Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο αγωνιστής της Αντίστασης Γιώργος Φαρσακίδης, εικαστικός και λογοτέχνης με πλούσιο έργο και βραβευμένο έργο.
Γεννημένος στην Οδησσό το 1926 από Ρωσίδα μάνα και Πόντιο πατέρα, που είχε τιμηθεί από τη σοβιετική εξουσία και ήρθε στην Ελλάδα το 1934, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έζησε τις δυσκολίες της προσφυγιάς και ήρθε σε επαφή με το ΚΚΕ και παρέμεινε μέλος του σε όλη του τη ζωή.
Συμμετείχε στα 18 του σαν ανταρτοεπονίτης στον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τραυματίστηκε δυο φορές σε μάχες ενάντια σε Γερμανούς και Βούλγαρους φασίστες, με αποτέλεσμα τη μόνιμη αναπηρία του στα δυο του χέρια. Μετά την Κατοχή ακολούθησαν συλλήψεις, βασανιστήρια και εξορίες για 17 χρόνια από το εμφυλιακό καθεστώς, σε Μακρόνησο, Γυάρο, Άι Στράτη.
Στην εξορία γίνεται αυτοδίδακτος ζωγράφος και χαράκτης, δημιουργεί εμπνευσμένος από τους αγώνες του λαού και τη βαρβαρότητα των δεσμωτών του. Στο πολύπλευρο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζει η μαρτυρία του μέσα από έργα όπως «Μια επαίσχυντη συμφωνία και το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη» και «Αναζητώντας την Ιθάκη. Πορεία Ζωής», σαν συμβολή για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το Σεπτέμβρη του 1944 από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Η πολιτική κηδεία του Γ. Φαρσακίδη θα γίνει αύριο (Πέμπτη 23 Ιουλίου), στις 7μμ, στο αίθριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Το 1975 ήταν καλεσμένος στην τότε Σοβιετική Ένωση από την εφημερίδα Πράβντα για τον γιορτασμό των 30 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη το 1945. Εκεί ο Γ. Φαρσακίδης τιμήθηκε σαν εκπρόσωπος της ελληνικής Αντίστασης για την αγωνιστική δράση και καλλιτεχνική του προσφορά με το Ανώτατο Χρυσό Μετάλλιο της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης. Το 1984 πήρε το πρώτο βραβείο της της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για το βιβλίο του “Η πρώτη πατρίδα”. Το τελευταίο του βιβλίο είναι «Η καινούργια πατρίδα» με αυτοβιογραφικά στοιχεία και αναφορές στην ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από τη ζωή και τους αγώνες του λαϊκών ανθρώπων
Κομμουνιστής με βαθιά στράτευση, ήταν για όσους τον γνώρισαν ένας παραδειγματικός αγωνιστής της ζωής, που παρά τις πολλές δοκιμασίες του κουβαλούσε μια ακούραστη δημιουργικότητα. Μια ευγενική φυσιογνωμία που νοηματοδοτούσε τη συντροφικότητα με το πιο ολοκληρωμένο τρόπο.
Γ. Κ
Το 2014 ο αγωνιστής είχε μιλήσει στην ιστοσελίδα Παντιέρα το Δεκέμβρη του 2014 σε έκθεση έργων του καλλιτέχνη στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων ο Γ. Φαρσακίδης απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη μήνυση που είχε καταθέσει εναν΄τιον του ο μετέπειτα δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης. Η μήνυση αφορούσε σκίτσο που περιέχεται στη συλλογή “Μακρόνησος”
Στο επόμενο βίντεο στην Παντιέρα ο Γιώργος Φαρσακίδης, περιγράφει ένα σχετικά άγνωστο γεγονός. Το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, σημερινό μουσείο, ανήκε στην οικογένεια του καλλιτέχνη και το δώρισε ο ίδιος στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Όπως είπε στην Παντιέρα όταν συναντήθηκε στο βουνό με τον σοβιετικό επιτετραμμένο Γκριγκόρι Ποπώφ, του ζήτησε να μην κατεδαφιστεί το σπίτι και να παραμείνει σαν μνημείο, όπως και έγινε: