Τα δύσκολα είναι μπροστά για την οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2020, η ύφεση για την ΕΕ συνολικά θα είναι 8,3% (7,4% η προηγούμενη πρόβλεψη), για την ευρωζώνη 8,7% (7,7%), ενώ για τη χώρα μας αναμένεται ύφεση 9%. Η προβλεπόμενη ανάκαμψη για το 2021 είναι 6,1% για την ευρωζώνη και 6% για την Ελλάδα.
Τα στοιχεία για τον τουρισμό στη χώρα μας δείχνουν την καταστροφή. Ο τζίρος του πρώτου τριμήνου του κλάδου παροχής καταλυμάτων παρουσίασε μείωση 17,1% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο, ενώ η μείωση για τον κλάδο υπηρεσιών εστίασης είναι 10,3%. Ωστόσο, η κατάρρευση ήρθε τον Απρίλιο. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο κλάδος πα-
ροχής καταλυμάτων παρουσίασε τζίρο μειωμένο κατά 91,9% από τον περσινό Απρίλιο, ενώ στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης η αντίστοιχη μείωση ήταν 73,5%.
Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι παρόμοια. Το ισοζύγιο προσλήψεων-«αποχωρήσεων» του πρώτου εξαμήνου του 2019 ήταν θετικό κατά 296.466 προσλήψεις, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν θετικό μόνο κατά 43.394 προσλήψεις. Από τις προσλήψεις συνολικά του πρώτου εξαμήνου του 2020 οι μισές σχεδόν (49,81%) ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, πιθανή ύφεση 10% σημαίνει μείωση της απασχόλησης κατά 192.000. Επίσης, η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα αποκλίνει σημαντικά προς τα κάτω. Επίσης, στους κλάδους πολύ υψηλού κινδύνου έκθεσης στον κορονοϊό –και επομένως αναστολής της εργασίας– το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα μας είναι 30,2%, το ψηλότερο μετά την Κύπρο (33,5%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 22,1% — μία ακόμα συνέπεια της «τριτογενοποίησης» και της μονοκαλλιέργειας του τουριστικού τομέα που προωθούν η ελληνική αστική τάξη και όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της.
Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, για την κατανομή του οποίου γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, ό-
πως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στην Ελλάδα αναλογούν 32 δισ. ευρώ (22,5 δισ. επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. δάνεια). Εννοείται πως γιʹ αυτά τα δισ. απαιτείται τουλάχιστον θετική εξαμηνιαία αξιολόγηση από την Κομισιόν στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξη στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ότι δεν πρόκειται να δεχτεί όρους που να παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα γιατί «οι Έλληνες έχουν ωριμάσει και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις». Κατανοώντας το είδος των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ έγραψε ότι «ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης παίρνει καλούς βαθμούς».
Την πρότασή της για τον τρόπο διάθεσης των επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης ετοιμάζει η Επιτροπή «Σοφών» με επικεφαλής τον Χριστόφορο Πισσαρίδη. Το σχέδιο που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από μέρα σε μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει εκτεταμένες επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και στις ΑΠΕ. Επίσης, για την ενθάρρυνση των επενδυτών θα προβλέπονται μεγάλες φοροελαφρύνσεις για την περίοδο απόσβεσης του πάγιου κεφαλαίου, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και ενίσχυση του τρίτου ασφαλιστικού πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση).