοποιείται με απόφαση του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και αμέσως το παρευρισκόμενο πλήθος θα ενημερώνεται για τη λειτουργία της κάμερας. Σε αντίθεση με όσα εφαρμόζονται στο εξωτερικό, η κάμερα θα έχει δυνατότητα απευθείας μετάδοσης της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας».
Μάλιστα, την ίδια στιγμή που τα ΜΑΤ επιφορτίζονται (προφανώς) με τον ρόλο του ηλεκτρονικού φακελώματος διαδηλωτών, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του, ήταν επικριτικός ως προς την καταγραφή περιστατικών αστυνομικής βίας από διαδηλωτές με χρήση κινητών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «βιντεοσκοπικό» ακτιβισμό που στόχο έχει να παράγει με «καταχρηστικό τρόπο αποσπάσματα δήθεν άσκησης βίας». Φράση που καταδεικνύει την πιθανότητα της θέσπισης μέτρων, ώστε να μην βιντεοσκοπούνται από πολίτες οι ενέργειες της αστυνομίας.
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, με πρωτοβουλία του Μ. Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκαν αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των αξιωματικών της αστυνομίας, με πρότυπο τις στρατιωτικές σχολές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, κατόπιν απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, «μόνο οι δόκιμοι Υπαστυνόμοι της Δ΄ τάξης, κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου των σπουδών τους, θα έχουν τη δυνατότητα να εξέρχονται, να διαμένουν και να σιτίζονται εκτός της εν λόγω Σχολής». Η διάταξη αυτή μέχρι πρότινος ίσχυε για όλα τα έτη. Αυτό σημαίνει πως από δω και πέρα όλοι εκτός της Δ’ Τάξης θα παραμένουν εσώκλειστοι στη σχολή! Εξηγώντας την εξέλιξη, ο υφυπουργός μίλησε για αναπροσαρμογή του συνόλου του προγράμματος, ώστε οι δόκιμοι υπαστυνόμοι να «αξιοποιούν» το απογευματινό τους ωράριο με τρόπο που η θεωρητική κατάρτιση θα συνυπάρχει «με πρακτικές ασκήσεις προσομοίωσης σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον». Δηλαδή, η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι στις σχολές υπάρχει πολύ θεωρία και απαιτείται περισσότερος χρόνος άσκησης σε προσομοίωση πραγματικών συνθηκών. Μάλιστα, ο ίδιος υφυπουργός, σε τοποθέτηση του στη Βουλή, ανέδειξε μία ακόμη πλευρά των κατασταλτικών σχεδιασμών που εξυφαίνονται από την κυβέρνηση, αντιτιθέμενος στο δικαίωμα του βουλευτή (κατ’ επέκταση ενός συνδικαλιστικού εκπροσώπου) να υποστηρίζει διαδηλωτές κατά τη σύλληψή τους.
Η κυβέρνηση έχει σαφή προσανατολισμό να βρεθεί «απέναντι» στις λαϊκές αντιδράσεις. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η νεολαία. Όπως έχει παραδεχθεί δημόσια ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛΑΣ διαθέτει σχέδιο εισβολής σε κάθε πανεπιστημιακή σχολή.