Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Σε ωμό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό εκβιασμό, προκειμένου να εξασφαλίσει έξτρα κρατική χρηματοδότηση αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ επικαλούμενη τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, προχωράει το τελευταίο διάστημα η πετρελαϊκή Energean, η οποία κατέχει το μόνο πετρελαϊκό κοίτασμα σε παραγωγή στην Ελλάδα, στον Πρίνο (Καβάλα). Σε αντίθετη περίπτωση η εταιρεία απειλεί ότι θα βάλει «λουκέτο» στις εγκαταστάσεις.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο οι επενδύσεις και όσο και η παραγωγή στον Πρίνο είχαν μειωθεί δραματικά, ενώ η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου λειτούργησε καταλυτικά ώστε η μετοχή της εταιρείας να παρουσιάσει ραγδαία καθοδική πορεία και να βγουν στην επιφάνεια τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Να σημειωθεί ότι η Energean κατέχει ακόμη (εξ ολοκλήρου ή σε κοινοπραξία) τις παραχωρήσεις έρευνας-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κατάκολο, Ιωάννινα-Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το πέρασμα σε αυτήν του 50% του κοιτάσματος στον Δ. Πατραϊκό ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο.
Έτσι, αναζητώντας λύσεις, τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία για την οικονομική σημασία του Πρίνου αλλά και της ίδιας της εταιρείας, με στόχο να αποσπάσει μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις και να καλύψει τις ζημιές της. Χαρακτηριστικά, μόνο για φέτος ζητά ο λαός να πληρώσει από τους φόρους το εξωφρενικό ποσό των 75 εκ. ευρώ (!) και έπεται συνέχεια. Η εταιρεία ισχυρίζεται ψευδώς πως αν κλείσει η μονάδα του Πρίνου θα υπάρξει συνολική ζημιά 1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία καθώς και ότι θα χαθούν 270 θέσεις εργασίας. Η αλήθεια είναι όμως ότι από το 1981, που ξεκίνησε η άντληση στον Πρίνο, το Δημόσιο έχει κάνει τεράστιες δαπάνες με μηδαμινά έσοδα.
Με περιβαλλοντική καταστροφή απειλεί εμμέσως η Energean
Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ακόμα πιο αισχρός είναι ο ισχυρισμός-εκβιασμός της Energean ότι ενδεχόμενο κλείσιμό της συνεπάγεται τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο. Όπως ισχυρίζεται η Energean αν η μονάδα κλείσει, τότε τους επόμενους έξι μήνες υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής από την μη συντήρηση. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της εταιρείας έκανε λόγο για «τεράστια βόμβα στην καρδιά του Αιγαίου» που «θα έρθει στο Δημόσιο», αφού υπάρχουν 24 γεωτρήσεις καθώς και θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις.
Έτσι το success story του Πρίνου, το οποίο υπερασπίστηκαν τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις και υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Μανιάτης, Σταθάκης, Χατζηδάκης) υποσχόμενοι εντυπωσιακά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, καταρρέει παταγωδώς. «Καμία χρηματοδότηση για την Energean! Όχι στους εκβιασμούς των πετρελαϊκών! Στήριξη των πραγματικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών ενάντια στον εταιρικό παρασιτισμό!», σημειώνει η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.