Θανάσης Διαβολάκης*
▸Την έντονη ανησυχία των εργαζόμενων, των εκπαιδευτικών, των γονέων και μαθητών προκάλεσε η είδηση για επικείμενο κλείσιμο του ιδιωτικού σχολείου “Νέα Γενιά Ζηρίδη”, λόγω της οικονομικής του κατάστασης. Δεν είμαστε βέβαια σε θέση να γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, το σίγουρο είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη φέρνει σε δεινή θέση τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, ενώ δεν τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές των τελευταίων μηνών.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν προχωρήσει σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 και 10 Ιούνη διεκδικώντας τους μισθούς Απρίλη Μάη, καταφεύγοντας παράλληλα και στη δικαιοσύνη. Κατήγγειλαν μάλιστα τρομοκρατία και απειλές από τη διεύθυνση για να μην απεργήσουν, αλλά και τις προκλητικές αναρτήσεις διευθυντικών στελεχών που τους αποκαλούσαν τεμπέληδες που δεν θέλουν ούτε ξέρουν να διδάξουν. Στις αρχές Απρίλη είχαν κηρύξει αποχή από τα τηλεμαθήματα ζητώντας να πληρωθούν το μισθό του Μαρτίου, γιατί ενώ εργάζονταν κανονικά παρέχοντας μαθήματα εξ αποστάσεως η διεύθυνση ανέστειλε τη λειτουργία του σχολείου και τους καλούσε να ενταχθούν στην “Εργάνη” για το επίδομα των 530 ευρώ το μήνα.
Το 2009 η επιχείρηση είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της διαρροής θεμάτων για τις εξετάσεις του ΙΒ (Ιντερνάσιοναλ Μπακαλωρεά) με αποτέλεσμα ο διεθνής οργανισμός που απονέμει το δίπλωμα να απαγορεύσει την εφαρμογή του προγράμματος από το σχολείο. Το 2015 είχε επιχειρήσει παράνομες διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, υπό τις διαταγές του “μάνατζερ” που είχε προσλάβει, ο οποίος είναι σήμερα διευθυντής του Ι.Ε.Π. (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής)!. Όλα τα παραπάνω έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί από την ΟΙΕΛΕ.
Η ευθύνη της διάλυσης του ιστορικού σχολείου δεν ανήκει στους εκπαιδευτικούς, όπως υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα “Καθημερινή”, που δουλεύουν απλήρωτοι επί μήνες. Βαρύνει αποκλειστικά τη διοίκηση του σχολείου και δείχνει που οδηγούν οι λογικές του νεοφιλελεύθερου μάνατζμεντ και το αχαλίνωτο κυνήγι του κέρδους μέσα από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Η λογική που διαπερνά και το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση που παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας, κατ’ εντολή των επιχειρηματιών ιδιοκτητών. Η λογική της Παιδείας – εμπόρευμα σε αντίθεση με το δικό μας αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.
Απαιτούμε να διασφαλιστούν στο ακέραιο τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζόμενων στην περίπτωση κλεισίματος του σχολείου (πληρωμή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, κατοχύρωση προϋπηρεσίας) που ακόμα δεν έχει καταθέσει αίτηση αναστολής ή κατάργησης της λειτουργίας του. Η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε σχετική προσφυγή στο Υπ. Εργασίας. Ως “Παρεμβάσεις Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών” θέσαμε το ζήτημα της συνέχισης της λειτουργίας του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών του. Αν οι εργοδότες δεν μπορούν, μπορούν οι εργαζόμενοι αυτοί που πραγματικά παράγουν και προσφέρουν στην κοινωνία.
*μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ