Γιάννης Ελαφρός
▸ Για ΑΟΖ με την κυβέρνηση της μισής Λιβύης συζητά η ΝΔ!
Δεν έβγαλε συμπεράσματα από το φιάσκο της υποστήριξης Χαφτάρ η κυβέρνηση της ΝΔ και χώνεται ξανά στην καυτή από ανταγωνισμούς έρημο της Λιβύης. Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε την Τετάρτη στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης με τον πρόεδρο της βουλής, Αγκίλα Σάλεχ. Ο Σάλεχ είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τον Χαφτάρ και προβάλλεται ως αντικαταστάτης του «πολέμαρχου», που έχει πέσει σε δυσμένεια. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως συμφώνησε με τον Σάλεχ «στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση», αναφερόμενος στη Διαδικασία του Βερολίνου, στην πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι και στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων. Ο Ν. Δένδιας δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες, όπως πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρος Μακρόν», αποδίδοντας τα εύσημα στο Παρίσι, τον στενότερο αυτή τη στιγμή σύμμαχο της κυβέρνησης (φυσικά με το αζημίωτο, καθώς επίκειται η παραγγελία γαλλικών φρεγατών). Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Τουρκία για την μεταφορά μισθοφόρων στη Λιβύη και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων, παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους μισθοφόρους από Αφρικανικές χώρες και την Ρωσία που πολεμούν υπέρ της κυβέρνησης της Βεγγάζης (Χαφτάρ), καθώς και στην μεγάλη υποστήριξη από Μόσχα (και με αεροπορικές δυνάμεις) και Κάιρο. Σε μια προσπάθειας αντιγραφής του απαράδεκτου τουρκολυβικού συμφώνου, που έχει συνάψει ο Ερντογάν με τον Σάρατζ (κυβέρνηση Τρίπολης), ο Δένδιας συζήτησε με τον Σάλεχ και για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. «Στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «ξεχνώντας» βέβαια πως οι διαπραγματεύσεις εκείνες δεν είχαν προχωρήσει, καθώς το ελληνικό κράτος απαιτούσε μαξιμαλιστικά πλήρη επήρεια στην Γαύδο, θέση που δεν δεχόταν η Λιβύη. Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να ανοίξει η Ελλάδα προξενείο στη Βεγγάζη, καθώς η πρεσβεία στην Τρίπολη είναι κλειστή. ‘
Ελλάς-Γαλλία συμμαχία –με το αζημίωτο βέβαια– και αγορά γαλλικών όπλων
Με τη νέα αυτή κίνηση η κυβέρνηση εμπλέκεται ακόμα πιο άμεσα στη λιβυκή κρίση, αφήνοντας το ρόλο του υπερασπιστή της διεθνούς νομιμότητας και του παράγοντα ειρήνης, που συνήθως θέλουν να παίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κι αυτό την ώρα που η τυπικά αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, ενισχυμένη ιδιαίτερα από την Τουρκία (η οποία δρα προφανώς με την ανοχή-ενθάρρυνση των ΗΠΑ για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής) και με αγαστές σχέσεις με την Ιταλία (ο Σάρατζ συναντήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε), έχει βάλει στο μάτι την κομβική πόλη Σύρτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από Αίγυπτο και Ρωσία.
Όλα αυτά δείχνουν πως το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 25 Ιουνίου δεν σηματοδοτεί κάποια στροφή στην οξύτητα των ανταγωνισμών (εξάλλου οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά που ακολούθησαν διέλυσαν κάθε αυταπάτη), δείχνει όμως πως έχουμε μπει σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο όπου στρατιωτική-πολιτική αντιπαράθεση και διαπραγμάτευση αποτελούν τις δύο όψεις των άδικων αστικών σχεδίων σε Ελλάδα και Τουρκία. Σημειώνουμε πως στη σκιά της υπόθεσης Μιωνή συζητήθηκε στη βουλή η κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ (έργο ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνει η ΝΔ).