Ματίνα Παπαχριστούδη
Σε σφοδρή πολιτική διαμάχη με διαπλεκόμενες προεκτάσεις εξελίσσεται το κυβερνητικό φιάσκο της «λίστας Πέτσα» με την οποία μοιράστηκαν σχεδόν 20 εκατ. ευρώ σε 1.230 ΜΜΕ. Κι ενώ η μάχη μετακινήθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο ευνοημένος της λίστας Βαγγέλης Μαρινάκης έριξε λάδι στη φωτιά, επιστρέφοντας πίσω το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έλαβαν τα ΜΜΕ του.
Σε όλη αυτή τη μάχη, ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική πλευρά, η οποία ελάχιστα αναδείχθηκε, δεν αγγίχθηκε κυρίως από τους άμεσα αρμοδίους για τα ΜΜΕ, τις συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου, οι οποίες τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από τις τοποθετήσεις των εκδοτών ή καναλαρχών. Τι παρατηρούμε στη «λίστα Πέτσα», πέρα του αδιαμφισβήτητου γεγονότος πως μοιράστηκαν πολλά λεφτά για σύντομο χρονικό διάστημα σε όσα ΜΜΕ υπερθεματίζουν την κυβερνητική πολιτική και υμνούν τον Μητσοτάκη;
Ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ που αναφέρονται σε αυτήν χρησιμοποίησαν το «εργαλείο» για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων· και έστειλαν εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης ή τηλεργασία ή εκ περιτροπής εργασία, και δεν πλήρωσαν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Όλα αυτά, όταν η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων που συμπλήρωναν τη φόρμα για τα 800 ή 534 ευρώ συνέχισαν να εργάζονται από το σπίτι τουε ή, σε λίγες περιπτώσεις, ήταν εξαναγκασμένοι να παρευρίσκονται και στον χώρο εργασίας, παρά την αναστολή σύμβασης. Η ίδια η ΕΣΗΕΑ έγραφε σε ανακοίνωση της τον Απρίλιο: Έχουν προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων δημοσιογράφων οι εφημερίδες: Αξία, Αυγή, Βραδυνή, Δημοκρατία, Έθνος της Κυριακής, Ελεύθερη Ώρα, Ελεύθερος τύπος, Εφημερίδα των Συντακτών, Καθημερινή, Το Βήμα της Κυριακής, Τα Νέα, Ναυτεμπορική, Παραπολιτικά, Πρώτο Θέμα, Documento, Espresso, Star Press και Real News. Τα ίδια και χειρότερα στον αθλητικό τύπο και τις ιστοσελίδες. Σε όλα τα παραπάνω Μέσα, με εξαίρεση το Documento, οι ιδιοκτήτες πήραν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ένα δίμηνο, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι…
Αντί για συζήτηση ενίσχυσης του Τύπου με όρους και κανόνες για την ενημέρωση, ο κλάδος σέρνεται πίσω από τα κόμματα εξουσίας, μαζεύοντας τα αποφάγια από τη στήριξη των μιντιαρχών. Η δε σιωπή της ΕΣΗΕΑ είναι αποκαλυπτική…
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ είναι η σιωπή των δημοσιογραφικών ενώσεων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, καθώς και της ΠΟΕΣΥ, όσον αφορά τη δίωξη του δημοσιογράφου Θράσου Αβραάμ στη Λέσβο από γνωστούς ακροδεξιούς στο νησί. Ο δημοσιογράφος βρίσκεται κατηγορούμενος γιατί αναδημοσίευσε στην ιστοσελίδα stonisi.gr το βίντεο που έδειχνε επίθεση εναντίον εθελοντών σε ΜΚΟ στη Λέσβο. ΕΣΠΗΤ και ΕΣΗΕΠΗΝ συμπαραστάθηκαν με ψηφίσματα. Οι άλλοι σιωπούν…
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ της κρατικής τηλεόρασης στο λάιφ στάιλ, σε χαμηλής ποιότητας εκπομπές και κοσμικές ειδήσεις στα δελτία, βαθαίνει και η λογοκρισία. Μετά το οριστικό κόψιμο του β’ μέρους του ντοκιμαντέρ εσωτερικής παραγωγής Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η ΕΡΤ καταγγέλλεται ότι αρνείται να προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Δεν θα πουλήσουμε το μέλλον μας, για το οποίο έχει σύμβαση για τρεις προβολές, με θέμα τις Σκουριές.
ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ των Star και Alpha στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ζήλεψε ο ιδιοκτήτης του Open TV Ιβάν Σαββίδης. Η διοίκηση του σταθμού αιφνιδιαστικά πιέζει τους τεχνικούς να μεταφερθούν σε άλλη –εξωτερική– εταιρεία παραγωγής, για να μην γίνουν… απολύσεις. Το επιχείρημα είναι γνωστό στα κανάλια. Στέλνουν προσωπικό με σύμβαση εργασίας στις εταιρείες παραγωγής, όπου δεν ισχύει η Συλλογική Σύμβαση και φυσικά οι κανόνες εργασιακών σχέσεων.
Αυτή είναι η «λίστα Πέτσα» … by Πριν on Scribd